Különbségek a Yamaha MT-03 és MT-25 között

Fényképek és részletek

Az már régóta borí­tékolható volt, hogy a Yamaha a kiindulási alapként szolgáló, burkolt sportmotorok, az YZF-R25/YZF-R3 mintájára elkészí­ti az MT-25 mellé az MT-03-ast. Mostanra pedig végre mindez hivatalosan is igazolást nyert. A hangvillás logójú márka ugyanis a hazai weboldalára feltöltötte az MT-03-as első hivatalos fényképeit és a modell pontos specifikációját.

 

Motorok Yamaha MT-25
Kattintson a képre a Yamaha MT-25-ös galériájához!


Utóbbi alapján elmondható, hogy jóformán teljesen megegyezik a két nakedbike egymással. A hosszuk, a szélességük, a magasságuk, az ülésmagasságuk, a tengelytávolságuk, a tömegük, az akkumulátoruk, stb. mind teljesen egyforma. Amiben azonban különbség mutatkozik, az természetesen maga a motor. Az MT-25 kéthengeresével szemben az MT-03 nemcsak nagyobb lökettérfogatú (249 helyett 320 köbcentiméter), hanem ennek megfelelően magasabb teljesí­tményű. Utóbbi kisebb kompresszióviszonya ellenére (11.6:1 helyett 11.2:1) hat lóerővel többet, összesen 42-t képes kipréselni magából. Ugyanez a helyzet a nyomaték terén is. 10 000/perc helyett 9000-nél adja le az MT-03-as a 30 Nm-es (MT-25: 23 Nm) maximumát.

 

Motorok Yamaha MT-03
A Yamaha MT-03-as galériája


További különbség még a sebességváltóban szúrható ki. A 03-as áttételezése némileg eltér a kistestvérétől, hogy jobban igazodjon a nyolc milliméterrel nagyobb furatú erőforráshoz.

 

A mostani várakozások szerint szinte biztosra vehető, hogy az MT-03 a novemberi EICMA szalonon mutatkozik be hivatalosan. Az értékesí­tések pedig még az év vége előtt, de legkésőbb jövő tavasszal megindulnak.