Menetpróba: Honda X-ADV

A Forza 750 és az Africa Twin különös szerelemgyereke 2021-re második generációjához ért, de továbbra is egyedülálló maradt a piacon. Lássuk, hogyan ötvözi a benne összegyúrt kategóriák jellemzőit!

A Honda 2017-ben szépen felkavarta a piacot forradalmi újdonságával, a kalandmotoros megjelenésű X-ADV-vel. A kategória megalkotása Daniele Lucchesi, a Honda egyik termékkutatási menedzserének nevéhez fűződik, aki állítólag egy nyaralása során nem boldogult el a köves-kavicsos ösvényeken bérelt robogójával. Az X-ADV ötlete ekkor pattant ki a fejéből, később pedig Maurizio Carbonarával, aki pl. az Africa Twin dizájnere is volt, kezdték el a munkálatokat. Az eredmény egy furcsa jószág lett: 17-es első kerék, masszív fordított első villa, offroad kormány, hatfokozatú DCT váltó és láncos véghajtás. Az X-ADV egy robogó, ami nagyon közel áll egy motorhoz.

A különös hibrid idén alaposan megújult, továbbfejlesztett erőforrással, vázzal, és még vagányabb külsővel keresi a leendő tulajdonosok kegyeit. A blokk teljesítménye 4 lóerővel nőtt, emellett módosították a váltóáttételeket, valamint finomítottak a DCT-n. A fejlesztéseknek köszönhetően három kilót faragtak le a korábbi modell tömegéből. Kívülről a leglátványosabb változás a kettős LED-menetfénnyel ellátott első fényszóró és a színes, 5 colos képátlójú TFT-kijelző.

Csak az avatottabb szemeknek tűnik fel, hogy a rögzítőfék is új helyre, a jobb oldali markolat mellé költözött. Ami a praktikus megoldásokat illeti, az ülés alatt 22 literes csomagtér várja a nagyobb, míg a vadonatúj, első idomba süllyesztett, 1,2 liter űrtartalmú kesztyűtartó a kisebb motyókat a fedélzeten.

Az ülés megmászása láblendítéssel indul, majd a motoron jön a felismerés: ez bizony nem a 170 centi alattiak játékszere lesz. Nekem éppen hogy nem okozott gondot a talajfogás, de a 820 milliméteres ülésmagasság és a széles ülőfelület alacsonyabb pilótáknak nem fog kedvezni. A nyereg keményebben párnázott, cserébe a széles ülőfelületen hamar megtalálom a helyem. Ügyes ötlet, hogy egy kis deréktámaszt is kialakítottak rajta. A trepni alsó részére helyezett lábakkal jól érzem magam, a kónuszos kormány is pont ideális magasságban van előttem, ahogy a színes műszerfal is. A Smart Key elég, ha zsebünkben van, és indítás, lezárás, tankolás, ülésnyitás, minden gombnyomásra történik. Már ha működik, de erről majd később. Középen rányomok a nagy kerek gombra, jön a gyújtás, aztán már indulhatunk.

A kijelző látványos grafikával üdvözöl, de ebben az esetben nem kell semmilyen figyelmeztető üzenetet elfogadnunk, mint pl. anno az Africa Twin esetében. A műszerről minden jól, és egyértelműen leolvasható, sárgán jelzi, ha az oldalsztender nyitott állásban van, addig nem lehet sebességbe rakni a motort még véletlenül sem, de pl. a garázs előtt melegíteni simán tudjuk – sok robogóval ellentétben. A hangja gyári kipufogódobbal is bátran vállalható, de mégsem zavaró. Öt üzemmód közül választhatunk, ezek a következők: Standard, Rain, Gravel, Sport és User. A DCT a kiválasztott beállításnak megfelelően cselekszik, nagyon szépen, lágyan teszi a dolgát, nem akar túl hamar felváltani vagy rángatni.

A gázvétel, a motorfék, a váltó karakterisztikája és a kipörgésgátló mértéke fixen be van állítva a programnak megfelelően, Userben viszont szabadon garázdálkodhatunk. Üzemmódtól függetlenül belenyúlhatunk a váltásokba manuálisan is, ha szükségszerű, de a tavalyi tartósteszten használt Africa Twinnel ellentétben itt alig volt ilyenre példa. Nyilván Sportban megy a legjobban, ekkor hagyja az elektronika szépen kiforogni 7000- ig, míg Rain módban jóval visszafogottabb. Ami furcsa volt, és erre érdemes is figyelni, hogy az X-ADV nem jegyzi meg a választott üzemet, indításkor minden esetben Standardben találjuk.

