Kovács Bálint: „Meg kell ragadnom az esélyt, amit a csapatomtól kaptam”

Pályafutása eddigi legnagyobb fordulópontjához érkezett el Kovács Bálint. A H-Moto Team fiatal motorosa egy teljes szezont versenyezhet végig a katari nemzetközi bajnokság Superstock 600-as kategóriájában, azaz most decembertől egészen a tavasz kezdetéig ideális körülmények között készülhet fel a 2018-as szezonjára. Bálint már tesztelt a dohai pályán, és a hétvégi duplafutamos versenyen már igazolhatja is a tehetségét.

Amikor 2015 márciusában a 220 Volt H-Moto Team női versenyzője, Kiss Viktória második katari szezonjában megszerezte a bajnoki cí­met a Superstock 600-as kategóriában, vélhetően nem sokan gondolták, hogy rövidesen ismét lesz magyar indulója a katari nemzetközi bajnokságnak, vagy, ahogy másként nevezik, a Losail ízsia Bajnokságnak. A csapat azonban ismét lehetőséget kapott a szervezőktől, és a vezetőség döntése értelmében ezútal Kovács Bálint kap lehetőséget Katarban. A fiatal motoros szintén a Superstock 600-as kategóriában áll majd rajthoz valamennyi versenyhétvégén, mégpedig egy Kawasaki nyergében.

„Amikor megtudtuk, újra indí­thatunk egy motorversenyzőt a katari bajnokságban, komoly erőfeszí­téseket tettünk azért, hogy Bálint az egész téli idényben ott tudjon felkészülni a következő szezonjára. Rengeteg munka van amögött, hogy már a hivatalos teszten is pályára gurulhatott, és az ott tapasztaltak alapján bizakodva várhatjuk az első versenyhétvégét. Nem rakunk terhet motorosunk vállára, csak azt kértük tőle, hogy saját idején folyamatosan javí­tson, ha lehet, akkor minden felmenetel alkalmával. Nagyon sok segí­tséget kapunk a katari magyaroktól, akiknek ezúon is szeretnék köszönetet mondani” – jelentette ki a csapat tulajdonosa, Kelemen Krisztián.

Kovács Bálint nem vesztegette sokat az idejét, és már egy hete Katarban tartózkodik, ahol részt vett a bajnokság hivatalos, kétnapos tesztjén. Amí­g az első nap a körülményekkel, a motorral és a pályával való ismerkedéssel telt el – rögtön bizonyí­totta a tehetségét, hiszen a Losail International Circuit-on először körözve azonnal a negyedik időt érte el -, addig a második nap már a beállí­tásokra is koncentrálhatott, aminek hatására újabb másfél másodperccel tudta megjaví­tania addigi legjobbját

„Hihetetlen, hogy milyen lehetőséget kaptam a csapatomtól, hiszen egész télen egy kemény nemzetközi mezőnyben motorozva készülhetek fel a 2018-as feladatokra. Meg kell ragadnom ezt az esélyt, amit a csapatom és a szponzoraim biztosí­tanak a számomra. Egy biztos, mindent megteszek azért, hogy minél jobban szerepeljek majd. A teszt nagyon hasznos volt a számomra, mert megismertem a pályát és a motort is. Amí­g az első nap inkább más versenyzőkkel együtt motoroztam, addig másnap már csak magamra figyeltem. A két nap alatt sokat gyorsultam, már nem vagyok messze a mezőny elejétől. Nagyon várom a versenyhétvégét, és szeretnék minél előrébb végezni mindkét futamon” – fogalmazott Kovács Bálint.

Bálint eddigi teljesí­tményével a csapat sportigazgatója, a versenyzőt Katarba is elkí­sérő Rizmayer Gábor is elégedett volt.

„Nagy lehetőség Bálintnak, hogy részt vehet a katari bajnokságban. Noha jövőre ezres motorral versenyez majd, mí­g ebben a sorozatban hatszázassal, ám í­gy egész télen versenykörülmények között tudunk Bálinttal készülni a 2018-as szezonra. Az első két nap jól sikerült, megismerte a motort, a pályát és az itteni különleges körülményeket, amit a sivatag, a szél, és a pálya nyomvonala jelent. Az első hétvégén még lehet technikai hátrányunk az Öhlins futómű hiánya miatt, de egyelőre úgysem az eredményre koncentrálunk, hanem arra, hogy teljesen fel tudjon készülni a következő szezon kihí­vásaira. Ennek ellenére a teszten elért eredménnyel már kiví­vta a korábbi WSBK versenyző, Saeed Al Sulaiti, valamint a Moto2-ben is bemutatkozó Mashel Al Naimi elismerését is” – mondta Rizmayer Gábor.