Magazin: Fortepan gyűjtemény

Olvasóinkat arra buzdí­tjuk, hogy osszák meg velünk családi gyűjteményüket, és segí­tsenek újrarajzolni a XX. századi Magyarország képes történetét!

Városmajor utca 10., Méray Motorkerékpárgyár Rt. műhelye

A Méray- Horváth Lóránd és Méray-Horváth Endre nevéhez fűződik az első, ipari körülmények között gyártott magyar motorkerékpár márka. A család 1919-ben az akkor még falunak számí­tó Újpesten alapí­tott Paraffins néven kis vegyi üzemet, és állí­tólag itt kezdtek motortervezéssel és gyártással is foglalkozni. Az első Méray motor elkészültének időpontjáról nincsen pontos adat. A Közlekedési Múzeum egy kutatója szerint már ebben az időszakban hirdettek eladó motorkerékpárt Paraffins márkanév alatt. Egy forrás szerint a Motoros cí­mű lap egy 1929-es számában Lóránd arról beszélt, hogy első motorjukat 1921-ben készí­tették, saját vázba ültetett Moto-Réve blokkal.

1923-ban a vállalat Budára költözött, hivatalos feljegyzések szerint ennek az évnek májusában jött létre a Méray Motorkerékpárgyár RT. a Batthyány utca 46. szám alatt, innen települtek át a Városmajor u. 10. szám alá.
Saját tervezésű, jellegzetes háromszög vázakba eleinte Villiers, Blackburne, később Jap és Puch blokkokat épí­tettek, de Lóránd arról is beszélt, hogy az első szériában gyártott Méray motorokat Villiers erőforrás hajtotta. A korabeli versenyeken rendszeresen rajthoz álltak saját motorjaikkal, a sikerek hozzájárultak a vállalkozás sikeréhez, a Méray név ismertté tételéhez. A gyár valamikor 1926-29 között a Magyar Acélárugyár RT tulajdonába került, ettől kezdve kizárólag Jap blokkokat épí­tettek a saját fejlesztésű vázakba. 1923-1939 között körülbelül 1500-1800 darab Méray motorkerékpár készülhetett.