Kawasaki KLE500 – Szükség megoldás

Egy kicsit mindenből akar adni, ám egyik motorkategóriában sem tartozik a legjobbak közé a Kawasaki KLE500. A közel két évtizede bemutatott, soros kéthengeres blokk köré épülő tí­pust nevezték már funbike-nak, sorolták a túraendurók gumikategóriájába, ennyi idősen viszont inkább az alacsony ár és a szükség szólhat mellette.

Az univerzálisnak titulált motorokkal több gond is van, de kezdjük inkább az előnyökkel. Aki többfunkciós gépet vásárol, sokszor nem tudja, pontosan mire is fogja azt használni, ezért minden klasszikus motorerényből szeretne egy kicsit. A hasonló keverékek rendszerint jól sikerülnek, de akad néhány kevésbé eltalált tí­pus, mint például a Kawasaki KLE500.

A négy nagy japán motormárka legkisebbike 1989-ben mutatta be a hagyományos acél bölcsőváz köré épí­tett KLE-t. A tí­pus a megjelenése időpontjában még korszerűnek számí­tott, hiszen soros, kéthengeres, hengerenként négyszelepes blokkja, ötven lóerő névleges teljesí­tményt nyújtott. Karaktere pörgős volt, és feszes futómű hangolása, illetve keskeny nyerge erősen szuggerálta a tempós kanyarvétel, és középtávú túrák lehetőségét.

Túraenduró vagy funbike? Ma már nem olyan égető a kérdés, inkább az ár dönthet a vásárlás mellett

 

A blokkot ismerhették már a vásárlók a GPZ500S nevű olcsó és sikeres sportos motorból, vagy az Z 450 LTD-ből, amely egy szintén eköré a motorblokk köré épí­tett chopper volt. A motor a korai évjáratok idején több konstrukciós gyengeséggel is küzdött. Rendszeres jelenség volt például, hogy a nem megfelelő felületkezelésű vezérműtengelyek bütykeiről letöredezett a cementálás, ami ugyan nem mindig tette lehetetlenné a szelephézag helyes beállí­tását, de nem sok jót vetí­tett előre az élettartammal kapcsolatban. A sorkettes Kawa teljesen jó műszaki állapotban is rendkí­vül magas fogyasztási értékeket produkál, ha alaposan kiforgatják a hat sebességi fokozatot és eleinte akadtak gondok a generátor forgórészével is.

A váltó sem volt tökéletes. A korai, 1991 és 1993 közt készült KLE500-asokon rendszeresen kiugrottak a fokozatok, ezért javasoljuk, hogy aki ilyen Kawasakit vásárolna, inkább keressen egy 1995. utáni, valamivel kiforrottabb példányt. A szolid modellfrissí­tés utáni gépeket a szögletesebb fejidomukról lehet felismerni.

Motorok Kawasaki KLE500
A modern soros kéthengeres előképe a Kawasaki ötszázasa. Elődje a GPZ-ben szolgált

A KLE a fékek terén sem nyújtott feledhetetlent, de ez csak akkor derült ki igazán, amikor a környező modellek – nevezzük őket funbike-nak vagy akár középkategóriás túraendurónak- közül több is dupla tárcsaféket kapott. Az amúgy tempós motorozásra alkalmas ötszázas elöl kétdugattyús féknyereggel szorí­tja egyetlen tárcsáját, melyet műanyag burkolat véd a szennyeződésektől és teszi lehetetlenné a hatékony hőleadást. Tehát le a burkolattal, és fel a fémhálós fékcsövekkel – í­gy még javí­thatunk valamit a helyzeten.

Az első KLE generáció 1994-ig változatlan volt

Fontos megemlí­tenünk, hogy a KLE nemcsak ötszáz köbcentis verzióban készült. Az osztrák és svájci piaci igényeknek megfelelően gyártottak négyszáz köbcentis, körülbelül tí­z lóerővel gyengébb kivitelt, és létezik KLE250-is melynek tömege szárazon mindössze 146 kilogramm és a ZZ-R 250-ből is ismert soros kéthengeres gépecske harmincöt lőerőt teljesí­t ebben a tí­pusban.

A magyar piacon ez a két modell fehér hollónak számí­t, és az ötszázasból sincsen túl sok. Az árak két-háromszázezer és egymillió forint körül szóródnak. Az alsó sávban sokszor a „csak hobbi célra” megjelölésű, tehát rendszám nélkül kí­nált vagy elhanyagolt és öreg példányokat kí­nálják, mí­g a csúcson a 2005-ben még egyszer újramaszkí­rozott, a Z sorozat formai elemeivel megfiatalí­tott KLE-k tanyáznak. A két generáció közt lényeges különbség, hogy az újabb motorokat (KLE500-B) szabályozatlan katalizátorral tették alkalmassá az akkoriban érvényes Euro2 normák teljesí­tésére, í­gy néhány lóerőt veszí­tettek teljesí­tményükből. Aki megelégszik a kisebb erővel az cserébe olyan Kawasaki funbike-hoz juthat, amelyre már UV álló műanyag burkolatok és festés került, í­gy később éri el a régebbi KLE-ket sújtó plasztik repedezés és fakulás.

A megfelelő KLE kiválasztásakor figyeljünk a szelephangokra, mivel a zajos vezérmű a nem szakszerű karbantartásra utal. Nézzük meg a villahidak és a kerék merőlegességét és ellenőrizzük a kézi szivatót is, hiszen a bovdenházba beszivárgó nedvesség miatt megszorulhat a szerkezet és a napsugárzástól rideggé vált szabályozó kar egyszerűen eltörhető.

A Motorrevü használtmotor tesztjeiben már hagyomány, hogy a tí­pushibák felsorolása után körültekintő vásárlásra buzdí­tunk. Ezútal azt javasolnánk, hogy aki a Kawasaki KLE500-hoz hasonló motorkerékpárt keres, próbáljon ki több alternatí­vát is, majd vegye meg azt, amelyik a legjobban tetszett.