Már a motorunk is okos – Fejlesztések a Piaggio-csoportnál, II. rész

Hát persze hogy mindenkit érdekel, hogy éppen hány lóerővel szaggatja az aszfaltot vagy mekkorát döntött az Erzsébet hí­d végén! Egyszer legalábbis! De azután jönnek a még hasznosabb funkciók.

Egy motorvezérlő elektronika több műveletet végez egységnyi idő alatt, mint amennyit egy középiskolai matematikakönyv tartalmaz. Eddig az ECU kiolvasása a szakszervizek privilégiuma volt, mostantól viszont mi, a felhasználók is hasznosí­thatjuk ezeket az adatokat.

 

galéria Fejlesztések a Piaggio-csoportnál

 

A Piaggio Blue Dash rendszere például összeköti a motor vezérlőegységét a vezető iOS- vagy Android-rendszerű okostelefonjával. Kinyeri az ECU adatait, hozzáteszi a telefon giroszkópjának és GPS-ének tudását, és az egészből egy könnyedén kezelhető, letisztult információs alkalmazást hoz létre. Mindez először egy robogó, a Piaggio X10 esetében vált elérhetővé, rácáfolva arra a bevett irányra, hogy minden újdonságot elsőként a legnagyobb motorok kapnak meg. A telefont a műszerfalon rögzí­tett tartóba kell helyezni, és az azonnal üzemképes. A kapcsolódás Blue tooth-on keresztül jön létre. A Blue Dash multimédia-csatolóegység a motor kiépí­tett csatlakozójára köthető, és a továbbiakban minden új modell esetében beépí­tik. Maga a jelátalakí­tó nem a szériafelszereltség része, választható gyári felszerelésként vásárolható meg. Pillanatnyilag a Piaggio X10, MP3, Aprilia Caponord 1200 és a Vespa 946 esetében érhető el a szoftver, mind iOS, mind Android rendszerre.

A folytatásban bemutatjuk az egyes funkciókat, de a fejlesztők még a feledékenységünkre is gondoltak. Ha az irányjelzőt 20 másodpercnél hosszabb időre kint hagytuk, a kijelző háttere zölden villogva figyelmeztet. Veszélyesebb mutatvány, ha lapos kerékkel járunk, amennyiben í­gy teszünk, erre külön ikon hí­vja fel a figyelmünket. És honnan tudja? Tudja! írásunkban a Piaggio Multimedia Platform jelenlegi technikai szintjét mutatjuk be, de mivel egy szoftverről van szó, ez ténylegesen csupán pillanatnyi állapot. Már javában dolgoznak a következő, még több és hasznosabb funkcióval ellátott kezelőfelületen.

 

galéria Fejlesztések a Piaggio-csoportnál

 

A kezdőképernyőről öt menüpont érhető el:

  • Műszerfal
  • Navigáció
  • Trip Computer
  • Hibajelző
  • Motorkezelési utasí­tás

 

 

galéria Fejlesztések a Piaggio-csoportnálgaléria Fejlesztések a Piaggio-csoportnál

 

A Műszerfal menüpontban a telefon képernyőjére összesen négy „műszert” választhatunk ki. A műszereket egyszerűen válthatjuk, csak rákoppintunk, és máris a következő paraméterre vált. Ezek a következők lehetnek:
– a motor pillanatnyi nyomatéka
– a motor pillanatnyi teljesí­tménye
– gyorsulási és lassulási értékek
– a motor dőlésszöge
– pontos pillanatnyi fogyasztás
– akkumulátorfeszültség
– sebesség, fordulatszám
– guminyomás, hátsó kerék megcsúszási értéke

 

galéria Fejlesztések a Piaggio-csoportnálgaléria Fejlesztések a Piaggio-csoportnál

 

A Navigáció felhasználja a telefon térképszoftverét, viszont kiegészül három extra méretű nyomógombbal, ezekkel direkt elérhetjük a legközelebbi benzinkutakat, a közeli Piaggio-márkakereskedéseket és -márkaszervizeket, valamint eltárolhatjuk a leállí­tott motor legutóbbi pozí­cióját.

 

galéria Fejlesztések a Piaggio-csoportnálgaléria Fejlesztések a Piaggio-csoportnál

 

A Trip Computer egy klasszikus számláló távolság-, maximális és átlagsebesség-adatokkal, valamint átlagfogyasztás-kijelzéssel. Ennek leginkább a túrázók örülhetnek. Lehetőség van a napi vagy teljes utazások adatsorait lementeni, majd megtekinteni minden utazási, fogyasztási értéket.

 

galéria Fejlesztések a Piaggio-csoportnál

 

A Hibajelző menüpontban az esetleges motorral kapcsolatos meghibásodásról kapunk tájékoztatást. Ha a motor műszerfalán valamilyen okból felvillan a hibajelző lámpa, a telefon kijelzőjén szöveges leí­rás jelenik meg a hibáról, annak súlyosságáról, és megoldási javaslatokat is kapunk, amennyiben az elhárí­tás nem csak műhelykörülmények között orvosolható.

 

galéria Fejlesztések a Piaggio-csoportnál

 

A Motorkezelési utasí­tás menüben a jármű kezelési könyve található, amit egyébként érthető módon a tulajdonosok nem hordanak magukkal, a telefonjukat viszont igen. Például egy biztosí­tékcserénél kifejezetten hasznos egy képes úmutató.

IOS rendszert használók a Piaggio Multimedia Platform, Aprilia Multimedia Platform vagy a Vespa Multimedia Platform alkalmazás névvel tölthetik le a szoftvert. A funkciók legnagyobb része hozzákapcsolt motor nélkül is elérhető. Jó próbálgatást!

A Piaggio Multimédia Platform weboldala pedig a következő: www.multimediaplatform.piaggio.com