Menetpróba: CFMoto 650NK 

A CFMoto napjainkra az egyik legsikeresebb ATV-gyártó lett Európában. De mi a helyzet a kétkerekűekkel? Ennek jártunk utána menetpróbánk során.

A CFMoto 2022-re Kína vitathatatlanul egyik legnagyobb motorkerékpár- gyártója, amely nem csak saját modelleket gyárt, hanem jó üzleti kapcsolatban áll az osztrák KTM-mel, valamint folyamatosan terjeszkedik. Ez az együttműködés nemcsak marketingszempontból fontos, hanem a gyártásminőségre is egyfajta garanciát ad, valamint bizalmat kelt a potenciális vásárlókban. A Motorrevü 2022/4-es számában külföldi kollégáink már beszámoltak a CFMoto csinos scrambleréről, a 700 CL-X modellről.

Most a hazai importőrtől a középkategóriás csupaszmotort, a 650NK-t kaptuk meg és tettük próbára. Külsőre hozza a kor elvárásait: a manapság igen divatos modern, éles és agresszív vonalak jellemzik a dizájnt. Szerencsére ma már eljutott a kínai gyártás odáig, hogy jó a felhasznált anyagok minősége, kellemes a kapcsolók és a műanyagok tapintása is.

Sajnos ezek ellenére is maradt még egykét gagyi megoldás, amire igazán figyelhettek volna. Ilyen például a vázra popszegeccsel rögzített adattábla, a folyadékhűtő-sapkán található papírvékony fémlánc, aminek semmilyen funkciója sincsen, vagy a kipufogóvéget körbeölelő hővédő lemez. Ennek rögzítése nem sikerült teljesen frankón, emiatt pedig idegesítően rezonál. Ezek olyan dolgok, amikkel ugyan együtt lehet élni, de az avatott szemek rögtön kiszúrják majd.

A dizájnra szerintem nem lehet panasz, tökéletesen rendben van. Nem mondom, hogy nem lehet benne felfedezni hunyorgás nélkül is egy-két más modellre igencsak hasonlító megoldást, de a stíluselemek azért jönnek-mennek, mindig lesz olyan, amit már valaki más korábban megrajzolt. A sorkettes motorja szinte egy az egyben egy Kawasaki Versys 650, a furat- és löketméret is azonos, viszont kissé gyengébb a japán konkurensénél, 56 lóerővel kell beérnünk a CFMoto esetében.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2022/05 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.

Fotó: Mező János