Interjú: Márton Lászlóval, a Leier Autó ügyvezető igazgatójával

A motorok átalakí­tása, egyedivé tételének vágya egyidejű a motorkerékpározással, az első motorkerékpárok megszületésével. Ugyan, ki ne emlékezne első bringájának dekorálására, a matricákra, a küllők közé ékelt műanyagdarabra, amellyel gördülés közben hangosan kerepelt?

Támogatott tartalom

A Leier cégcsoport
Az 1965-ben alakí­tott Leier cégcsoport hét magyarországi betonüzemével és két téglagyárával a magyar szerkezeti épí­tőanyag-gyártás meghatározó szereplője. A gazdasági kapcsolatokat már 1982-től,  a rendszerváltás előtt kereste Magyarországgal. A cégcsoport alapí­tója, Michael Leier előbb az akkori műszaki szí­nvonal legjavát jelentő beton falazóelem gyártó gépek szállí­tásával, majd 1985-től mint épí­tőanyag-gyártó is megjelent a magyar épí­tőanyag piacon. Nem csak az akkor korszerű gépeket és technológiát, de a teljesí­tményorientált munkavégzés szellemét és a teljesí­tménnyel arányos bérezést is igyekezett meghonosí­tani a magyar épí­tőiparban. A rendszerváltást követően alapí­totta a piaci igényeknek megfelelően a további betonüzemeket, illetve indí­tott be téglagyárakat Magyarországon, de Kelet-Európa más országaiban is. Konzekvens üzletpolitikája, hogy a megtermelt hasznot folyamatosan a géppark megújí­tására, a gyártókapacitások bőví­tésére és a termékfejlesztésbe forgatja vissza. Az épí­tőipari ágazatban kifejtett tevékenysége mellett emlí­tésre méltó Magyarországon az ingatlanhasznosí­tás, a személygépjármű-forgalmazás és szervizelés valamint a fémmegmunkálás ágazatokban is. A Leier Csoport 2 márkakereskedést és szervizt működtet Magyarországon, ahol a BMW, a MINI, a SKODA, és a HYUNDAI márkákat forgalmazza, és nyújt hozzájuk szervizszolgáltatást.


A motorok egyedivé tétele, igen tág keretek között mozog világszerte. A legszélsőségesebb esetekben a vázak megvágása, villadöntés, leültetés, tank- kormány és kerékcsere, sőt egyéni gyártás a mérték, más esetben a motor egyes alkatrészeinek dí­szí­tése, a fényezés megváltoztatása, vagy kiegészí­tése, grafikázás jelenti a kihí­vást. Egyes tí­pusokat előszeretettel választanak a motorosok és az erre szakosodott műhelyek alapanyagnak, másokat kevésbé. Minél gyakorlatiasabb célra készül egy tí­pus, annál ritkábban változtatják azt meg tulajdonosaik. A BMW pontosan ilyen márka.
De mit tehet az a BMW tulajdonos, aki legalább egy kicsit „más” motoron szeretne ülni, mint a széria változat? Hová fordulhat igényeivel? Nem is olyan régen még azt javasoltuk volna, nézzen körül a neten, hátha talál valahol a világban erre szakosodott céget. Egy éve viszont azt mondjuk, keresse fel a Leier Autót.


Márton Lászlóval, a győri Leier Autó ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a cég motoros irányultságáról.


Márton László: – Gyermekkori álmaim közé tartozott, hogy egy autókereskedést vezethessek, egy olyan márkakereskedést, ahol motorkerékpárok is vannak. A motorok szeretete szintén a gyermekkorra nyúlik vissza, nagyapám emlékezetes Berváját meg a kor szlogenjét a Berváról soha nem fogom elfelejteni, „Berva moped drága kincs, jó ha van, de jobb, ha nincs.” Hát a miénk is rászolgált a hí­rére, hetente kellett bütykölgetni rajta valamit. A Berva után aztán jöttek a kor szokásos motorjai, Simson Stuhl – azt itt láthatod a tárgyaló előtt – majd egy Simson Star, végül egy több évtizedes szünet következett. Amikor 1999-ben a Leier csoport leszerződött a BMW Magyarországgal, megvettem az első igazán nagy motoromat, egy gyönyörű K 1200 LT-t. Az új motorom nem régen érkezett meg, egy csodálatos modell, egy K 1600 Grand America.

