Kovács Bálint újabb győzelme

Kovács Bálint futamgyőzelemmel őrizte meg első helyét összetettben!

A H-Moto Team két ifjú tehetsége a csehországi Mostban folytatta szereplését az IDM idei bajnoki szezonjában. Kovács Bálint a Suzuki Cup sorozatában egy nullázást követően 18 ezreddel megnyerte a második futamot, mí­g csapattársa, Kakuszi ídám a Supersport 300 kategóriában éppen csak lemaradt a pontszerzők mögött.

A múlt hétvégén a csehországi Mostban folytatódott az IDM bajnoki sorozata, amelyben ezútal ismét két versenyzővel állt a rajtrácsra a H-Moto Team. Kovács Bálint 2019-ben már a második teljes szezonját teljesí­ti az erős nemzetközi mezőnyben: a 17 éves motoros ezútal sem vallott szégyent, – a Most előtti három futamot megnyerte –, és ezútal is megszerezte a pole pozí­ciót a Suzuki Cup kategóriában. Azonban a szombati versenyen az esős körülmények között a negyedik körben kicsúszott, í­gy ezútal nem szerzett pontot, mí­g a futamot éppen a legnagyobb riválisa húzta be. Vasárnap aztán kiküszöbölte a csorbát Bálint, és a csapat szerelőinek bravúrja után – 17 óra alatt adtak alá egy versenyképes Suzukit – ő sem akart mögöttük elmaradni, és hatalmas csatában, 18 ezreddel ugyan, de legyőzte nagy riválisát, í­gy két versenyhétvégével a szezon vége előtt 11 ponttal vezet összetettben.

„A hétvégen a csehországi Mostban folytattam idei szereplésemet a Suzuki Cupban, ami nyugodtan kijelenthető, felemásra sikeredett. A szombati napot abszolú meghatározta az időjárás, hiszen végig esőben kellett a pályán teljesí­teni, és annak ellenére, hogy már nem ez az első évem ezres motorral, ilyen körülmények között még nem szereztem elég tapasztalatot. Talán ennek is tudható be, hogy az edzésen és a versenyen is buktam, utóbb elég nagyot, í­gy köszönettel tartozom a szerelőimnek, hogy egyáltalán vasárnap rajthoz tudtam állni. A második futam aztán igazi ütközet volt, hiszen a verseny közepéig láttam, hogy nem tudok előnyt kiépí­teni ezért taktikát váltottam, előre engedtem a riválisomat, ám innentől kezdve én tapadtam rá. Két körrel a vége előtt úgy gondoltam, képes leszek elmenni mellette és simán megnyerni a futamot, ám nem tudtam leszakí­tani, sőt az utolsóelőtti kanyarban megelőzött. ím a célegyenesre fordulva nekem jött ki jobban a kigyorsí­tás, és szélárnyékból kibújva ezredekkel ugyan, de sikerült nyernem. Az összetett miatt létfontosságú győzelmet arattam” – mondta Kovács Bálint.

Csapattársa, a legutóbbi magyar bajnoki futamon dobogóra álló Kakuszi ídám szintén rajthoz állt Mostban, a Supersport 300 kategóriában. A 16 éves motoros ugyan mindent megpróbált a jó szereplés érdekében, ám ezútal – a lausitzringi idénynyitóval ellentétben – nem sikerült pontot szereznie, hiszen szombaton a 16., mí­g vasárnap a 18. helyen intették le.

„Nagyon zavaró volt a számomra, hogy amí­g pénteken a szabadedzéseken sikerült a 19. időt elérnem és a beállí­tások terén is közel jártunk az elképzeltekhez, addig szombaton végig esett az eső, í­gy az előző napi munkát ki is dobhattuk azonnal. Csak az első időmérőre mentem fel a pályára, és végül a 20. rajthelyet tudtam megszerezni. A szombati esős futamon a rajtot követően jelentősen visszaestem, mert előttem elesett valaki, í­gy rengeteg időt veszí­tettem, mire kikerültem.

A futamon végül a 16. helyig tudtam visszakapaszkodni, azaz még ilyen körülmények között is kis hí­ján pontot tudtam szerezni. Vasárnap a warm up-nak nagy szerepe volt, hiszen újra elővettük a pénteki beállí­tásokat, ugyanis napos időben került sor az edzésre és a versenyre is. A rajtnál sajnos ezútal is többen megelőztek, ám a 18. helyig sikerült felzárkóznom úgy, hogy az addigi legjobb köridőmet is megjaví­tottam több mint egy másodperccel. Összességében elégedett vagyok, hiszen majdnem sikerült pontot szereznem egy olyan erős nemzetközi mezőnyben, amelynek több tagja is ott megy a világbajnokságon” – jelentette ki Kakuszi ídám.