Kettős győzelem csuklótöréssel fűszerezve

Menny és pokol. A hazai motokrossz bajnokcsapat, a HTS Team versenyzőinek mindkettőből kijutott az országos motokrosszbajnokság utolsó előtti versenyén. A nehézségek dacára a bajnoki cí­m kapujába ért a peresztegi csapat.

Gyál, a hazai sorozat negyedik állomása egy rettegett helyszí­n a versenynaptárban: kicsit olyan, mint a Forma-1-ben Monaco. Speciális vezetési képességeket igényel, hogy a homokos borí­tásán valaki gyors legyen. A precí­z motorkezelésen túl brutális állóképességet követel a versenyzőktől. Aki itt nyerni tud, az joggal mondhatja magát a legjobbnak.

Szvoboda négy ország legjobbja

Szvoboda Bence (25) klasszisához mérten motorozott Gyálon, aki idén csak vendégszereplő a hazai sorozatban. Az edzéseken nem tudták őt legyőzni, és az első futamot is nagy előnnyel nyerte. A második futam elején megijedt, egy technikai hibát valószí­nűsí­tve félreállt a pálya mellett, hogy meggyőződjön róla saját szemével. Mikor világossá vált számára, hogy minden a legnagyobb rendben a paripával, újra bekapcsolódott a versenybe, de akkor már a mezőny elment mellette. Őrült tempóban a második helyig tudott felzárkózni, ám a két futam alapján í­gy is ő lett a napi értékelésben a legjobb. Ez volt a tizedik diadala a szezonban. Nyert idén versenyt az osztrák bajnokságban, Szlovákiában, Csehországban, és most már a hazai bajnokságban is feliratkozott a győztesek közé.

Hugyecz előnye tovább nőtt

A királykategória (MX Open) magyar bajnoki cí­mére Hugyecz Eriknek (25) van a legnagyobb esélye, aki az eddigi négy állomáson a legkiegyensúlyozottabb teljesí­tményt nyújtotta. Két győzelme mellett két második helyezés szerepel a neve mellett. A Gyálon mutatott teljesí­tményével tovább nőtt az előnye a pontvadászatban, 15 pont fórral várja az október 8-i szezonzáró viadalt.

Kovács a felnőttek között is helytállt

A 14 éves Kovács ídám Zsolt ezen a versenyen mutatkozott be a hazai felnőttek között, és teljesí­tményével azonnal lehengerelte a szakmát. A világbajnokok között edződő ifjú titán stabilan hozta a második helyezéseket a nap folyamán az MX2-es kategóriában, maga mögé utasí­tva több rutinos ellenfelét. Egyedül a kategória cí­mvédőjével – és csapattársával -, Varga Imrével nem bí­rt.

Csuklótörés és agyrázkódás a nap végére

Hogy ne legyen fenékig tejfel a HTS Team élete, arról Varga Imre (18) és Kiss Márk (17) gondoskodott. Varga, miután magabiztos előnnyel megnyerte a gyáli erőpróbát és egy nagy lépést tett az MX2-es bajnoki cí­m felé, a napot pár freestyle-os bemutató ugrással kí­vánta lezárni. A mókázásnak egy balul sikerült ugrás vetett véget, a háromszoros magyar bajnokot csuklótöréssel és belső vérzéssel szállí­tották kórházba. Kiss a második futamban szenvedett el egy akkora balestet, hogy semmire nem emlékezett a versenyből. Becsületére váljon, ilyen állapotban is befejezte az etapot, és megmentette összetettbéli negyedik helyezését.

A motokrosszos idény a vége felé közeledik. A HTS Team számára két magyar erőpróba maradt hátra az idei szezonból. Október 8-án Nyársapáton, október 15-én Tápióbicskén szállnak újra nyergbe versenyzőik.


Végeredmény Gyál, MX Open kategória:

1. Szvoboda Bence (HTS Team), 47 pont
2. Hugyecz Erik (HTS Team), 45 pont
3. Szőke Márk (Motoaction/Monpet Team), 42 pont
4. Déczi Balázs (Husqvarna Maurer-Gép Team), 36 pont
5. Firtosvári Gábor (Motomax SE), 32 pont

A magyar bajnokság állása, MX Open kategória:
1. Hugyecz Erik (HTS Team), 179 pont
2. Szőke Márk (Motoaction/Monpet Team), 164 pont
3. Déczi Balázs (Husqvarna Maurer-Gép Team), 138 pont
4. Pergel Márk (DSF Extrém SE), 123 pont
5. Szekeres Zsolt (1WD Motorsport Egyedület), 100 pont

Végeredmény Gyál, MX2 kategória:
1. Varga Imre (HTS Team), 50 pont
2. Kovács ídám Zsolt (HTS Team), 42 pont
3. Kruss Károly (MAMI Team Fehér), 42 pont
4. Kiss Márk (HTS Team), 36 pont
5. Ragats Roland (Motoaction/Monpet Team), 32 pont

A magyar bajnokság állása, MX2 kategória:
1. Varga Imre (HTS Team), 184 pont
2. Kruss Károly (MAMI Team Fehér), 150 pont
3. Ragats Roland (Motoaction/Monpet Team), 148 pont
4. Kiss Márk (HTS Team), 136 pont
5. Lévai Csaba (Hell KTM Kecskemét), 115 pont