Kovács Bálint Le Mans-ban is rajthoz állhat!

A H-Moto Team ifjú tehetsége bebizonyí­totta, hogy nem véletlenül szerezte meg az IDM Suzuki Cup bajnoki cí­mét. Kovács Bálint bemutatkozhatott az Endurance világbajnokság 8 órás malajziai futamán, és már most biztos, hogy a 18 éves motoros az Exteria KSPCS Racing Team by Empora szí­neiben ott lesz a következő, Le Mans-ban rendezendő vb-futamon.

Kiderült az elmúlt hétvégén, hogy felnőtt a komolyabb feladatok megoldásához az idén az IDM bajnoki szezonjának Suzuki Cup sorozatát megnyerő Kovács Bálint. A H-Moto Team ifjú tehetsége a cseh Exteria KSPCS Racing Team by Empora csapat tagjaként bemutatkozhatott az Endurance-világbajnokság sepangi futamán. A malajziai versenyhétvégén történtek aztán tényleg emlékezetessé tették Bálint debütálását a világbajnokságon. Az edzéseken előbb kiderült, hogy a csapat horvát versenyzője, Renato Novosel korábbi vállsérülése kiújult – hazautazott, és műteni is kell a motorost –, í­gy már az időmérők előtt kiderült, a 18 éves magyar versenyző a cseh Dominik Judával párban teljesí­ti majd a futamot.

A csapat legjobb idejét Bálint motorozta az időmérő edzésen, ám az időjárás a versenyen aztán közbeszólt. A heves esőzések miatt alaposan felborult a program, és Bálint debütálása jelentősen lerövidült a FIM endurance-világbajnokság Superstock kategóriájában. Hosszú órákra elhalasztották a rajtot, és amikor az eső alábbhagyott, az aszfalton álló ví­z miatt csak a safety car mögött rajtolhatott el, majd körözgetett a mezőny. Persze azért verseny is volt, és Bálinték a 47. helyről rajtolva már a 27. pozí­cióig – a Superstock kategória 8. helyéig – jöttek fel, amikor Bálint alatt elkezdett rakoncátlankodni a Suzuki, amelynek egy-két körrel a vége előtt elszakadt a lánca, í­gy a csapat nem tudta befejezni a viadalt. A cseh csapat vezetője bejelentette, nagyon elégedett volt mindkét versenyzőjével, és eldöntötte, hogy a sepangi teljesí­tménye alapján további lehetőséget ad Bálintnak.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy sikerült eljutnunk erre a fantasztikus versenyre. Noha nem tudtunk végül egy technikai hiba miatt célba érni, de már most kijelenthetem, hogy Kovács Bálint ott lesz a következő vb-futamon, az áprilisi Le Mans-i 24 óráson. Tökéletesen elégedett vagyok a gyorsaságával és megbí­zhatóságával, és állí­tom, egy igazi csiszolatlan gyémántra leltem benne” – állí­totta Michael Fojtik.

Egy biztos, a vb-mezőny legfiatalabb tagjaként emlékezetes debütáláson esett túl a H-Moto Team versenyzője, aki pár hónapja töltötte be a 18. életévét. Természetesen már az áprilisi folytatás körül forognak a gondolatai.

„Egy felejthetetlen élmény volt számomra a világbajnoki bemutatkozásom a maláj viadalon. Már csak azért is emlékezetes marad mindörökké, mert ez volt az első igazi endurance versenyem, amelyen komoly világsztárokkal körözhettem. Horvát csapattársam sajnos megsérült az edzésen, í­gy végül ketten álltunk rajthoz a csapat szí­neiben. A pálya és a közeg egyszerűen csodálatos volt, és úgy gondolom, hogy kihoztam magamból a maximumot minden esetben, amikor csak pályára gurulhattam. Várom már a folytatást, ugyanis lesz folytatás! A világ legismertebb hosszúávú viadalán, a legendás Le Mansban a 24 órás futamon is részt fogok venni, azaz immár egyre biztosabb, hogy akár a teljes hátralévő vb-szezont teljesí­teni fogom. Köszönöm a csapatomnak a lehetőséget, és a Fit4Racenek a felkészí­tést” – jelentette ki Kovács Bálint.

A H-Moto Team csapattulajdonosa szerint Kovács Bálint bebizonyí­totta, hogy egy ilyen mezőnyben is képes megállni a helyét, és büszkeséggel tölti el, hogy a fiatal tehetség a legendás Le Mans-i viadalon is ott lehet az indulók között.