A soros, kéthengeres erőforrás tökéletesen passzol a motor karakteréhez, sem erőből, sem nyomatékból nincs többre szükség a mindennapok során. Már alap módban elég jól gyorsul, óra szerint 160 körüli tempóig. Innentől már érezhetően fogy az ereje, de még bőven marad erőtartalék egy-egy előzéshez. A futómű nagyon meggyőző volt, ez kell a városban, és megszűnnek a gondok, nyergében átszellemül az ember. A kellően hosszú (elöl 153, hátul 150 mmes) rugóutak is jó szolgálatot tesznek durvább útburkolati hibán áthajtva. A kátyúkat röhögve kimozogja a motor alá szerelt felfüggesztés, a járdaszegély fel és le többé nem probléma! Ha pedig túl nagy lenne egy padka, akkor a masszív blokkvédő haspáncél jól fog jönni. Igazi vad terepre nem vittem ki az X-ADV-t, de a poros, kavicsos földúton jól vizsgázott Gravel módban.

Az ABS-t nem lehet kikapcsolni, csak a kipörgésgátlót. Egy átlagos felhasználónak ez bőven elég lesz, kirándulni, kicsit a természetben körbeszaglászni. Aki pedig ugratni akar, az úgyis mást választ, mivel a tekintélyes, 236 kilós tömeg korlátozza a lehetőségeket. A fékek nyomáspontja jól érezhető, az ABS nem tolakodik, de User módban még finomíthatunk rajta. Az időjárás- és szélvédelme szerintem marha jól sikerült, köszönhető ez a praktikusan megtervezett idomoknak és az állítható magasságú szélvédőnek, amit álló helyzetben könnyedén, kézzel állíthatunk egy műanyag kioldó segítségével. Az egyetlen, amit a robogósok szemszögéből az X-ADV ellen felhozhatok, az a korlátozott tárolókapacitás. Az ülés alá ugyan befér egy zárt sisak, de figyelni kell, hogy plexivel a kormány felé tegyük be, különben nem lehet lecsukni az ülést.

A bukó mellett már csak egy pár kesztyűt nyel el a rekesz. Elöl a kesztyűtartó ugyan mély, de a bejárata szűkös, így oda kapunyitót meg pár apróságot tudtam begyömöszölni. Az USB-kiállás az ülés alatt van. Egy közepesen hosszú kábel is elég ahhoz, hogy motorozás közben a zsebünkben lehessen tölteni a telefont, de egy hosszabb kábellel akár a műszerfal fölé is el fog érni. Jó hír, hogy 35 és 45 literes hátsó dobozok és oldalkofferek is rendelhetők hozzá.

ÉN ÉS A SMART KEY

A kulcs nélküli indítás a modern idők leghasznosabb extrája, ha a zsebben van a transzponder, onnantól gombnyomásra indul, nyitja-zárja az ülést. Feltéve, ha működik. Egy hétfői reggel azonban ez nem így történt. Első gondolatom az volt, hogy béna voltam, és nem csuktam le rendesen az ülést, és lemerült a motor. Szerencsére a Smart Key mellett egy hagyományos kulcs is van, így azzal ki tudtam nyitni az ülést. Ekkor szembesültem, hogy a csomagtér-világítás vígan világít, így akkor mégsem lehet baja az akkunak. Az importőrtől megtudtam, hogy a távirányító lezárhatja teljesen a motort. A megoldás az, hogy hosszan kellett nyomni a kulcsos gombot, ezután feloldotta a tiltást, ismét volt gyújtás. A távkapcs egyébként végig a bal oldali kabátzsebemben volt, valószínűleg véletlenül nyomódott be. Sok kulcs nélküli motort kipróbáltam már, de így még egyik sem tréfált meg.

ÖSSZEGZÉS

Városban nagyon jól kamatoztatja az Africa Twin génjeit, simán letérhetünk az aszfaltozott útról, és gond nélkül eljuthatunk eldugott kirándulóhelyekre. A 4 249 000 Ft-os ár nem olcsó, de a többi maxi robogóért is hasonló összeget kell fizetni, cserébe ez egy csipetnyivel többet ad, és garantáltan kitűnik a tömegből.

 

Fotó: Mező János