Menetpórba: Harley-Davidson Street Bob 114

Német kollégáink ritkán tesztelnek Harley–Davidsonokat, mert műszakilag nem sok minden változik rajtuk évtizedek alatt sem. Tavaly befogtak egy Heritage Classic 114-et 50 000 km-es tartóstesztre. Amikor szétszedték, felrobbant a világképük…

VALAMI HIÁNYZIK

Van egy barátom, aki rossz társaságba keveredve nem túl régen kezdett el motorozni, és mivel ez a rossz társaság africa twinesekből és GS-esekből áll, ő maga is egy F 850 GS-t vett. Ezt a barátomat rávettem, hogy próbálja ki a Street Bobot. Kipróbálta. Mindenféle megilletődöttség nélkül ült rá a Street Bobra.

Pont úgy tűnt, hogy kizárólag az én kérésemre teszi. Egészen egyszerűen nem érdekelte sem a márka, sem pedig maga a motor. Alig tudott róla valamit. Amikor mégis megnézte, azt mondta:

– Olyan, mint a zsiráf. Szépszép, de otthonra nem kellene.

Amikor visszahozta, akkor meg ezt:

– Hmmm, nem is olyan rossz. Sőt, sokkal jobb, mint gondoltam volna. Tetszik a nyugalma, ereje, nyomatéka.

EGY KIS STREET BOB-TÖRTÉNELEM

Bár a Harley–Davidson termékpalettáján a 2021-es újdonságok között szerepel, a modell megvan már vagy tizenöt éves. Az első Street Bob a maga kurta sárvédőivel, keskeny, 19 colos első kerekével 2006-ban mutatkozott be, akkor még a Dyna család tagjaként, 88 köbinches – 1449 cm3-es –Evolution erőforrással. (2017-ig a Harley bigtwinjei három családba tartoztak, úgymint Dynák, Softailek és Touringok. A Dynák és a Touring modellek kétoldalra szerelt rugóstagot kaptak, a Softailek merev felfüggesztést imitáló fektetett központi rugóstagot.)

Pár év múlva 96, majd 103 köbinchre nőtt az immáron TwinCam erőforrás, 2016-ban pedig a Harley törölte az egész Dyna családot a kínálatból. De az elpusztíthatatlan Street Bob a következő évben, immáron softail verzióban, a vadonatúj Milwaukee Eight blokkal újra a modellpaletta része lett. Máig utolsó változásként 2021-re Euro5-öt teljesítő 114 köbinches (1868 cm3) blokkot kapott, a perifériák változatlanok maradtak.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/07 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.

Fotó: Mező János