Másodszor lesz motorverseny

Ha valaki meghallja Indianapolis nevét, akkor elsőre az autóversenyek jutnak eszébe.


Az első motorverseny rajtja előtt

A leghí­resebb amerikai autós viadal, az Indianapolisi 500 Mérföldes, az Allstate 400 Mérföldes a NASCAR sorozatból, vagy pedig a Formula-1, amelyben Michael Schumacher 5-ször nyert Indianapolisban. Pedig a legendás pályát 1909-ben a motorosok avatták fel. Akiknek idén 99 év után másodszorra rendeznek viadalokat Indianapolisban.

Az indianapolisi pálya, az Indianapolis Motor Speedway Monte Carlo mellett a világ leghí­resebb autós versenypályája. Amely egyben a világ legnagyobb sportlétesí­tménye is, hiszen a legtöbb nézőt tudja befogadni. Akár 400 ezer ember is nézheti a viadalokat! Indianapolisban 1909 és 2008 között összesen 243 autóverseny tartottak. Pedig úgy indult minden, hogy a motorosok is főszereplők lehetnek rajta.


Indianapolisban főleg NASCAR versenyeket rendeznek

Amikor 1909-ben felépült a pálya az épí­ttetők úgy határoztak, hogy a hivatalos pályaavató előtt egy motorverseny-sorozatot rendeznek. Az eredeti program egy háromnapos eseményről szólt 1909. augusztus 12. és 14. között, amelyen 15 versenyt tartottak volna meg. A három napból azonban csupán egy lett. Előbb a pálya burkolata, majd az eső miatt kellett törölni az 1. és a 2. napot. Végül augusztus 14-én szombaton az akkori Amerikai Motorkerékpárosok Szövetsége (FAM) 7 versenyt rendezett meg a 2.5 mérföldes pályán. A pálya minősége miatt nagyon kevesen indultak – a burkolat olajos volt, mí­g a motorok felverték a zúzott követ. A burkolatot kátrányba kevert zúzott kövek alkották. Az első indianapolisi motorverseny mindössze 5 mérföldes volt és heten rajtoltak el rajta. Mí­g a mindezidáig legutolsó indianapolisi viadalon 4 motoros indult el, akik egy négykörös, 10 mérföldes távon versenyeztek egymással. Az utolsó indianapolisi győztes a legendás amerikai rekorder Erwin Baker volt, akit csak ígyúgolyóként ismertek Amerikában. Baker Indiánját Nicky Hayden is kipróbálta Indianapolisban, amikor is az elmúlt áprilisban a pályán reklámozta az Indianapolisi GP-t.