Lassan mindenki beáll a sorba…

2019 közepén érkezik a Livewire-ból születő villany Harley-Davidson.

Akármennyire is hihetetlennek tűnik és messzinek, a valóság az, hogy lassan tényleg minden gyár beáll a sorba és elkezdődik az átrendeződés. Bár még több mint kettő évtizedig készülhetnek benzines motorok, nyilvánvaló, hogy senki sem akar kimaradni vagy lemaradni a többiektől az új piacon. így lehetséges az, hogy még az amerikai legenda, a Harley-Davidson is évek óta munkálkodik elektromos motorján. A Livewire névre hallgató projekt valójában egy fejlesztést takar, melyből több tí­pus is kinövi majd magát. A prototí­pust melynek alapja egy 74 LE és 70 Nm nyomatékkal megáldott erőforrás adta többször is megmutatták, teszteltették és elemezték a begyűjtött reakciókat. A fejlesztések kezdetén a Mission Motors volt a partnerük, azonban ez a formáció időközben megszűnt. Az eredeti tervek alapján csak 2021-ben kellett volna gyártásba kerülnie első elektromos motorjuknak, azonban a folyamatokat felpörgették és most 18 hónapon belüli bemutatásról beszélnek. A piaci adatokat elnézve, ahol a Harley-Davidson 6,7%-al kevesebb motort adott el a világban mint egy évvel korábban (Amerikában -8,5%), kellhet is a megváltó gondolat.

Kérdés, hogy biztos erre van-e a gyárnak szüksége. Az biztos, hogy a világ top3 margetingese között fog szerepelni annak a neve akinek sikerül a félreismerhetetlenül lüktető V2-ről átültetnie az embereket a Harley-Davidson logóval ellátott hangtalanul suhanó járművekre… Persze nem feltétlen a régi ügyfelek átszoktatása, sokkal inkább új célközönség megtalálása lehet a feladat.

Az elektromos járművek piaca szinte még mentes a nagy nevektől, de például az Energica már most jelentős előnnyel rendelkezik ütős fejlesztéseivel és elektromos MotoGP beszállí­tói státuszával.