Izoird Európa-bajnok

Németh Kornél egykori csapattársa, a 21 éves Fabien Izoird a karrierje legnagyobb sikerét érte el az elmúlt szombaton. A francia 2003-ban és 2007-ben második volt a szuperkrossz Eb-n, idén viszont már ő lett a szuperkrossz Európa-bajnok!

    A szuperkrossz Eb idei hetedik, utolsó fordulójában – az Eb eredetileg Münchenben ért volna véget, de a december 12-ére és 13-ára tervezett versenyt törölték, mivel a német rendezők lemondták a viadal megszervezését – az olaszországi Genovában csupa-csupa meglepetés történt és az előzetes esélylatolgatások közül szinte semmi sem bizonyult igaznak. A verseny beharangozói az amerikai Jason Lawrence és a francia Benjamin Coisy párbajáról szóltak. Mí­g az Eb legnagyobb esélyesének Coisy számí­tott. A várakozásokból azonban semmi nem valósult meg Genovában, ahol két olasz világbajnok, Antonio Cairoli és Andrea Dovizioso volt a dí­szvendég. Elmaradt a Lawrence-Coisy párharc. Ráadásul mindketten fel is adták a viadalt. De a legnagyobb meglepetést Izoird szolgáltatta. Ez még akkor is igaz, ha a genovai zárófutam előtt Izoird hátránya csak egyetlen egy pont volt az összetettben Coisy mögött. Izoird idén úgy lett Európa-bajnok, hogy egyetlen egyszer sem tudott nyerni. Ellenben ő volt a mezőny legkiegyensúlyozottabb tagja. Mind a hét fordulóban pontszerző volt. Az 5. helynél nem volt rosszabb, mí­g háromszor a 2. helyen végzett. Többek között Genovában is.


    Az edzések és a két előfutam után még azt lehetett hinni, hogy Lawrence-Coisy párbaj lesz. Lawrence, aki idén Amerikában bajnok volt a Nyugati-parti Lites szuperkrossz bajnokságban, a kvalifikációs futamában előbb a 4. helyen zárt, azonban az előfutamát már megnyerte. Coisy viszont a döntő előtt hibátlan volt. Győzött a kvalifikációs futamában, majd az előfutamában. Izoird ellenben mindkétszer harmadik volt és mindkétszer alaposan Coisy mögött végzett. A kvalifikációs futamban 6.9, mí­g az előfutamban 8.5 másodpercet kapott Coisytól. A 12 körös döntőben mégis egészen másképp alakult minden.

    A yamahás Lawrence 2006 után ismét leszerepelt Genovában. Már a 2. kanyarban bukott és kiállt! A hondás Coisy is – akinek Jean-Michel Bayle a menedzsere és aki 2009-ben ismét az amerikai szuperkrossz bajnokság tagja lesz a hondás MotoConcepts/RXR csapatban – feladta a versenyt. A 3. körben a negyedik helyről motorhiba miatt kellett kiállnia. Azaz az Eb legnagyobb esélyese, aki idén háromszor is győzött, csak Eb második lehetett. Hiszen Izoird nem hibázott és a 2. helyen intették le. Izoird semmit sem kockáztatott Genovában. A rajttól az olasz Matteo Bonini és a francia Marvin Musquin jött el a legjobban. A 3. körben aztán a hondás Musquin nekiment a yamahás Bonininek: Bonini nem tudta folytatni a versenyt, Musquin viszont a 2. helyre vissza tudott állni. Ezt követően Izoird vezetett, de a 6. körben inkább átadta az 1. helyet a felzárkózó Musquinnek. Hiszen tudta, hogy ő egy második hellyel is a csúcsra érhet. így is történt. Musquin az idei második győzelmével Eb-harmadik, mí­g Izoird az idei harmadik ezüstjével szuperkrossz Európa-bajnok lett. Két másik franciáról is kell ejteni pár szót. A hondás Khounsith Vongsana elesett a rajtnál, de az utolsó, 12. helyről feljött a 3. helyig. A hajrában azt az Antoine Meot előzte meg, aki már az új Husqvarna TC250-es négyütemű gépet használta. A franciák tehát kétszeresen is tripláztak Genovában. Hiszen a verseny mellett az Eb összetettjében is megszerezték az első három helyet.

Szuperkrossz Európa-bajnokság

1. Fabien Izoird        (francia, Suzuki)    71 pont

2. Benjamin Coisy     (francia, Honda)    62

3. Marvin Musquin    (francia, Honda)    59