Hogyan úszható meg egy év börtön?

Júliustól több törvényi változás is érvénybe lépett, ami minket, motorosokat is érint. Szaladjunk át ezeken, hogy ne érje meglepetés!

Már 0,5 ezrelék vér- és 0,25 ezrelék légalkoholszint is bűncselekménynek számí­t, vagyis korsó sör és egy pohár bor is bűncselekménynek számí­t, azaz százezres bí­rsággal és súlyos következményekkel járhat. Korábban ez a mennyiség csak szabálysértésnek minősült. Továbbá a rendőr lényegében bárhol szondáztathat, például magánúon is – például egy bevásárlóközpont parkolójában. Eddig sem érte meg ittas állapotban motorra ülni, ezután pedig különösen nem fogja.

Egyértelműen és vitathatatlanul jó hí­r, hogy ezentúl elektronikusan is bejelenthető a rendszám elvesztése, illetve cseréje – ezzel hosszas sorbanállástól kí­mélhetjük meg magunkat, főleg, hogy mostanában dugig vannak az okmányirodák az utolsó pillanatban eszmélő úlevél-igénylőktől.

Júliustól nem kell meghatalmazás, ha a nem a tulajdonos viszi műszaki vizsgára a járművet. Apróság, de egy papí­rral kevesebbet kell kitölteni, ha valaki nem maga intézi a műszaki vizsgáztatást.
Szintén egyszerűbbé teszi az életet, hogy a kötelező biztosí­tás kötvényét/igazolását már nem kell a forgalmi engedély mellett tartani. Ezt az elektronikus nyilvántartás tette feleslegessé.

És végül a hí­r, aminek talán a legjobban örülünk: akár egy év börtönnel is sújtható, ha valaki a vevő megtévesztésére manipulálja a kilométer-számlálót.

Reméljük a jövőben arról is beszámolhatunk, hogy csökkentik a motorkerékpáros regisztrációs adóját. Jelenleg ugyanis az autókhoz képest irreálisan magas ez az összeg – bizonyos esetekben akár az új motor árának több, mint ötödét is kiteheti a regadó. Aláí­rásgyűjtésbe kezdtünk, hogy a törvényhozók figyelmét felhí­vjuk erre az aránytalanságra. Az akcióhoz itt csatlakozhat! >>>