Menetpróba: Honda Grom

Úgy véljük, nagyon hangulatos nyitóképet lőttünk a Honda bájos dilimotorjáról. Ha hiszik, ha nem, a szituáció teljesen spontán. De ne dőljenek be neki. Nem csak a legfiatalabbaknak óriási flash a Grom 125.

Grom… mi az ördögöt jelenthet az, hogy Grom? Miért nem volt jó a régi név? Ha egy Harley–Davidsonnak lehet FLHXSE (CVO Street Glide) a neve, akkor neki az MSX miért nem elég? Amúgy a Grom hangzásra olyan harrypotteres, valami kicsi erdei lények lehetnének, valószínűleg nem túl szépek, de jó fejek. Némi kutakodás után kiderül, hogy a Grom egy lengyel terrorelhárítási alakulat neve is, na, az nem valószínű, hogy a Honda névadói innen merítettek volna ihletet egy térdig érő, zsebre vágható méretű motornak. Végül azt is kiderítettük, hogy a kezdő szörfösöket nevezik gromnak, jellemzően az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában pedig a rakoncátlan kölyök szlengneve a grom.

Na, helyben vagyunk… ez már illik is hozzá, csak rá kell nézni. Hát nem furcsa, hogy a pragmatikus japánok – akiket a Távol-Kelet németjeinek is neveznek – terveztek egy ilyen ízig-vérig bulimotort? Mi történhetett? Túl sok szaké? LSD? Netán génfertőzés? És már nem is először, hiszen a Honda régóta gyárt ilyesfajta kis bringákat. Az egész 1964-ben, az ötvenes, négyütemű Monkey-val indult, szerencsére a család ma is jó egészségnek és népszerűségnek örvend, annyira, hogy 2022-re meg is újították az aktuális modellt, amelyet eddig a kissé száraz MSX125 néven ismertünk.

Amíg élőben nem látod, vagy nem áll a képen mellette valaki, fel sem fogod a valós méreteit. A Grom ugyanis élőben valami elképesztően kompakt motor. Tengelytávja mindössze 1200 mm, ülésmagassága 760 mm, és masszív, 12 colos abroncsokon gördül. Kinézete igazi naked bike, amolyan modernebb fajta lámpatesttel, komoly, 31-es fordított teleszkóppal, ami különösen akkor meglepő, ha felidézzük, hogy az 1978-as, hathengeres CBX alatt is csak egy pár 35-ös, hagyományos teleszkóp dolgozott.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/09 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.