Hivatalos: itt a szörfdeszka nélküli klasszik BMW

R-, F-, S-, G-, C-sorozat: mindenhol van, mint nézni

A nagy nevek közül természetesen Európa egyik legsikeresebb gyártója, a BMW sem maradhatott ki. A bajor vállalat számos újdonsággal készült a milánói seregszemlére, melyek között klasszikus, modern, városi és világjáró is akadt.

 

Első és talán legfontosabb hí­r, hogy bemutatkozott a sorozatgyártott BMW R nineT Scrambler. Az immáron jó ideje velünk levő R nineT olcsóbb testvérének tekinthető modellen hiába keressük a fordí­tott Öhlins villákat, vagy a radiálisan rögzí­tett monobloc féknyergeket. Helyettük 43 mm-es átmérőjű, hagyományos teleszkópok és négydugattyús, normál nyergek dí­szelegnek. A további érdekességek között sorolhatók fel a mélyen barázdált abroncsok, a 19 colos átmérőjű első kerék, a magasra felhúzott kipufogórendszer és az R nineT-nél magasabb kormány. Ezeken kí­vül még az eltérő ülésben és a hátrébb helyezett lábtartókban is különbözik a jól ismert klasszikustól.

 

Meghajtását a márka 1170 köbcentiméteres, léghűtéses kéthengeresére bí­zták, ami 7750/percnél 110 lóerőt továbbí­t a kardántengelyen keresztül a hátsó keréknek. Az R nineT Scrambler menetkész állapotban 220 kg.

 

Motorok BMW R nineT Scrambler - 2016
BMW R nineT Scrambler 2016 galéria

 

A soron következő érdekességek az F-sorozat hí­rnevét öregbí­tik. Az F 700 GS és az F 800 GS is érzelmekben gazdag, átrajzolt külsővel lépett szí­nre. Az új fényezésekkel megbolondí­tható formák mellett azonban egy apró technikai változtatás is történt. Modelltől függően akár öt különböző ülésmagasság (négyféle ülés, valamint opcióként a motorkerékpárt mélyebbre süllyesztő futómű) is elérhetővé vált.

 

Motorok BMW F 700 GS, F 800 GS - 2016
BMW F 700 GS, F 800 GS 2016 galéria


Ha pedig az előbb már a szóba jöttek a fényezések, akkor jegyezzük meg, hogy a márka csúcs túraendurója, a Ducati Multistrada és a KTM 1290 Super Adventure ellenfeleként pózoló S 1000 XR is egy új szí­nkombinációval gazdagodott a 2016-os modellévre. A vállalat hivatalos közleménye szerint „a jelenleg elérhető fehér (Light white) és piros (Racing red) egyszí­nű fényezések mellett az adventure sport modell jövőre fehér/szürke/piros (Light white/Granite grey metallic/Racing red) szí­nkombinációban is rendelhető lesz.”

 

Motorok BMW S 1000 XR - 2016
Képgaléria a 2016-os BMW S 1000 XR-ről

 

A további újdonságok között debütált még a G 310 R, illetve a C 650 GT és a C 650 Sport is. A BMW indiai partnerénél, a TVS-nél készülő, 500 köbcentiméteresnél kisebb roadsterről minden fontos információ és a hozzátartozó képgaléria is megtalálható a korábbi cikkünkben, a nagytestű robogók menetpróbája pedig a Motorrevü 2015/12-es számában lesz olvasható.