Honda XL1000V Varadero

Tizenhét éve leplezték le az első 1000 köbcentis túraendurót, Honda XL1000V Varadero néven. A robusztus külső, az erős motor meghozta a kí­vánt hatást, hamar népszerű lett ez a hatalmas mozdony, mely leginkább aszfalton érzi jól magát, kényelmesen tudhatjuk magunk mögött kilométerek ezreit.

A Varaderót 1998-ban mutatták be a Milánóban. A tí­pus a túraendurók családját gazdagí­totta, erőforrása egy sportmotorból, a VTR1000F-ből érkezett, természetesen a célnak megfelelő módosí­tásokkal. Változtattak a hengerfejen és a vezérlésen, í­gy egy akkor kiemelkedőnek számí­tó, közel 100 lovas erőgépet kaptak. Kí­vül és belül is hordozott addig nem, vagy ritkán alkalmazott újdonságokat, a dupla fényszóró, a dual fékrendszer, a 25 literes üzemanyagtank mind a kényelmet, biztonságot, praktikumot szolgálta. Megjelenését folyamatos apróbb frissí­tések követték, például a 2001-ben bemutatkozó H.I.S.S indí­tásgátló. 2003-ban az erősödő konkurencia hatására ‒ mint a 2002-ben megjelenő, szintén 1000 köbcentis, V2-es blokkal szerelt Suzuki DL1000 V-Strom ‒ egy komolyabb ráncfelvarrással állt elő a gyártó. Ekkor kí­vül-belül átalakult a motor, külsejével igyekeztek a sportosságát kihangsúlyozni, a gömbölyű formákat élesebbre rajzolták, a modernebb külső alatt immáron injektor (PGMFI) látta el üzemanyaggal a hengereket. A teljesí­tményadatok nem változtak ugyan, de leadásuk egyenletesebb lett, a fogyasztás is csökkent, a korábbi 7 literről 6 liter alá lehetett szorí­tani az elégetett benzin mennyiségét, megnövelték a sűrí­tési arányt 9,1:1-ről 9,8:1-re, a váltóműbe pedig belepréseltek egy 6. fokozatot is. Feszesebbre hangolták az első futóművet, valamint egy centiméterrel alacsonyabbra vették a hasmagasságot. Nőtt az akkumulátor kapacitása és a gyári dobozgarnitúra is csinosabb lett. A fejidom átformálásával a plexi szí­vóhatását is sikerült kiküszöbölni a mérnököknek. 2004-ben ABS-szel egészült ki a fékrendszer, tovább nőtt az akkumulátor kapacitása és mérete is, 2005-től pedig felhagytak a pepita festéssel, ettől kezdve már azonos volt a tank és a burkolatok szí­ne is.

Motorok Honda XL1000V Varadero

Egészen 2007-ig nem látták szükségesnek a további fejlesztéseket, ekkor az Euro‒3-as normák miatt új katalizátor került a kipufogórendszerbe, kapott egy okosabb befecskendezőrendszert, ezáltal eltűnt a sokak által kritizált kézi szí­vató. Mí­g az első traktuson csak a matricák és szí­nek adták a ráncfelvarrást, addig hátul teljesen megújult a farokidom, integrált indexek kerültek fel, a kipufogó pedig új burkolatú lett. Az ülés formája is változott kissé, de a lényeg a csúszásgátló borí­táson volt. Az új műszerfalon megjelent a „megtehető táv” információ is, üzemanyagszint-mérőt továbbra sem találni.

2012-ben már alig készült ilyen motor a gyárban, a meglévő készletek kiárusí­tásával megszűnt a Varadero gyártása. Helyét a VFR1200X Crosstourer próbálja betölteni, de sem árban, sem felhasználási lehetőségeiben nem azonos kategória.

Rengeteg példány talált gazdára a 16 gyártási év alatt, mégis viszonylag kevés eladó használt darab bukkan fel a világhálón.

Egy korábbi porlasztós tí­pust már egymillió forint alatt meg lehet vásárolni, ezek legtöbbje külföldről behozott, legtöbbször vélhetően kozmetikázott futásteljesí­tménnyel. Injektoros változatot inkább az 1,3–1,5 millió forintos kategóriában érdemes keresni, bár ezek is a 10 év körüliek. Találni néhány keveset futott darabot, 2010 vagy későbbi forgalomba helyezéssel, ezekért már kétmilliót is elkér a tulajdonosa.

Motorok Honda XL1000V Varadero

Aki használt Varaderót vesz, annak tudnia kell, hogy ezekkel a motorokkal évente nem 3000 km-t szoktak menni, az egy jól sikerült hétvége termése, szóval a 8–12 éves, 18 000 km-t futott motor merő illúzió – és általában hazugság.

Cserébe bátran megvehetjük a 60–100 ezer kilométert gurult példányt (tudunk néhány 150 000 km felett futottról), jó karbantartás mellett ezek csupán bejáratódtak. Érdemes olyat választani, ami jól felszerelt, túradobozokkal, markolatfűtéssel, tankbőrrel, középállvánnyal, túraplexivel, bukócsővel bí­r, ezeket utólag megvenni meglehetősen sokba kerülhet.

Kevés tí­pushibáról tudunk, a Varadero inkább az időszakos szervizeken lát szerszámot vagy szerelőt.

A 2003-as modellnél az üzemanyag-szivattyú tönkremehet, cseréje ma már megoldott, 2004-től ez a probléma megszűnt. Minden évjáratnál jelentkezik a slusszkapcsológond, ami korrodálódásból adódik, ezért, ha használjuk a kapcsolót rendszeresen, máris elébe mentünk a problémának. A központi rugóstagok tömí­tése lehet hiba, de ez inkább a sokat állt példányok jellemzője. A főtengelyjeladóval akad néha gond, ez ritkán és kevés motornál előforduló jelenség, valamint pár perc után magától megoldódik.

Motorok Honda XL1000V Varadero

A vásárlás előtt nem árt tudni, hogy ez a motor legalább 180 centi magas vezetőnek komfortos, alacsonyabbak számára kihí­vást jelenthet a vezetése, hiszen a széles ülés 83,8 centi magasan van, a motor súlya pedig menetkészen 256 kg (ABS-szel 274 kg), amit tovább nehezí­t a magasabb súlypont. Aki tudja kezelni ezeket a problémákat, annak eszébe sem jut a következő tankolásig megállni pihenni. Aki terepmotorozni szeretne, az ne válasszon 250 kilós motort, bár a legelszántabbak egész messzire eljutottak már a tí­pussal útalan utakon.

Ha vásárlásra szántuk magunkat, akkor érdemes tudni, hogy a karbantartása mibe kerülhet. Egy fékbetétszett 40 000 forint, általában 20‒30 000 kilométerenként van rá szükség. Egy pár gumi 10‒15 000 km-t bí­r ki, cseréje 70 000 Ft körüli összeg, egy láncszett pedig 40 000 Ft körül van, és 25‒30 000 km-en át használható.

Az olajcserék 12 000 km-enként esedékesek, 15‒20 000 Ft-ért, a légszűrő 7‒12 000 Ft, a kétévente esedékes teleszkópolaj kb. 12 000 Ft-tal, a fékfolyadékcsere pedig 5000 Ft-tal terheli meg a tulajdonos pénztárcáját. A hűtőví­z cseréje nagyjából 6‒7000 Ft-ra tehető.

Motorok Honda XL1000V Varadero