Hockenheimi 1000 kilométeres

BMW győzelem BMW HP2 Sport-tal nyert a Team Motobike Hockenheimben az 1000 km-es versenyen.

Team Motobike - BMW HP2 Sport

A BMW HP2 Sport kiállta a próbát a sorozatgyártású sportmotorok mezőnyében. A szélsőséges pályaviszonyok és a fagyponthoz közeli hőmérséklet sem akadályozta meg a Team Motobike diadalát március 22-én, amikor Markus Barth és Jürgen Fuchs (151) egyértelmű győzelmet aratott a rangos 1000 km-es hockenheimi futam négyes kategóriájában.
Szombat reggel 9-től, négy osztályban, mintegy 130 csapat sorakozott fel a rajthoz a 4,56 kilométer hosszú Hockenheim Grand Prix pályán. A biztonság érdekében a versenybizottság a rossz időre hivatkozva drasztikusan lerövidí­tette a versenyt, í­gy a megszokott 120 kör helyett idén csak 40 kellett a sikeres záráshoz.
A kategória szabványainak megfelelően a Team Motobike két sorozatgyártású HP2 Sport-tal indult. A 151-es rajtszámú motort a tavalyi győztesek, Markus Barth és Jürgen Fuchs vezették, a 162-es számú HP2 Sportot pedig Rico Penzkofer és Stéphane Mertens. Mindkét motort a BMW Motorrad Németország szállí­totta a versenyre.
A futam kezdetekor szikrázó napsütés kápráztatta a nézőket és a versenyzőket, akiknek később azonban szembe kellett szállniuk a hideggel is. A négyes osztályban (4 ütemű, maximum 3 hengeres erőforrás, hengerűrtartalomhatár nélkül) összesen 22 csapat indult, köztük sok gyártó, í­gy a Buell, KTM, Aprilia, Honda, MZ, Suzuki, Yamaha és a Ducati is.

Team Motobike - BMW HP2 Sport

Markus Barth HP2 Sportjával már a futam elején jelentős távolságot épí­tett fel maga és követői között. A váltás után Jürgen Fuchs a célvonalig tartotta az előnyt. Rico Penzkofer és a másik BMW kevésbé volt szerencsés. Harmadik helyen volt, amikor egy előtte történt baleset magával sodorta, í­gy kénytelen volt kiállni. A Boxer Kupa veteránja, Stéphane Mertens számára a hockenheimi futam jelentette volna a visszatérést a sérülését követő hosszú lábadozás után, de a szintén sérült Thomas Hinterreiter helyettesének szánt belga végül nem szállt nyeregbe.
Markus Barth igen boldogan nyilatkozott győzelme után: “Úgy gondolom, a szervezők nagyszerűen kezelték a szélsőséges körülményeket és a résztvevők fegyelmének is köszönhető, hogy csak kevés ütközést láttunk. A futamterv gyakori változása nyugtalanságot okozott egyes csapatok számára, de mindenki ugyanazt kapta. A motor gyönyörűen futott, a csapat remek munkát végzett és nagyon élveztem a versenyt. Kár, hogy Penz-et megint önhibáján kí­vül érte baleset.”
A Team Motobike elnöke, Albin Kirchengast csupa mosoly volt a verseny után: “Csak úgy, mint tavaly az R 1200 S-sel, a BMW Motorrad idén is megmutatta sportos génjeit. A HP2 Sport szériaváltozata nagy kihí­vást jelentett mindenki számára, és nagyon örülünk, hogy sikerült megismételnünk a győzelmet.”
Eredmények

1. Team Motobike – BMW HP2 Sport
2. Buell Hannover – Buell 1125 R
3. KTM Németország – KTM RC8
4. KTM Németország – KTM RC8
5. Buell Racing Bonn – Buell 1125 R