Interjú Németh Balázzsal

Németh Balázs már nagyon várja a Cseh Nagydí­jat, hiszen a brnoi versenyre mindig rengeteg szurkoló látogat ki.

Várod már a cseh versenyt?

Nagyon várom már a brnói futamot. Minden évben rengeteg magyar szurkoló jön el Csehországba, és remélem idén is kifeszí­tenek egy hatalmas magyar zászlót a szektoruknál. Nagy örömmel tölt el, hogy előttük versenyezhetek. Sajnos idén még nem lesz verseny Magyarországon, úgyhogy a Balatonring megépüléséig a cseh futamot kell a “hazai” nagydí­junknak tekinteni.

Milyen Gábor nyomdokaiba lépni?

Nehéz. Gábor egy nagyon tehetséges versenyző, aki nagyon jó munkát végzett. Próbálom folytatni a munkáját, de ez nagyon nehéz, mert életemben először ülök kétütemű motoron. Korábban négyüteműekkel versenyeztem, egy 600 és egy 1000 köbcentissel. Amikor Gábor megnyerte a világbajnokságot a média felkapta a sportágat, ami nagyon sokat segí­tett a magyar versenyzőknek. Az ő példáját szeretném követni, és majd egyszer én is a MotoGP-ben szeretnék versenyezni.

Nehéz volt hozzászokni a 250-es Apriliához?

Ezeket a motorokat más fordulatszámon kell használni, ez az első, amihez hozzá kellett szoknom. A pályán pedig más fékezési pontokat kell találnod, és máshogy kell fékezni is. A kanyarokba gyorsabban kell megérkezned, és ehhez is hozzá kell szoknia az embernek. Már egész jól hozzászoktam a motorhoz, amikor eltört a kezem, ami kicsit visszavetett. Nem jött jókor ez a sérülés. Sok terápián vettem részt, reméljük már nem lesz vele semmi baj.

A csapat mennyire segí­tett, hogy megszokd az új motort?

Remek az Aspar csapattal dolgozni, nagyon profik, és mindenben nagyon segí­tőkészek. A motor felkészí­tése, és a vezetési stí­lusom kialakí­tása csak egy kis része az egésznek. Nagyon boldog vagyok, hogy náluk versenyezhetek.

Hány pályát kellett megtanulnod?

A legtöbb pályán még nem jártam, de Doningtonban és Brnóban már igen, úgyhogy ez egy újabb ok, amiért már nagyon várom a Cseh Nagydí­jat. Remélem jó eredményt fogok elérni ott, de a szezon hátralévő részét is szem előtt kell tartanom, és sokat kell még fejlődnöm.

Milyen célokat tűztél ki magadnak?

A legjobbamat próbálom nyújtani, és pontokat akarok gyűjteni – ez a cél. Szeretem a brnói pályát, és biztos vagyok benne, hogy a közönség is segí­teni fog, mert remek atmoszférát teremtenek.