Interjú Németh Kornéllal

Egyetlen motokrossz vb-menőnk Németh Kornél megerősí­tette, hogy jövőre biztosan nem lesz tagja a motokrossz világbajnokságnak. Kornéllal csütörtök este beszéltünk telefonon.

-Pontosan miért nem indulhatsz a vb-n?

Én a KTM Németországgal vagyok szerződésben. A KTM Deutschlanddal pedig pár napja közölte a KTM vezetősége, hogy jövőre nem tudja támogatni technikailag a KTM Németország indulását a vb-n. Én idén a KTM félgyári versenyzője voltam, azaz nagyban függtem a KTM technikai támogatásától. Nos ez 2009-re megszűnik sajnos, amiért a csapatommal, a német KTM Sarholz Racing Teammel, amely közvetlenül a KTM Németországtól függ, nem tudok elindulni a motokrossz vb-n.

-Nem volt lehetőséged egy másik csapatot keresni?

Nem is akartam és nem is tehettem. Egyrészt a KTM Németországgal 2007 végén 2 plusz 1 éves szerződést í­rtam alá, azaz csak sok-sok pénz ellenében tudtam volna felbontani a szerződésemet. Másrészt én nagyon jól érzem magam a KTM-nél, amiért fel sem merült bennem, hogy elhagyjam az osztrák márkát és a Sarholzot.

-Még az esetleges vb-szereplés miatt sem?

Pontosan í­gy van! A KTM-mel elégedett vagyok, biztonságban érzem magam és nekem már elsősorban a családomra, a gyerekemre kell gondolnom.

-Szabadkártyásként sem láthatunk egy-egy nagydí­jon az MX1-ben?

A legnagyobb valószí­nűség szerint nem! A KTM Németország úgy döntött, hogy rám elsősorban a különböző németországi versenyeken van szüksége. Egyszerűen a KTM Németország számára én Németországban vagyok nagyon fontos. Ott van elsősorban reklámértékem.

-Akkor tehát a motokrosszozás mellett elkezdett az enduro karrieredet is?

A KTM Németország úgy döntött, hogy a német nemzetközi motokrossz bajnokság, az ADAC Masters-sorozat mellett a német nemzetközi tereprali bajnokságba, a GCC-sorozatba is benevez. El kellett fogadnom a döntést, hiszen a szerződésem erre kötelez.

-És 2010-ben mi lesz? Visszatérhetsz a vb-be?

Sajnos azt kell mondjam, hogy nem tudom! Lehet, hogy igen, de az is lehet, hogy nem. Sajnos azt kell mondjam, hogy nem tudom egyelőre, hogy valamikor is újra a motokrossz világbajnokság tagja lehetek-e ismét. Én nagyon szeretném, hiszen nekem mindig is a motokrossz vb, a királykategória, az MX1 volt a legfontosabb. ím lehetséges, hogy a karrierben már nem lesz benne soha többé a vb!

-És esetleg Amerika?

2009-ben szeretnék pár kanadai, illetve amerikai viadalon részt venni. Szeretnék nagyon jó kapcsolatokat kiépí­teni a KTM tengerentúli vezetőivel és csapataival is, aztán majd meglátjuk. Én úgy tartom, hogy sok ajtó bezáródhat, de sok ajtó ki is nyí­lhat!

-Akkor tehát lehet, hogy a vb helyét átveheti az amerikai National?

Lehet! Ez még a jövő zenéje, egyelőre ott tartok, hogy tervezek és keresem a lehetőségeket.

-Bizakodónak tűnsz, egyáltalán nem látszol megtörtnek!

Nagyon sajnálom, hogy 2009-ben nem lehetek ott a vb-n, ám csak ismételni tudom magam. A karrierem folytatódik, csak más irányban. A jövőben pedig nagyon sok minden megtörténhet még!

-A legfontosabb most például az, hogy teljesen meggyógyulj!

így van! A csuklótörésem utáni műtétem nagyon jól sikerült, amiért előreláthatólag két hét múlva megkezdhetem a motoros edzéseket már. Aztán decemberben megint kés alá fekszem, hiszen megoperáltatom a sérült térdemet is.

-A hosszú kényszerpihenők után mikor láthatunk újra versenyezni?

Még semmi biztosat nem tudok, de az előszezonban pár fontos motokrossz viadalon rajthoz szeretnék állni. Az olaszországi Mantovai Starcrosson a legnagyobb valószí­nűség szerint nem versenyzek, mí­g a franciaországi Valence-ban szerintem ott lehetek. Majd kialakulnak a dolgok!Ui: Természetesen nagyon sajnálatos, hogy a legeredményesebb magyar motokrosszos nem indulhat 2009-ben a motokrossz vb-n, azonban ezzel még nem dől össze a világ és Kornél karrierjének sincs még vége. Továbbra is szurkolnunk kell Kornélnak, bárhol is, bármely szakágban is versenyezzen, hiszen a vb-n kí­vül is van élet! Ezt Kornélnál nagyobb nevek is bebizonyí­tották már!