Menetpróba: Ducati Multistrada V4

Soccia, Ragazzi! Bolognai nyelvjárásban az álmélkodás kifejezésére használják a „sóccia” (ejtsd: szoccsa) szót. Az új Ducati Multistrada V4 S esetében teljesen indokolt a használata, mivel rendkívül megnyerő, harmonikus formában ötvözi a vadságot és a szelídséget, ráadásul páratlan öröm forrása a vázába épített V4-es motor.

Egy közúton és könnyű terepen egyaránt hadra fogható motorkerékpárnak Szardínia lett volna az ideális terep a bemutatkozásra. De itt is közbeszólt a koronavírus, le lett fújva a Multistrada V4 földközi-tengeri szigetre tervezett menetpróbája. Helyette a Bologna környéki hegyekbe invitálta a szaksajtót a Ducati. Kétségtelenül ez is remek helyszín a maga szerpentinjeivel, mivel azonban Olaszország északi részén található, meglehetősen hűvös az idő novemberben.

Vittünk is bőven meleg ruhát, hogy elviselhető legyen a reggelenkénti 4 Celsius-fok. Elég volt csak párat megtennünk a teszttáv 170 kilométeréből, hogy belássuk, igazán nagy dobás az újdonság. Nem sok olyan nagy túraenduróval volt dolgunk az eddigiekben, amelyek hozzá hasonló könnyedséggel és határozottsággal változtatták volna a helyüket. Az igazat megvallva, némi előítélettel közelítettünk felé, a túracélú használatra szánt Ducatikról ugyanis általában mindig az derül ki, hogy valójában álcázott sportmotorok. Itt viszont tényleg teljesen önálló fejlesztésről van szó, a motor, a váz, a futómű, a setup mind a dinamikus utazást szolgálja.

Sok ötletes műszaki megoldása közül néhánnyal már rögtön az elején, a beépített radar kipróbálására szolgáló rövid autópálya-szakaszon alkalmunk nyílt megismerkedni. Az egyik ilyen, hogy szerszám nélkül lehet állítani az ülés magasságát (közel 180 centisen jól elérni róla a talajt). Egy másik, hogy USB-töltődugaljat alakítottak ki a tankon lévő kis rekeszben. Naná, hogy ott szállítottuk a smartphone-t, a megváltott autópályajegyet és a keyless rendszer kissé ormótlan transponderét.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/03 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.