Malaguti Phantom F 12 LC – Kanyarvadász

Az olasz Malaguti kismotorok mindig is feltûní´, agresszí­v formáikkal vonták magukra a figyelmet. A robogók között már klasszikusnak számí­t a Phantom-sorozat, amelynek csúcsmodellje a ví­zhûtéses F 12.


A Malaguti útörí´ volt a sportos, 12 colos kerekû robogók megjelenésekor, és a Phantom a futómû terén továbbra is mércét jelent. Masszí­v elsí´ villája és hátsó rugóstagja a sportos bemutatóhoz is elegendí´ csillapí­tást kapott, emellett nagyon finoman reagál, és a sportosság nem a kí´kemény rugózásban nyilvánul meg. Ezért még a rossz budapesti utakon is kényelmesen közlekedhetünk. Kicsit zavarja a komfortot a hátsó ülésidom szögletes formájához illesztett üléspárnázat, amelynek széle némileg érezhetí´ a comb belsí´ oldalán.

A helykí­nálat bí´séges, de a 45-ösnél nagyobb lábúak cipí´je kicsit nehezen fér el a formázott mûanyag lábdeszkán. A modern robogó felszerelésébí´l semmi nem hiányzik az F 12-rí´l, és a látványos formatervezés sem ment a funkcionális kialakí­tás rovására. Kicsit zavarja az összképet, hogy a tesztpéldány korábban megbontott mûszerfala nem volt ví­zhatlan.

A ví­zhûtéses Minarelli-erí´forrás rövid összáttételének köszönhetí´en egészen a végsebességig intenzí­ven gyorsí­tja a 92 kilós robogót, és az emelkedí´kön is alig esik vissza a sebesség. Amilyen határozottan gyorsul a Malaguti, olyan biztosan meg is áll két tárcsafékével.

Alkotói tehát mindennel ellátták a Phantomot ahhoz, hogy a földön is sikeresen indulhasson vadászatra.