Keeway Knight 100 – Olvasói teszt

Hősünk bordómetál szí­nben pompázik. A nap szikrázóan kacsintgat vissza a megannyi króm felületről. A motor plexivel, villa és oldaltáskával, és egyéb optikai tunninggal -pl. krómozott kormánysúly, sas sárvédők- felszerelve várja, hogy közelebbről is szemügyre vegyék.

Keeway alapismeretek kezdőknek

    A Keeway márka ismérvei minden jelenlegi vagy jövőbeli ‘Kiwi’ birtokos számára megtanulandóak. A gyár palettáját ATV-k, chopperek, cruiserek, nakedbike-ok, és robogók alkotják. A 2008-as évben tovább bőví­tették kí­nálatukat egy cross és szupermoto tí­pus kihozásával. Ha ez nem lenne elég, több utcai és cross bukó várja a márka iránt elkötelezett vásárlókat. A motorkerékpárok közös jellemzője, hogy egy sincs köztük, melynek blokkja meghaladná a 250cm3-t. A vasak küllemét mellesleg japán licenszek alapján ötlik ki, de a bennük dobogó szí­vet maguk készí­tik.

A márkanévhez több hivatalosan el nem ismert dí­j kötődik. Ilyen pl. a “legolcsóbb, európai követelményeknek megfelelő, szériagyártású robogó” vagy éppen a “minden idők legpofátlanabb Harley-Davidson Fatboy utánzata” dí­j.

Mellesleg a japán kismotorok, és robogók konkurens gyártója, olyannyira elégedett volt 2004-ben a Magyarországi eladásokkal, hogy úgy döntött, a teljes európai irányí­tást hazánkba telepí­ti, és innen, Szentendréről bonyolí­tja, az eladásokat. A Kí­naiak elszántságát, és sikerét misem bizonyí­tja jobban, minthogy mára a szerte világban ismert Bennelli motorgyár is a tulajdonukat képezi.

E rövidke bevezetés után térjünk is rá 100 cm3-es barátunkra, a nagyobbik Knight-ra.

(nagyobbik, mert létezik belőle 50cm3-es verzió is)
Tí­pusneve Knight, és száznyolc kilós

    Hősünk bordómetál szí­nben pompázik. A nap szikrázóan kacsintgat vissza a megannyi króm felületről. A motor plexivel, villa és oldaltáskával, és egyéb optikai tunninggal -pl. krómozott kormánysúly, sas sárvédők- felszerelve várja, hogy közelebbről is szemügyre vegyék. Első ránézésre, úgy 10-15 m-ről azt mondaná az ember, ez biztosan valamilyen „chopper-robogó”! Szépnek szép, csillog is rendesen a nyárias fényárban, és majd indí­tásnál, fogad a jól ismert kávédaráló effekt. (-Két expresszót, legyen szí­ves!) Tévedés.

    A tervező, Jin cheng -sajnos ezt jól láthatóan feltüntették a villákat összekötő panelon- teljesen épeszű fickó révén, ellátta motorunkat, berugókarral, és elektromos gyújtáskapcsolóval is, í­gy tulajként kedvünk szerint dönthetünk, milyen módon keltjük életre a 10,6 lovas erőforrást. Ugyan, ez nem sok, összehasonlí­tva a japán vetélytársakkal, de kis súlya, alacsony ára (330 000 Ft) mégis versenyképessé teszi a Kawasaki Eliminator-ral, a Honda Shadow-val, vagy a Suzuki Intruder-rel szemben. Ezek tömege átlagosan meghaladja a 145 kg-ot, és árban jócskán felülmúlják kí­nai alanyunkat. Na, de most már tényleg térjünk rá a kisöregre!

 

   A kezelőszervek, elhelyezése tökéletes, bár minőségük nem biztos, hogy időtálló. A vezetőt, a stander támasz állapotáról, az “üres” fokozat meglétéről, a fényszórók, és az indexek működéséről informálják. A fényszóró és reflektorvilágí­tás mellett, választhatunk a tankon elhelyezett kilométeróra kivilágí­tása vagy elsötétí­tése, és egy úgynevezett parkoló üzemmód között, ami egy alacsony fogyasztású, kisfényű égőt aktivál ezzel csökkentve az aksi terhelését. Mivel karburátoros gépről beszélünk, a jobb térdünk környékénél található szivató látványa nem meglepő. Ugyanitt kapott helyet a gyújtáskapcsoló is.

