Interjú: Varsányi Zoltán, a Magyar Mentőmotor Alapí­tvány Kuratóriumi Elnöke

Öt sikeres újraélesztés, 1400 kivonulás, átlagos helyszí­nre érkezés 9 és fél perc, több mint 52 000 kilométer –
mindezek a számok csupán az elmúlt év munkáját tükrözik.

A Magyar Mentőmotor Alapí­tvány idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. A kezdetekről, a bejárt úról és az eredményekről kérdeztük Varsányi Zoltán kuratóriumi elnököt, aki természetesen maga is mentőmotorosként dolgozik.

Motorrevü: – A motoros mentés számos országban több évtizedes múltra tekinthet vissza. A magyar szervezet hozzájuk képest fiatalnak mondható. Hogyan indult el a hazai szolgálat?

Varsányi Zoltán: – A Mentőmotoros Szolgálat egy baráti társaság ötletéből indult. A próbaüzeme 2005-ben kezdődött, amikor megnéztük, hogy egyáltalán működhet-e Magyarországon egy ilyen kezdeményezés. Rendszerszinten 2006- tól dolgoznak a mentőmotorok, majd 2009 decemberében jött létre az alapí­tvány. Eleinte „háztáji alapí­tványként” működött, amihez mindenki hozzátette, amit tudott. Aztán elértük azt a szintet, hogy ez már nem volt tartható. Nagyon nagy eredménynek tartom, hogy tí­z éve a semmiből indult, mára pedig a 100 legnagyobb magyar civil szervezet közé tartozik.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/10 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.