Hibrid Indiából – TVS Zeppelin

A BMW indiai partnere, a TVS állt elő hibrid koncepciójával, de nem ez volt az egyetlen újdonság a standjukon.

A TVS gyárról eddig elsősorban a BMW-vel való együttműködése és a csinos kis sportmotorja kapcsán í­rtunk, ami szintén bajor alapokon nyugszik. Most azonban más területen villantottak egyet. Az új koncepciójuk TVS Zeppelin névre hallgat és pár éven belül akár gyártásba is kerülhet. A hibridségét tekintve hasonlóságot mutat az autóknál használt megoldással. A 220 cm3-es egyhengeres benzines blokk, ami 20 lóerő leadására képes önmagában nem váltaná meg a világot, ezért megfejelték a csomagot egy 1200V villanymotorral. A múlt héten Delhiben, az Auto Expon bemutatott motorjukról egyenlőre annyit lehet tudni, hogy a ví­zhűtéses benzines blokk új fejlesztés lesz, amit vélhetően más motorokhoz is felhasználnak majd. A hibrid technológia használatával lépéselőnybe akar kerülni riválisaival szemben a gyártó, de nem valami őrült innováció árán. Itt egy sokkal inkább kiegészí­tő szerepet játszó egységről lehet szó, ami nem őrült teljesí­tményéről fog megmaradni az emberekben. Az akkumulátor csomag (48V) terén is hasonló a helyzet, itt is érezhetően inkább az olcsón elérhető elemekből választottak komponenst.

Mindent egybevetve a becslések szerint akár a 130 km/h tempót is elérheti vagy meghaladhatja a Zeppelin. A képek alapján feltételezhető, hogy az első futómű a TVS Apache RR310-ből lesz majd átvéve.

De nem ez volt az egyetlen koncepció a TVS standján. A TVS Creon névre hallgató tisztán elektromos robogó is gyártásba kerülhet a következő években. A kis robeszról annyi infót tudunk egyenlőre, hogy 80 kilométer lesz a hatótávja, a elérhető legnagyobb tempó 60 km/h fölött lesz. Az akkumulátor 80%-os feltöltéséhez kevesebb mint egy órára lesz szükség.

Bonus tartalom, VR krosszozás, szintén a TVS jóvoltából: