Menetpróba: HONDA CBR650R 

Hol van már az a világ, amikor minden japán gyártó kínálatában evidencia volt a hatszázas sornégyes sportmotor? A középkategóriát mostanra két- és háromhengeresek uralják, de tagadhatatlan előnyeik ellenére engem mindig lázba hoz, ha felbukkan egy négyhengeres.

Három éve teszteltük az akkor vadonatúj modellként debütált CBR650R-t, mely a legendás F4-es örökségét hordozva a CBR650F-et váltotta. A Fireblade gardróbjából leakasztott ruha és a betűcsere bevált, 2019- ben a második legkelendőbb sportmotor volt Európában, pedig akkor még nem sejtettük, hogy mostanra a középkategóriás soros négyhengeresek utolsó futó képviselője lesz.

És szerencsére marad is, hiszen 2021-re – lényegében végszóra – a csupasz CB650R-rel együtt megkapta az Euro5-ös frissítést. Ezzel elégedetten hátra is dőlhettek volna a Honda mérnökei, de nem tették, a módosítások érintették a futóművet és a külsőt is. Első blikkre ugyan nem látni sok változást, de alaposabban körbejárva azért meg lehet különböztetni az elődtől. Elsőként az új rendszámtáblatartó, vele együtt a hátsó sárvédő tűnik fel, majd a 41 mm-es csúszószárátmérőjű, szeparált funkciójú Showa SFF-BP elemekre cserélt első villa. Azonban ember legyen a talpán, aki elölről is képes megkülönböztetni a két évjáratot, pedig a ledes fényszórón is módosítottak, valamint mélyebbre nyúlik az oldalidom.

A műszerfal okoz egy kis csalódást. Hogy könnyebben leolvasható legyen, módosítottak a kis LCD-kijelző dőlésszögén és nagyobb számokat is kapott, de a tudása jócskán elmarad attól, amire 2022-ben számítunk. Az egy dolog, hogy nem villog multimédiás szolgáltatásokkal, de az olyan információk eléréséhez, mint a fogyasztás, a napi számláló, vagy az újdonságként szereplő, korábban elért legmagasabb fordulatszám, a műszerfalon lévő gombok nyomogatásával lehet hozzájutni.

Kaptunk viszont egy USB-C-töltőportot, amit az utasülés alá rejtettek el – szó szerint – egy víz- és porvédő gumicsőbe. Izgalmas az ablakból lesni, kik állnak meg egykét másodpercre a CBR650R mellett. Nyilvánvaló az érdeklődés. A lámpák alatti két hatalmas légbeömlőjével pimaszul várja pilótáját. A szupersportos álarc mögé azonban a japánok egyenesen túraergonómiát rejtettek.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2022/05 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.

Fotó: Mező János