Kakucsi beszámoló

Borongós reggel, csí­pős őszi szellő fogadta azokat a versenyzőket és kí­sérőiket, kik fontosnak tartották, hogy a Supermoto Magyar Bajnokság megszerezhető pontjai az ő részvételükkel kerüljön szétosztásra Szeptember 14-én vasárnap a Kakucs-ringen.

    Többen még egy plusz pulóvert is magukra húztak és esőtlen időt könyörögve tekintgettek az ég felé. De az edzések közeledtével ki figyelt már az időjárásra, a versenyzők és szerelők a várható nagy csaták előkészületeivel voltak elfoglalva. Dél felé úgy tűnt, hogy a depót is kinőtték, a 68 versenyzőnek meg kellett egyeznie egymással a szép versenyzői tábor betonnal burkolt területeiért. A korábbi létszámhiányról szóló ijesztgetések hiábavalónak bizonyultak, 31 supermotós és 37 (!) robogós illetve MZ-s vágott neki a szabad edzésnek.

    Az edzések bizonyos mértékig már előre vetí­tették a várható nagy versenyeket. A robogók kezdtek. Vágó íkos nem vitatkozott, 48.299 mp-s eredményét nem lehetett überelni, de ha mellétesszük az utána zajló edzésfutamban az „aggastyán” Lovas János széria Suzukival futott 49.523-as körét, akkor Vágó ideje már nem is olyan fantasztikus. (Vagy inkább Lovasé a nagyon gyors?)

   

    A supermotósok kisebb aggodalommal gondoltak a júliusi verseny off-road szekciójára, mely akkor a körök fogytával egyre járhatatlanabbá vált. Ezútal azonban, a múlton tanulva, a supermotót kedvelő rendezők derekas, körültekintő (és rendkí­vül szakszerű) munkával előkészí­tett terepszakasza szinte sértetlenül kitartott a verseny végéig.

A szabadedzésen Kökényesi volt a leggyorsabb a szlovák Solik követte, harmadik helyen a fiatal, tehetséges Beno Stern taní­tvány, Iztok Zsivko törekedett. Aztán a mért edzés előtt Zsivko edzői tanácsra feltett egy új gumit – olyat, amit Kiskökény gépén látott – amivel 3 mp-et javí­tott és vitte el a pole-positiont. Kökény 2., Solik a 3. helyről rajtolhatott.

Az Openban Bohács Róbert száguldott a leggyorsabban, mögötte 4 tizeddel Németh József és Koczka Tamás volt lemaradva.

Az UP Open (Amatőrök) osztályában Papp Zsolt messze a mezőny előtt tartózkodott.

   

A versenyek az edzések sorrendjében zajlottak.

A robogók mindkét osztálya tele volt tűzdelve nagy nevekkel, szinte a gyorsasági sport teljes élvonala rollerra pattant. Mindkét futam parázs küzdelmeket hozott, egy néző jegyezte meg, hogy a MOTO GP sem izgalmasabb náluk. Vágó íkos dupla győzelemnek örülhetett, mint ahogy Magda Attila is duplázott a második helyen. Az első Speciál futam harmadikja Füleki ídám, a másodikban Pendl András birtokolta a kisdobogót. A Széria osztály mindkét versenyét a GP-t megtapasztalt Sebestyén Péter zsebelte be, megelőzve Szabó Gábort és Juhász Dávidot. A második futamban Juhász Dávid a második, a legidősebb magyar motorversenyző Lovas János a harmadik helyen futott be.

Az MZ-sek között írvai István egy második és egy első, Kukkel László egy első és egy második, Almási Szabó Ottó két harmadik helyezésnek örülhetett.

A gyorsaságis kismotorok versenyét Halmy Mátyás nyerte Vári István előtt.

    Az Amatőr SM (UP Open) kategória 10 fős mezőnyében csak a helyezésekért folyhatott harc. A győzelmet mindkétszer Papp Zsolt vitte haza. A második és harmadik helyeken a szlovák Jan Rumpli és Csarni Sándor osztoztak.

    Az Openban Bohács Róbert az év bakiját követte el. Első futambeli győzelme után a második futamot is végig vezette, és biztos győzelme tudatában, a célegyenesben lelassí­tva egykerekezéssel ünnepelte magát, miközben a mögötte fujtató szlovák Roman Répa fullgázzal rárontva négy század (!) másodperccel megelőzve lökte le őt a dobogó tetejéről. Bohács fanyarul mosolyogva vette át az ezüstöt. A tapasztalt korú Németh József biztos harmadik helyezése dí­cséretre méltó.

    A Nemzetközi és Prestige osztályban elmaradt a várt nagy viadal. Kökényesi második rajthelye ellenére fékezhetetlenül vágódott ki a rajtnál, és süvöltő Apriliájával körönként teljes másodperceket verve az ellenfelekre, kettős rajt-cél győzelmet aratott. Zsivko és Solik időnként jókat kakaskodtak, de a második lépcsőfok mindkétszer a szlovén versenyzőt illette. Solik harmadik helyezései biztosan tartják őt a Magyar Bajnokság második helyén.

    Délutánra az időjárást is felmelegí­tette a túlfűtött hangulat, í­gy kissé viccesnek tűnt, hogy a dí­jkiosztó befejezése után csendesen szemerkélni kezdett az eső.

    Dí­cséret a kakucsiaknak a rendezésért, köszönet a versenyzőknek a látványos csatákért, melyen a többszáz néző nagyszerűen szórakozott.

„Jó mulatság, férfi munka volt!”  Találkozunk Október 4-5-én a szegedi Tisza-parton.