Lisszabon-Dakar Rally 2008

Törölték az idei Dakar Rallyt! A közvetlen terrorista fenyegetettség miatt idén nem indulhatnak el a versenyzők.

Dakar Rally

2007. december 24-én négy francia turista halt meg egy Al-Kaida terrortámadás során Mauritániában. Az esemény óta aggódnak a helyi biztonság miatt.
A Dakar Rally 9 szakaszát Mauritániában kellett volna teljesí­tenie az indulóknak, de a francia kormány azt javasolta, hogy maradjanak távol az afrikai országtól.
Az Amary Organisation (a rally szervezői) és a versenyzők azt nyilatkozták, hogy felkészültek a kockázatok és a verseny vállalására, de a verseny kényszerű törlése a francia külügyminiszter, Bernard Kouchner mai nyilatkozatával teljesen világossá vált: “Figyelmeztettük őket, hogy veszélyes lenne a verseny lebonyolí­tása. Remélem megértették.”
A francia kormánnyal folytatott tárgyalások során azt a döntést hozták a szervezők, hogy a jelenlegi mauritániai politikai feszültségek, és a korábban meggyilkolt négy francia turista meggyilkolása miatt törölni kell a Dakart.
A rallyt 1979-ben rendezték meg először, azóta minden évben megtartották. Az idei Lisszabonból indult volna szombaton. A versenyzők már csomagolnak és lassan indulnak haza.