Kettős ünnep Genfben

Az egyik legnagyobb presztí­zsű európai szuperkrossz viadalon, a 23. Genfi Szuperkrosszon két krosszosnak tapsoltak állva. A francia Benjamin Coisy tavaly után ismét Genf Királya lett a kétnapos versenyen. Mí­g a hazai közönség meghatódva tisztelgett az egyik legsikeresebb svájci krosszos, Marc Ristori előtt, aki pont egy éve a genfi versenyen bénult le.

    Nagyon erős mezőny gyűlt össze a Genfi Szuperkrosszon. Az idei európai szuperkrossz idényben csak a párizsi Bercy Szuperkrosszon volt szí­nvonalasabb a mezőny összetétele! Az amerikai sztárokat Joshua Grant, Mike Brown és Heath Voss képviselte. Ott volt az Amerikából visszatérő francia David Vuillemin is. A vb-menők közül meg kell emlí­teni Julien Billt és Christophe Martint. Új-Zélandról Cody Cooper érkezett. Mí­g sok jó nevű francia, Eric Sorby, Alexandre Rouis, Cyrille Coulon és az idei szuperkrossz Európa-bajnokság másodikja, Benjamin Coisy is elindult. A kétnapos eseményen Grant – ő ugyebár még a Bercyben mutatkozott be először a 450-es gépen és a Yamahán, hiszen a 22 éves motoros idén Amerikában még 250-es Hondán versenyzett – és Coisy volt a főszereplő. Kettejük között dőlt el a Genf Királya-cí­m. Az 1. döntőben Grant nagyon magabiztosan nyert. A 20 fős és 17 körös fináléban rajt-cél győzelmet aratott és 9.981 másodpercet vert a másodikra, a szintén yamahás Sorbyra. A hondás Coisy ellenben többször is hibázott és az 5. helyen intették le. Coisy közel 17.5 másodpercet kapott. A 2. döntőben is Grant diktálta először az iramot. Azonban most már tudta vele a lépést tartani Coisy. Az első hat körben párbajoztak, utána viszont Grant rontott. Coisy elhúzott és 9.403 másodperces előnnyel diadalmaskodott, Grant ellenben visszacsúszott egészen a 7. helyig. Coisy tehát a két nap összetettje alapján ismét Genf Királya lett 2007 után! Coisynak, akinek a menedzsere a legendás Jean-Michel Bayle, ez volt az első sikere az európai szuperkrossz szezonban, hiszen a megnyertnek hitt szuperkrossz Eb-t ugyebár elvesztette, és a Bercyben is várakozáson alul szerepelt. Coisyra azért kell különösen is figyelni, mivel 2009-ben az amerikai szuperkrossz bajnokságon már állandó tag lesz és Bayle nagyon sokat vár tőle.

    Coisy mellett Marc Ristorit ünnepelték még Genfben. Amely részben keserédes volt, hiszen a korábbi vb-menő 2007. november 30. óta már nem tud motorozni. A 27 éves Ristori tavaly balesetet szenvedett a Genfi Szuperkrosszon és a gerincsérülése miatt tolószékbe kényszerült. Genfben az ünneplés tisztelgés volt Ristori előtt, akinek hivatalosan is visszavonultatták a 8-as rajtszámú mezét. Ristori többször volt nagydí­jgyőztes és dobogós a motokrossz vb-n, amelyben a legjobb eredményét 2006-ban érte el. Az MX3-ban a 4. helyen zárt az összetettben.