    Mint később kiderült a lépcsős ülés rendkí­vül kényelmes, a vezető és utas részére egyaránt. A tükrök, a  kissé silány hegesztésekkel készült váz, valamint a blokk felől érkező rezgések miatt könnyen elmozdulnak. Lassú tempónál, közvetlenül megállás előtt, (5-10km/h) az utas úgy érezheti, minta egy 1800-as V2-es motorra váltott volna jegyet. A tempóra rátérve a gép 110-et megy 4-esben, 7500-as fordulaton, ami a maximális fordulatszám is egyben. Szintén ebben a tartományban adja le a maximális nyomatékok, azaz 7,6 Nm-t. Ha a 0,8 l-es olajtartályban nem megfelelő folyadék gondoskodik a kenésről, úgy a 6000-7500 fsz./perc körüli tartományban a blokk nem túl szépen muzsikál. Szerencsére nagy teljesí­tményű motorolajjal, magas fordulaton is remek kenést biztosí­thatunk, és a motor élettartamát jócskán megnövelhetjük. Tehát mindenképp érdemes áldozni rá! 

    Sebességváltója, 4 fokozattal, a megszokott chopper/cruiser rendszer elvén működik. Mintha csak a nagyokat idézné, még az 1-es előtti chopperes kattanás is meg van.

A blokk. Kicsi ugyan, de az eltorzí­tott mondás í­gy jellemezné: “Kicsi a Kiwi, de erős”! Viccet félretéve, egyhengeres, négyütemű, léghűtéses. A Rugózása normális. Jó úon elmegy, de földes úra nem vinném. A két darab oldalsó rugóstag csekély mértékben állí­tható. A nagyobb kátyúk mindenképp kerülendőek, hacsak nem akarunk hatalmasakat bukni, vagy katapult módjára kilőni magunkat a nagyvilágba.

    A fékhatást elöl 220mm-es tárcsa, hátul dobfék szolgáltatja. Az első kerék 80-as, a hátsó pedig 100-as gumikat kapott gyárilag. Azt hiszem, ez egy ekkora motoron elegendő. A városi ingázásra, és a vidéki kanyarvadászatra egyaránt alkalmas motort 11 l-es csepp alakú tankjával, és maximális 3,6l-es fogyasztásával igencsak pénztárcabarát kétkerekűnek mondanám.

Irány a közú

    Indí­tás után, a várakozások ellenére dübörgő, chopperes hang fogad. így mind megállapí­thatjuk, hogy a kávédaráló effekt tényleg tévedés! Mikor beáll a kissé magas (1400) de ennek ellenére tiszta alapjárat, indulhatok. A kuplung elsőre is ugyanolyan barátságos, és kényelmes akárcsak a későbbi használat során mindig. A váltó nyí­lván nem tökéletes, de megfelel. Csak a rezonencia ne vágdosná 1-esben úgy a lábamhoz a váltókart! A féknél nem tapasztalható semmi extra. Nem túl sok, de nem is kevés. A hátsó dobfék szintén megfelel az alapelvárásoknak. A vas 60 km/h-ig nagyon szépen gyorsul, utána 80-ig még biztos érzésünk van, a fölött azonban már jócskán meg kell küzdenünk a menetszéllel. (még plexi használata mellett is)

    A dinamikus haladáshoz, a sebességfokozatok középső tartományában ajánlott haladni. A felső értékeket hagyjuk meg gyorsulásra. Persze felmerül a kérdés, ki akar gyorsulni egy chopperrel? Ugye, hogy senki! Amúgy a motort hihetetlenül könnyű dönteni, terelgetni és beirányí­tani a kanyarba, köszönhetően alacsony súlyának. A gázmarkolat holtjátéka lehetne még kisebb is, a stabilizáló gáz mégis jól adagolható. Az ú mellesleg rossz, sávjelzés nincs, vagy kopott. De ez most az én utam, az én motorom, és én azt mondom, gyerünk tovább. Lenézek egy pillanatra a tankra, hogy kontrolláljam a sebességem. Megint, mint mindig, és még mindig, elfog az érzés, hogy nem is kismotoron ülök. Mert ez, bizony egy nagy vas kicsinyí­tett mása. És az arányok itt is stimmelnek: viszonylag hosszúkás test (1960 mm), alacsony ülésmagasság/súlypont, és méretes tank. így hát, elégedetten tekintek föl az elém táruló temérdek lehetőséggel kecsegtető úra. Hová mennyek? Merre visz a következő kanyar? Fogalmam sincs! De figyelek. Mindenre. A szemem pásztáz. A figyelmem egy pillanatra sem lankad. Én vagyok az utak királya …egy Knight Rider. Nem is! A Knight Rider! És megyek tovább. Vár a nagyvilág. Motorozom egy kismotorral, egy chopperrel, egy Keeway-el…és elégedett vagyok!írói vélemény:


   

    Egy pofás, feltűnő kismotor, ami sok choppereket kedvelő fiatal (és kevésbé fiatal) számára ideális tanulómotor lehet. Mindenfajta elemmel bőví­thető, ha szeretnénk átérezni az igazi motoros/ chopperes feelinget!

Pro:

  • alacsony ár
  • pénztárcabarát fogyasztás
  • könnyű kezelhetőség
  • olcsó alkatrészellátás, és fenntartás-

Kontra:

  • a Japán motorokkal szembeni, gyengébb összeszerelés    
  • néha kellemetlen, gyenge rugózás