Honda CBR1000RR (2008)

Vannak, akik szerint az első széria volt a csúcs, mások a 954RR-re esküsznek. Mi most a jubileumi modell megjelenéséhez kapcsolódóan utánajártunk, mire képes a Honda Fireblade utolsó igazán új generációja.

Fireblade – egyike a legismertebb motorneveknek, még azok közül is sokan hallottak róla, akiket amúgy egyáltalán nem hoznak lázba a kétkerekűek. Ismertségének alapja, hogy kezdetektől fogva egészen más eszközökkel harcolt a vásárlók kegyeiért, mint riválisai. Soha nem bocsátkozott például nyers, kizárólag motorerőt kí­vánó küzdelmekbe, helyette a szerény önsúlyból és a tömegcentralizálásból igyekezett előnyt kovácsolni.

 

Új filozófia


Már a prototí­pusok papí­rra vetésekor is egyértelmű volt a cél: olyan modellnek kell születnie, ami méretében közel áll a 600-asokhoz, de teljesí­tményben odaér a legdurvább 1000-esek közé. A 80-as évek második felének első koncepcióiban éppen ezért a köztes útal, egy 750-es változattal kí­sérleteztek, ám végül a nagyobb felé billentették a mérleg nyelvét, és a világra két kerek fényszóróval rácsodálkozó, ősmodellbe 900 köbcentiméteres egységet csavaroztak.

 

Motorok Honda CBR1000RR (2008)
Kattintson a képre a galériához!


A sorozatgyártás pontosan negyed évszázaddal ezelőtt indult, és azóta bizony igen sok minden változott. A fejlesztések persze hellyel-közzel folyamatosak voltak, de az utóbbi néhány évben azért egyre ritkábban láthattunk komoly újí­tásokat. Most viszont, hogy az EICMA kiállí­táson szí­npadra gördült a 14. generáció, eljött az idő, hogy megnézzük, mire képes az utolsó igazán új széria, a 2008-as.

 

A használt 1000-esekben gondolkodók számára jó hí­r, hogy ennek a változatnak az ára már elfogadhatóbb sávba süllyedt: újkori, 3,3 milliós értékének durván felét elvesztette, és az ABS nélküli kivitelei 1,7 millió forint körül kezdődnek.

Az utolsó analóg

Annak idején minden apró részletét átdolgozták. Nemcsak új befecskendezési térképpel látták el, hanem új főtengelyt, dugattyúkat és hengerfejet is kapott. így aztán vidáman kiforog egészen 13 000-ig, és maximális nyomatékát is elődjéhez képest 1500/perccel alacsonyabban szabadí­tja hátsó kerekére. 178 lóereje még ma is megkerülhetetlenné teszi az élmezőnyben, főleg, hogy ez az egyik utolsó az igazán analóg sportmotorok közül. Ekkor ugyanis még megtartották a Hondánál a hagyományos, bowdenes kapcsolatot a gázmarkolat és az egyetlen pillangószelepsor között. A konstrukció hátulütője a potméterekkel és léptetőmotorokkal operáló ellenfelekhez képest, hogy az amúgy lineárisan emelkedő teljesí­tménygörbén képtelenek voltak kisimí­tani egy 3000 és 4000/perc közötti horpadást. így aztán az alsó tartományokban csak apró torpanás után hajlandó igazán megindulni. Jó hí­r viszont, hogy a középső és felső szakaszokon mámorí­tóan szépen teszi a dolgát és a régi idők jól beállí­tott karburátoros erőforrásait idézik a gázreakciók.

 

Motorok Honda CBR1000RR (2008)

 

Lendületes vezethetőségére még rátesz egy jó nagy lapáttal, hogy ekkorra technológiát váltottak a japán gyártónál, és a vázat a korábbiaknál vékonyabb alumí­niumból készí­tették, amit ráadásul kevesebb ponton is hegesztettek. Ezek mellett a súlycsökkentésben és tömegközpontosí­tásban még komoly szerep jutott az ülés alól a blokk alá áthelyezett kipufogónak és a kisebb kapacitású, könnyebb akkumulátornak. Szintén üdvözí­tő fejlesztés volt, hogy a nyerget tovább karcsúsí­tották, í­gy a sofőr még inkább integrálódhat a gépbe, és persze a lábat is könnyebb lerakni.

 

Az új alapokhoz annak idején radikálisan friss külsőt is rajzoltak, aminek formái még ma, a transzformeres fejidomok, LED-es menetfények és egyre nagyobb LCD műszerfalak korában sem számí­tanak elavultnak. Egyedül a szélvédelemre szoktak hümmögni, akik túrázni is próbálnak az alapvetően hasalásra kitalált modellel.

 

Mire figyeljünk?


A gondok a hanyag tulajdonosoknál kezdődnek. A CBR1000RR ezen kiadása egy végtelenül precí­z szerkezet, ami különösen érzékeny a megfelelő mennyiségű és minőségű olajra. Ha az előző gazdák közül valaki nem tartotta be a csereperiódusokat, vagy nem az előí­rásokhoz igazodó kenőanyagot használta, akkor könnyen kialakulhatott a hengerekben kokszolódás, amitől a dugattyúgyűrűk végérvényesen berágódhattak. Ez pedig hol kevesebb, hol több olajfogyasztás formájában jelentkezik. Van, aki alig veszi észre, és tudunk olyan motorról is, amin jóformán mindennap ellenőrizni kell a szintet. A hibát még kipufogógáz-elemzővel sem könnyű detektálni, nemhogy egy sima próbaú során, javí­tása pedig nem úszható meg a blokk széthúzása nélkül. Szerencsére a Honda hazai képviseletétől úgy értesültünk, hogy nálunk csak elvétve fordul elő ez a probléma.

 

Motorok Honda CBR1000RR (2008)

 

Szintén igen ritka hiba, hogy az erőforrás a szokásosnál zajosabbá válik, ilyenkor általában a primer hajtásban kell keresni az okot. Illetve, ha úgy érezzük, hogy nem megfelelően jön a teljesí­tmény, akkor gyanakodhatunk rá, hogy beragadhatott a kipufogógáz optimális áramlásáért felelős, úgynevezett EGCA szelep. Végezetül pedig, ha azt tapasztaljuk, hogy ingadozik a fordulatszám, akkor élhetünk a gyanúval, hogy a tí­pushibák közül a vezérműtengely szöghelyzetjelzőjének bedöglésével állunk szemben, ami azért az egyszerűbben orvosolható bajok közé tartozik.

 

Összegzés:

 

Ha valaki 2 millió forint alatt és a lehető legkezesebb csomagban szeretné megkapni az 1000-es sportmotorok nyújtotta élményeket, akkor mindenképpen vegye számba a 2008-as Fireblade-et. Igaz, hogy akad néhány nyűgje, különösen érzékeny a karbantartásra, és a fogyasztása is simán feltornázható 9-10 liter/100 km közé, de ha sikerül kifogni egy kevésbé hányatott sorsú példányt, azzal nem hetek vagy hónapok, hanem napok alatt össze fogunk barátkozni.

 

Fenntartási költségek:

Olajszűrő

Levegőszűrő

Gyújtógyertya

Első féktárcsa

Hátsó féktárcsa

Első fékbetét

Hátsó fékbetét

Alsó kormánycsapágy

Felső kormánycsapágy

3728 Ft

19 297 Ft

100 86 Ft/db

157 490 Ft/db

63 679 Ft

19 048 Ft

19 048 Ft

9815 Ft

9815 Ft