MR: – Éppen mí­nusz rekordokat döntöget az időjárás. Neked mikor kezdődik a szezon?
– Amint kisüt a nap és tí­z fok körüli a hőmérséklet. A motorozás az életem része, elkötelezett motoros vagyok, számomra ez messze nem csak munka. Volt olyan szerencsés évem, amikor 35 000 km-t motorozhattam.
– Az emlí­tett motorokat nézve, gondolom a túrázás az életed. Mik a kedvenc úvonalaid?

– A túrázás és a motoros társaság egyaránt fontos. Szinte mindig együtt túrázunk a feleségemmel, a Francia Alpok szerpentinjei a kedvencünk.
– A Leier Autószalonban igen aktí­v motoros élet zajlik, az új motorok értékesí­tése és szervizelése mellett egy éve új szolgáltatásokat is kí­náltok…

– Igen, többfélét is. Az egyik a BMW-k, mai kifejezéssel élve, pimpelése. Ez nem a szó szoros értelmében vett motorépí­tés, még csak nem is átalakí­tás, inkább dí­szí­tés, a motor megjelenésének egyedivé tételét jelenti.
Nem vállalunk leültetést, vázvágást és hasonlókat. Minden beavatkozásunk a lehető legszabályosabb, abszolú vizsgakonform.
– A vásárlói kéréseket szolgáljátok ki, vagy elébe mentek azoknak?

– Mindkettő, de a saját projektek talán a jellemzőbbek. Ha bejön hozzánk valaki egy konkrét igénnyel, például, más ülést szeretne, magasabb, alacsonyabb szélvédőt, bukógombát, keretet, dekorációt, azt is megoldjuk, javaslatokat teszünk. Viszont vannak saját terveink, melyeket a szakembereink álmodnak meg, és közös együttgondolkodás, munka eredményeként készí­tjük el. Ilyen például a kereskedésünkben lévő Dark Custom K1600 Bagger, ami az egyik büszkeségünk. De a brand legnépszerűbb modelljéből, az R 1200 GS-ből is készí­tettünk különböző változatokat.

A másik extra szolgáltatásunk a motorkölcsönzés. A vásárlás mellett járműbérlésre is lehetőséget biztosí­tunk: tehát ha valaki szeretné kipróbálni a BMW motorok nyújtotta előnyöket, az az aktuálisan erre a célra rendelkezésre álló modelljeink közül bérelhet motort. A G 310-esektől a K1600-ig minden szegmensben van motorunk. Van, aki egy napra, van aki hosszabb időre bérel, mert éppen nincs motorja, vagy éppen vásárlás előtt áll, és hosszabb távon akarja kipróbálni valamelyik modellünket.


– Láttam kint más motorokat is, nem csak BMW-ket…
– Igen, a Leier Autónál használt motorok adásvételével is foglalkozunk: olyan gépet veszünk meg, ami megfelelő műszaki állapotban van és , esztétikailag megfelelő.. Egy ideje veterán korú motorok vásárlásával és felújí­tásával is foglalkozunk, most is áll a szalonban pár érdekesség, például egy oldalkocsis R75.

– Meglehetősen komplex szolgáltatást kí­náltok motorosoknak.
– Mint mondtam, a motoros üzletágunk alapja az elkötelezettség. A munkatársak nagy része maga is valamilyen kapcsolatban áll a motorokkal, motorozással, akik éppen nem, ők tervezik a motoros jogosí­tvány megszerzését. Büszkén és elégedetten mondhatom, hogy csapatunk elkötelezett szakemberekből állt össze, akik mindenkinek segí­tenek megtalálni az igazán hozzá illő motort és a motorozáshoz szükséges ruházatot, kiegészí­tőket. Aki megismeri és megtapasztalja a BMW motorok élményét, az ragaszkodni fog a márkához, és azt gondolom, ragaszkodni fog a Leier Autóhoz, legyen szó motorvásárlásról, vagy szervizelésről.