Magazin: Motorozási Korlátozás Európában

Június 10-én Tirol néhány útvonaláról kitiltották a 95 dB(A)-nél hangosabb motorkerékpárokat. Alig egy hónappal később 100 000 német motoros tiltakozott az országukban tervezett korlátozó intézkedések ellen.

Namlos-hágó, Hahtennjoch, Tannheim-völgy, Lechtal – Tirol kedvelt kirándulóhelyei a motorosok körében. Közülük néhányan viszont mostantól nem látogathatják ezeket, mivel a tiroli tartományi kormány rendelete kitiltja ezekről az utakról a 95 dB(A)-nél hangosabb motorokat. Aki ennek ellenére bemegy ezekre a területekre, 220 eurós (kb. 77 000 Ft) bírsággal számolhat, és még vissza is fordítják.

A MOTOROK VALÓJÁBAN TELJESEN LEGÁLISAK

A szabályzás meglehetősen sajátos, hiszen az uniós homologizációs szabályok között a zajkibocsátásra nincsenek megadva határértékek. A motorkerékpárok esetében a zajkibocsátást a névleges fordulatszám felénél, az 5000/ min alatti névleges fordulatszámú motoroknál pedig a névleges fordulat háromnegyedénél mérik. A homologizációnál azonban a zajkibocsátásnak nincs szerepe. Míg a német forgalmiban benne van ez az érték – hogy egy rendőri ellenőrzés során egyszerűen össze lehessen hasonlítani a helyszínen mért értékekkel, és ezzel megállapítható legyen, vajon gyári kipufogó van-e a motoron –, addig a magyar okmányból hiányzik.

A gyári dB-érték a váztáblán ellenőrizhető, illetve egyes modellek esetében a kipufogódobon is található jelzés. A rendelet kritikusai szerint ráadásul a zajkibocsátási érték nem mond sokat az adott motorkerékpár menet közbeni tényleges hangerejéről. Ez már abból is látszik, hogy a Motorrad tesztelői egyes modelleket nagyon hangosnak találtak annak ellenére, hogy egyébként nem esnek a 95 dB(A)-szabály alá.

A tiroli tilalom, amely turistákra és ott lakókra egyaránt vonatkozik, tehát azt jelenti, hogy teljesen legális motorkerékpárokat bizonyos útszakaszokon illegális járműveknek nyilvánítanak. A dolog következménye egyrészt nagyarányú értékvesztés lehet, arról pedig ne is beszéljünk, hogy akik ezen a vidéken laknak, gyakorlatilag teljesen ellehetetlenülnek. Abszurd módon a településeken belül még közlekedhetnek, mert ott eddig még nem állítottak fel tiltó táblákat, de az országútra már nem mehetnek ki.

A friedrichshafeni vásárközpont parkolójában több ezer motoros gyűlt össze

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2020/08 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.