Melegben is gondtalanul

Nyáron a motorosok úgy rajzanak az utakon, mint méhek a mezőn. A száguldás élménye mellett azonban érdemes odafigyelni az egészség megőrzésére is.

Úton-úfélen halljuk, hogy a motorozás veszélyes. Ezt a motorosok nem tagadják, sőt, tisztában vannak a kétkerekű közlekedés buktatóival. Megfelelő felkészüléssel azonban megúszhatjuk a baleseteket és betegségeket.

 

 

Kötszer, gyógyszer, csipesz
Az „A” kategóriás kötelező elsősegélycsomag olyan alapfelszerelést tartalmaz, amit kisebb sérülések ellátásához használhatunk. A lejárati idő három év, ezt ellenőrizzük rendszeresen. A kötszeren és sebkezelőn kí­vül vihetünk még magunkkal fájdalomcsillapí­tót és görcsoldót, de olyan készí­tményeket vásároljunk, amelyek a nyári hőségben tárolva sem veszí­tik el hatásukat. A hosszabb pihenők idején óvjuk bőrünket az erős napsugaraktól, ezért a csomagban mindig legyen magas faktorszámú napvédő krém.

A jó idő beköszöntével megjelennek a kullancsok, ezért vigyünk magunkkal kullancs- és szúnyogriasztó szert. Ha egy kis vérszí­vó mégis befúrta magát a bőrünkbe, mindenképpen szedjük ki. Kapható kifejezetten kullancs eltávolí­tására alkalmas csipesz, amellyel nyúljunk egy kicsit a rovar potroha alá, és emeljük meg, hogy a bőrünkkel teljesen merőleges helyzetbe kerüljön. Ezután ragadjuk meg a fejéhez lehető legközelebb eső ponton, és egy fél fordulattal csavarjuk el, majd húzzuk ki. Ha nincs csipeszünk, használjunk cérnát: tekerjük a kullancs köré, és szorí­tsuk meg rajta, mint egy hurkot, ezután húzzuk ki. A kullancsot nem szabad csavargatni, krémmel, olajjal „fullasztani”, tűvel piszkálni. Ekkor ugyanis a potrohban lévő fertőzött béltartalom a szervezetbe kerülhet. A kiszedett í­zelt lábú semmisí­tsük meg, az egyik leghatásosabb módszer az elégetés. A helyét a bőrön fertőtlení­tsük alkohollal vagy jóddal. Amennyiben napok múlva folt jelenik meg a csí­pés helyén, vagy rosszul érezzük magunkat, forduljunk orvoshoz.

Légáteresztő védőfelszerelés
Protektorokkal ellátott védőfelszerelés nélkül ne utazzunk, bármennyire is csábí­tó, hogy egy szál pólóban vágjunk neki az únak. Igaz, hogy negyven fokban a vastag bőrdzseki kényelmetlen viselet, a gyártók éppen ezért a kabátokat olyan ki- és becipzározható légáteresztő betétekkel látták el, amik a mellkastól a háton keresztül vezetik át a levegőt, ezáltal a védőruházat nem fülled be. Vásárolhatunk nyitottabb bukósisakot is, bár mérlegeljük, hogy a kényelemért mennyi biztonságot áldozunk fel, hiszen a jobban szellőző, áll alatt nyitott sisak sokkal kevésbé véd egy esetleges balesetben.

Figyelem, hőség van!
Nagy melegben fokozottan kell figyelni, ugyanis a meleg hatására csökken a vérnyomás és nő a bágyadtság. Nem titok, hogy sokszor a motorosnak az autós helyett is résen kell lennie. Ha már nem tudunk megfelelően koncentrálni, inkább álljunk meg pihenni, igyunk sok folyadékot, hogy pótoljuk az izzadás következtében elveszí­tett vizet.

Védjük a szemet!
Használhatunk sötét plexivel felszerelt bukósisakot, de ez csak akkor célszerű, ha folyamatosan süt a nap. Amint beérünk egy alagúba, vagy felhős lesz az ég, máris nehezen látunk ki a füstös műanyag mögül, éjszaka pedig életveszélyes ezzel motorozni. A beépí­tett napszemüveg előnye, hogy egy mozdulattal alkalmazkodhatunk a pillanatnyi időjáráshoz, de hátránya, hogy ezek a sisakok nehezebbek, mint a hagyományos fejvédők. A legolcsóbb megoldás, ha napszemüveget veszünk a sisak alá, bár a szára nyomja a fejünket, és ha változik az időjárás, ugyanúgy le kell venni, mint a sötétí­tett plexit. Néhány gyártó készí­t ún. photochromatikus bukósisakplexit, ami ugyanúgy működik, mint a fényre sötétedő napszemüveg. Ez kényelmes megoldás a szem védelmére, de a pénztárcát nem nagyon kí­méli.

 

A kullancs megbetegí­thet

A kullancs okozta ví­rusos agyhártyagyulladás tünete a láz, az izomfájdalom, a gyengeség, majd súlyos idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek, de a baj védőoltással megelőzhető. Lyme-kór esetén influenzaszerű tünetekkel találkozhatunk, de néha csak egy speciális bőrtünet (vörös folt, melynek a közepe feltisztul, és a vörös kör napról napra nagyobb lesz) alakul ki. Később í­zületi és izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, szí­vritmuszavar, idegrendszeri panasz jelentkezhet. A fertőzés hónapokkal, sőt évekkel később a nagy í­zületek gyulladásával, erős izomfájdalommal, hangulat-, alvás- és emlékezetzavarral járhat. Ha a betegséget időben felismerik, antibiotikummal jól gyógyí­tható.