Interjú: Motowell, a magyar robogó

A média a közelmúltban többször beharangozta a magyar motorgyártás újjászületését, de semmi érdemleges nem történt. Mindeközben létezik egy magyar márka, a Motowell, amelynek termékei még a nyugat-európai piacon is megállják helyüket, sőt, dí­jakat szereznek a márkának.

MR: – Milyen célkitűzésekkel indult 1995-ben újára a Babó Motors?


Babó András: – Nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint hogy létrehozzunk egy minden í­zében magyar terméket a lehető legmagasabb műszaki tartalommal, az élvonalhoz illő dizájnnal, valamint az is céljaink között szerepelt, hogy megszerezzük a hazai, majd idővel az európai piacvezető szerepet.MR: – Nem voltak utópisztikusak ezek a célok?


Babó András: – Csöppet sem. Annyira nem, hogy a hazai piacvezető szerepet az 50-es robogók piacán már meg is szereztük, és európai viszonylatban is figyelemreméltó a helyzetünk. Mi nem idealista álmodozók vagyunk, következetesen és keményen dolgozunk céljaink elérésén és ehhez mára kifejezetten jó alapokkal rendelkezünk.MR: – Nem az első magyar márka a Motowell, gondoljon csak a Pannónia vagy a Danuvia újraélesztési törekvéseire.


Babó András: – Úgy gondolom, hogy nagyon örvendetes a régmúlt márkák felélesztésének álma, de cégünk ennél sokkal előrébb tart, más dimenzióban gondolkodik. Mi már évek óta kézzel fogható, a gyártáshoz szükséges szerszámokkal rendelkezünk. Ehhez másfél évtizede létrehoztunk egy céget, amely mára ISO minősí­tési joggal rendelkező OEM gyárként működik, és Európa hét országába, többek között a rendkí­vül igényes német piacra szállí­t robogókat. Németországban jelenleg 240 kereskedő foglalkozik a Motowell robogók értékesí­tésével, ez a szám év végére eléri a tervezett maximális 300-at.
MR:- Hogyan fogad a Nyugat manapság egy magyar robogót?Babó András: – A német Streetbuzz magazin online robogó szépségversenyt hirdetett, amelyet magasan a Motowell Magnet RS nyert meg, megelőzve az olasz ellenfeleket is. 2008-2009-2010-ben nyolc fordulós közép-európai robogóversenyt szerveztek széria gépek számára, ezen harmadik, második, 2011-ben pedig első helyezéseket értünk el, ráadásul Németországban 2010-ben a legí­géretesebb feltörekvő márkának nevezte a szakma a Motowellt. Ezek  nagyon jó visszajelzések!

MR:- Mitől magyar márka és magyar cég a Motowell?

Babó András: – Mindhárom tulajdonos magyar ember, a cég saját, magyar tőkével rendelkezik. A robogók magyar dizájntervek szerint, magyar műszaki fejlesztések eredményeként készülnek. A gyártás egy része már most is Magyarországon zajlik, a közeljövőre kitűzött cél, hogy a teljes gyártást hazahozzuk Magyarországra. Nem csak a tervek és a tudásbázis magyar, de még a gyártáshoz szükséges szerszámok is saját terveink szerint készülnek. A cég bejegyzése is magyar, hát mi ez, ha nem magyar termék?


MR: – Miért ilyen fontos Önöknek, hogy magyar termék legyen a Motowell?


Babó András: – íœzleti és marketing kommunikációs előnyei mellett azért, mert mi, a cégtulajdonosok magyarok vagyunk, Magyarországon élünk, itt is fogunk élni, és számunkra a hazai piac akkor is fontos, ha az eladási eredmények máshol esetleg fényesebbek.

MR: – Mivel érte el a Motowell, hogy még a kifejezetten igényes német piacon is meg tudta vetni lábát?

