Lekérdezhető lesz a hazai járművek előélete

2019. január végétől elérhető lesz az úgynevezett jármű szolgáltatási platform. A rendszerben ingyen lekérdezhetőek a gépjárművek adatai.

A Belügyminisztérium (BM) egyesí­tette a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Januártól rendszám alapján ingyenesen lekérdezhető lesz a kilométeróra állása, a jármű baleseti előélete, valamint elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is. Ez nagyon hasznos, mivel láthatóvá válnak az esetleges módosí­tások, átalakí­tások nyomai.

Jó hí­r, hogy szolgáltatáshoz mobiltelefonos applikáció is készül, ez még könnyebbé teszi a használatot. A fejlesztést bejelentő Dobrocsi Endre elmondta, hogy természetesen a tulajdonosok személyes adatai továbbra is titokban maradnak, vagyis csak a kiválasztott autó vagy motor előélete lesz lekérdezhető.

Senki sem szeretne egy “hamvaiból feltámasztott” motor tulajdonosa lenni.


A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcí­m igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti. Hasonló szolgáltatás eddig is rendelkezésre állt, de csak korlátozott számban és dí­jazás ellenében. A hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett informatikai rendszert január végétől vehetik igénybe a felhasználók.