Jöhet a Daimler elektromos robogója

2010-ben jelentette be a Daimler, hogy portfolióját az addigiak mellett elektromos robogóval is kibőví­ti. A Smart márkanév alatt megjelent koncepció, az eScooter az akkori kilátások szerint 2014-től lett volna megvásárolható.

 

Motorok Smart eScooter koncepció
így nézett ki a koncepció – galéria


Porszem a gépezetben…

 

Természetesen a Daimlernél nem gondolták úgy, hogy saját maguk, nulláról nekifogva összehozzák a robogót, hanem inkább kerestek egy partnert, aki már járatos az iparban. A választás a Vectrixre esett, ami kezdetbe egészen jónak tűnt, de sajnos pont 2014-ben csődbement és vele együtt elúszott az egész projekt.

 

Azonban természetesen ezútal sem volt minden veszve. A Smart eScooter a napokban afféle főnixmadárként feltámadt és végre hivatalos szabadalmi rajzokon is megmutatta magát. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a képgalériánkban látható tervek eredetileg 2014 május 14-én kerültek bejegyzésre az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (European Union Intellectual Property Office), azonban a Daimler kérésére egészen eddig nem hozták nyilvánosságra.

 

galéria Smart eScooter szabadalmi rajzok - 2016
Smart eScooter szabadalmi rajzok – galéria

 

Búcsú az érdekességektől

 

A képgalériát átpörgetve jól látszik, hogy a tervezők igyekeztek hűek maradni az eredeti tanulmányhoz. Azonban több ponton is egyszerűsí­teniük, olcsósí­taniuk kellett. Az eltérések többek között olyanokban merülnek ki, mint a hagyományos teleszkópvillák, a koncepció egyteleszkópos megoldásával szemben, ugyaní­gy hátra is hagyományosabb futómű került. Ezeken kí­vül eredetileg úgy nézett ki, hogy a műszerfal a vezető okostelefonja lesz, a terveken viszont egy digitális kijelző látható.

 

Mikor gördül a szalonokba?

 

A jelenlegi információk szerint a Daimlernek még mindig nem sikerült olyan technológiai partnert találni, aki betölthetné a Vectrix helyét, í­gy egyelőre felfüggesztve marad az elektromos robogó. Azonban 2019 május 14-ig – amí­g a jelenlegi állás szerint a Daimlert védik a szabadalmi jogok – még sok idő van hátra. Tehát egyelőre nyugodtan reménykedhetünk abban, hogy elkészül az eScooter, annál is inkább, mert az elektromos motorkerékpárok piaca az utóbbi években szép emelkedésbe kezdett.