Légzsákos mellény borda, kulcscsont és hátsérülések ellen

Az ára a legfőbb fegyvere

A légzsákos ruhák népszerűsége töretlenül emelkedik, ezért a nagy nevek mellett egyre több kis gyártó is előhozakodik a saját termékével. Az egyik legújabb a Kickstarter kampánynál tartó Motoair Airbag One, ami többféle sportot és természetesen a motorozást hivatott biztonságosabbá tenni.

 

galéria Motoair Airbag One
Többféle stí­lusban készül – 6 kép a galériában


Maga a ruha egy légzsákos mellény, amit motorosok, quadosok, hómobilosok, sőt még lovasok is hordhatnak a normál védőfelszerelésük alatt. Ugyanakkor melegebb idő esetén az Airbag One külső rétegként is viselhető.

 

galéria Motoair Airbag OneBaj esetén a mellényben egy cső alakú légzsák fújódik fel ami körbefut a viselő nyaka mögött. Ugyanakkor a derekat is megkerüli és a gerinc környezetére is kiterjed, ezzel tovább fokozva a védelmet.

 

0,18 másodperc elegendő a teljes felfújódáshoz, ami ugyan valamivel több, mint az Alpinestars és a Dainese által kí­nált, csúcskategóriás védőruháké, de ahhoz még éppen elegendő, hogy időben lufiba csomagolódjon a balesetet szenvedő.

 

Az aktiválása teljesen mechanikus. Egy sodort acélhuzallal kell összekötni magát a motorosnak a motorjával. Ha bármilyen oknál fogva eltávolodik tőle, akkor a CO2 tartály felfújja a ruhát. Ez tehát azt jelenti, hogy a vezető soha nem feledkezhet meg a biztonsági vezetékről, különben véletlenül is aktiválhatja a rendszert.

 

Hogy mennyire válik be a mindössze 189 dollárért (körülbelül 54 500 forint) is megvásárolható védőfelszerelés, egyelőre még nem tudni, de félő, hogy a high tech ruhák között nehezen rúg majd labdába.