Kawasaki Z900 régi vs. új

Középkategória, soros négyhengeres motor, kimagaslóan jó ár-érték arány – sokak számára nem éppen a legizgalmasabb kombó. Pedig tény, hogy következetes modellfrissítésének köszönhetően most még annál is élvezetesebb a Kawasaki Z900, mint amilyen eddig volt.

 

Már akkor is tarolt a Kawasaki Z900, amikor 2017-ben leváltotta sikeres elődjét, a Z800-at. Egyszerű, mégis nagyszerű volt a receptje: soros négyhengeres motor, állítható rugóalapú és húzófokozati csillapítású Kayaba futómű, axiális, fix Nissin féknyergek, egyfajta, ám annál jobb mapping, nulla menetprogram, nulla kipörgésgátló, semmi cicoma.

 

Olyannyira betalált a csomag, hogy egyből az értékesítési statisztika élére ugrott a japán streetfighter, és még gyártásának harmadik évében, 2019-ben sem adta alább a harmadik helynél. Nem kell sokáig kutatni sikere okát: felső kategóriás hengerűrtartalmat (948 cm3) adott cserébe a középkategóriára jellemző áron.

 A futómű-geometria és a megjelenés nem változott, csupán minimális eltérések fedezhetők fel a vázon (a lengővilla ágyazása környezetében) és az idomokon (tankborítás, orrspoiler, lámpamaszk)

Szóval, közel egy liter egy 750-esnek megfelelő pénzért – ilyen egyszerű az egész. Az is rendesen hozzátett a sikeréhez, hogy acél hídvázas elődjétől eltérően könnyebb térhálós vázat kapott (nem mellékesen ez tette lehetővé a meseszép RS modellváltozatot), és minden megbízhatóan működött rajta, vagyis nem volt semmiféle érdemi hiányossága.

E dicshimnusz hallatán joggal merül fel a kérdés az emberben, vajon miben tudta tökéletesíteni sikertípusát a Kawasaki a legutóbbi modellfrissítés alkalmával? Azért így is volt mit tennie, gondoljunk csak az alacsony gyári ülés kínálta, kissé inaktív ülőhelyzetre, a vérszegény műszerfalra, az időszerűtlenül rövid szervizintervallumokra és a nem létező kipörgésgátlóra.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2020/05 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.