Babó András: – Ahhoz, hogy sikereink érthetőek legyenek, ismerni kell a tervezés, gyártás, ellenőrzés teljes folyamatát.
Modelljeink a formai tervezéstől a műszaki tartalomig magyar mérnökök munkájának eredményei. Robogóink dizájntervezője például egy külsős cég volt, a vezető tervezőmérnök ma már a Motowell mérnöke. A műszaki tartalom megtervezését az alkatrések gyártásához szükséges szerszámok tervezése, majd elkészí­tése követte. Modelljeink alkatrészeinek túlnyomó része is saját tervezés és ami fontos, mi is gyárttatjuk le azokat. A különböző alkatrészeket az előző évek garanciális visszajelzései alapján kategóriákba soroljuk, ez szabja meg, az ellenőrzés menetét. Azokat, amelyek alacsony százalékúak, szúrópróbaszerűen ellenőrzünk, bizonyos százalék fölött pedig minden egyes darab csak ellenőrzés után kerülhet az összeszerelő műhelybe.
MR: – Ki és hol végzi az ellenőrzést?


Babó András: – Az alkatrészek gyártása a magyar szerszámokkal Kí­nában történik, az ellenőrzésre rendszeresen magyar személyzet utazik minden egyes szállí­tmányhoz. 
A Motowell éves szinten 10 millió Ft körüli utazási kerettel dolgozik, ennek zöme a minőségellenőrzéssel kapcsolatos.
Az átvett alkatrészeket az összeszerelő műhelybe szállí­tják, ahol szintén magyar ellenőrzés alatt folyik a munka, de egyes kiemelten fontos alkatrészt mi magunk szerelünk a motorokba. Ezek elsősorban a hűtőrendszer egyes elemei.MR:- A teljes összeszerelés kint történik?Babó András: – Csak részlegesen szerelik össze robogóinkat, a teljes összeszerelés itthon kétféleképpen történik. A piaci igényeknek megfelelően van, ahol a kereskedő végzi el a végszerelést, a német piacra azonban mi magunk. Ilyenkor szintén többlépcsős ellenőrzési rendszeren megy át minden egyes darab, a csomagolást két kilométeres próbaüzem előzi meg. Semmit nem bí­zunk a véletlenre.


MR: – Mik a Motowell jövőbeni tervei?Babó András: – Mint azt többször hangsúlyoztuk, a célunk, hogy a teljes gyártási folyamatot Magyarországra hozzuk. Ez azt jelenti, hogy a már eddig is saját szerszámainkkal elkészí­tett alkatrészek is itthon készüljenek, í­gy természetesen az összeszerelés összes fázisa is.MR: – Nem véletlenül gyártat a világ nagy része Kí­nában… Nem fognak í­gy elszaladni az áraik?


Babó András: – Ha egy termék gyártelepi árának 80 %-át európai termék, munka, stb adja, az EU szabályozása szerint akkor értelmezhető Made in Europe-ként. Egy ilyen termékre más pénzügyi szabályozások vonatkoznak, mint az Európán kí­vül gyártottakra. Egy sor stratégiai intézkedéssel együtt ez is lehetővé teszi a piacképes ár kialakí­tását.MR: – Hogyan foglalná össze termékpalettájuk jellemzőit?


Babó András: – A Motowell elsősorban az ötven köbcentis, kétütemű robogók szakértője, bár gyártunk 125-ös változatokat is. Termékpalettánk jelenleg nyolc tí­pusból áll, kezdve az Önök által Az Év Motorjai 2011 közönségszavazat fő dí­jának választott retro hangulatú, de í­zig-vérig mai Retrosától a hétköznapi, általános felhasználású kétkerekűn át a sportos robogókig.MR: – Ha már a sportos robogókat emlí­tette… Ha valaki Motowell robogóval szeretne versenyezni, milyen teljesí­tményre, sebességre számí­that?Babó András: – Az ötveneseink természetesen a kategóriának megengedett 45 km/órás sebességgel képesek haladni. A fojtást a gyújtáselektronikával oldottuk meg, ez csak 45 km/órás sebességnél lép működésbe, addig a Motowell robogók kifejezetten dinamikusak, különösen a hagyományos fojtással rendelkező (kuplung, kipufogó,  stb) versenytársakhoz képest. Ha valaki versenyzésre használná, kereskedőink kb. 
10 000 forintos összegért kicserélik a gyújtásvezérlő modult nyitott verzióra, ezzel 80-85 km/órás sebességre képesek gépeink.