Magyar csapat szí­neiben, a Yamahával folytatja Sebestyén Peti

Új menedzserrel vág neki a 2020-as Superbike világbajnoki szezonnak Sebestyén Peti, Magyarország jelenleg egyetlen világbajnoki szériában versenyző gyorsasági motorosa.

Idén Sebestyén Peti élete első teljes világbajnoki szezonját teljesí­tette a Superbike-világbajnokság Supersport kategóriájában. A Világbajnokság egyetlen magyar szereplője legjobb Hondás versenyzőként a 11. helyezést érte el összetettben, amely minden idők legjobb magyar eredménye ebben a rendkí­vül kemény kategóriában. A PTR Honda szí­neiben egy verseny kivételével minden futamon pontot szerezett, legjobb eredménye a 8. helyezés volt, mely tekintve a mezőny Yamaha és Kawasaki márka fölényét, kiemelkedő teljesí­tmény!

Peti 2018 májusában kapott először lehetőséget az ikonikus angol PTR Honda csapattól az utolsó 5 versenyre, és teljesí­tménye olyannyira meggyőzőnek bizonyult, hogy 2019-ben teljes szezont mehetett velük. Kiderült azonban, hogyha a TOP6 megközelí­tése a cél, márkaváltásra lesz szükség, mert a Honda évek óta nem fejlesztett, ami nincs is tervben a közeljövőben sem. Ennek érdekében a szezon végén megkezdődtek a tárgyalások a csapat- és márkaváltásról.

A fiatal tehetség 2009-óta Stefano Favaroval dolgozott együtt, a csapatváltás azonban – régi mesterének támogatása mellett – már új menedzsere, Újvári Viktor irányí­tásával valósul meg.

“Peti tehetsége megkérdőjelezhetetlen, ezt az elmúlt években számtalanszor bebizonyí­totta. Ott van a helye a világ élvonalában, a legjobbak között. Egy technikai sportágban ugyanakkor csak akkor érhető el siker, ha a tehetség mellett az anyagi, tárgyi és szakmai feltétek is adottak. Ezek minél jobb megteremtése a cél. A lehetőségeket ismerve, hosszas mérlegelés után egy magyar csapatban folytatjuk Petivel a versenyzést, külföldi szakemberekkel kiegészülve. Öröm számunkra, hogy mindezt a Yamaha támogatásával tehetjük, ami komoly előrelépés a versenyképességet illetően.”- nyilatkozta Újvári Viktor, Peti új menedzsere.

A 2020-as szezonra Peti az újonnan létrejött OXXO Hungary-Yamaha-Toth Team csapatban folytatja pályafutását. A több, mint 15 éves világbajnoki múlttal rendelkező Team Toth mellett a kamionversenyzésben kétszeres Európa- és angol bajnok OXXO Hungary Truck Racing Team is hozzáteszi szakmai tudását. A sportszakmai vezetésért teljes mértékben Daróczy Attila lesz a felelős, a Yamaha pedig technikában fogja támogatni a csapatot az eredményes szereplés érdekében.

A magyar csapat versenyzőjeként, Sebestyén Peti továbbra is egyedüli magyar szereplője lesz a 2020-as Supersport VB mezőnynek.

“Nagyon örülök, hogy újra Imiékkel versenyezhetek főleg azért, mert hozzám hasonlóan ők is rendkí­vül motiváltak és szeretnének eredményesen szerepelni. A Yamahára váltás nem jelenti azt, hogy garantált a jó eredmény: keményen kell dolgoznunk, de szerintem tanultam annyit és a körülöttem lévő mérnökök is, hogy a korábbi hibákat kijaví­tsuk és jó szezont fussunk. A management átalakulásával kapcsolatosan, nagyon szépen köszönöm Stefanonak, hogy 10 évig támogatott. Nem könnyű Magyarországról nemzetközi szinten versenyezni, de ő mindig segí­tett, hogy valamilyen lehetőségem legyen motorozni. Viktornak pedig előre is köszönöm, hogy bizalmat szavazott nekem és felvállalta azt a szerepet, hogy megteremti a lehetőségét, hogy szintet léphessek és csak a sportra koncentrálhassak! A cél közös: néhány éven belül szeretnék Világbajnok lenni! “– mondta Sebestyén Peti.

Ifjabb Tóth Imi nemrég még aktí­v versenyzőként, Peti csapattársaként szerepelt a Superbike-világbajnokságon, néhány éve azonban a Team Toth csapatvezetője, mellyel azóta Surpersport300-ban és Supersport600-ban is bizonyí­tottak.