Heroes Legend

A klasszikus Dakar A közel hétezer kilométeres versenyt két BMW-s versenyző nyerte.

Két BMW nyergében tette meg a nyertes holland páros a Párizs és Dakar közötti távot, a harmadik alkalommal megrendezett Heroes Legend klasszikus off-road ralin.

Jos Bourgondien és Harrie Jacobi egy holland BMW Motorrad márkakereskedés, a Bert Duursma Motoren csapatának szí­neiben indult
március 8-án az Eiffel-torony alól és két héttel később elsőként érték el a Rózsaszí­n tavat a szenegáli Dakarban.
Heroes Legend
A Heroes Legend (szabad fordí­tásban: Hősök Mondája) névre keresztelt verseny nem véletlenül idézi a Párizs-Dakar rali stí­lusát és feltételeit: a kétszeres Dakar-nyertes korábbi BMW gyári versenyző, Hubert Auriol szervezi, és tapasztalt csapatával biztosí­tja a hatezerötszáz kilométeres megmérettetés szakszerűségét Párizs belvárosától a sivatagon át egészen Dakarig. A Franciaországot, Spanyolországot, Marokkót, Mauritániát és Szenegált érintő versenyen idén 165-en indultak, ebből 68-an motoron és 46-an 4×4-es járműveken.
Heroes Legend
A 860 köbcentisre alakí­tott, klasszikus BMW R 65 GS és Touratech Dakar kites, új G 650 Xchallenge motorjaikkal Jos és Harrie közel hétezer kilométert tettek meg aszfaltos, kavicsos, poros, homokkal terí­tett és sziklás utakon, mire elsőként elérték a végcélt, ezzel értékes győzelmet szerezve a Bert Duursma csapatának.
A vidéki márkakereskedő, Bert Duursma meghatottan nyilatkozott motorosairól: “Olyan ez, mint egy valóra vált álom. Bárcsak ott lehettem volna Afrikában, hogy lássam a fiúk befutását a célba! Már hét éve ralizunk, de kétségtelen, hogy eddig ez volt számomra a legbüszkébb pillanat. Egy másik csapatot is indí­tottunk, Pierre Karsmakers-szel egy BMW G 650 Xchallenge-en, de szerencsétlenségére egy homokdűnén nekiugratott egy másik versenyző és eltörte a lábát. Kár, hisz Pierre tavaly harmadikként végzett. Jos-ra és Harrie-re nagyon büszke vagyok az elkötelezettségük és kiváló csapatmunkájuk miatt, ami a győzelmük mögött áll. Elértük legszebb álmaink eredményét, és ahogy elszáll a por, már a jövő évi futamon jár az eszünk.”
Heroes Legend
Jos Bourgondien nézete egyezik Duursma-éval: “Ahogy leszállt a gépünk Hollandiában, egy kis partit rendeztünk Berttel és már a 2009-es versenyről beszéltünk, melyen lehet, hogy az új F 800 GS-t fogjuk bevetni. Az idei nagyszerű volt, nem gondoltam volna, hogy kezdettől fogva az élen leszünk. Harrie kiváló csapattárs, habár nem sokkal a rali kezdete előtt ismerkedtünk meg. Eleinte csak arra törekedtünk, hogy érjünk célba Dakarban, de úközben sokkal magasabbra emelkedett a léc. A hosszú táv leküzdése nem a gondtalan motorozásról szólt, ezt elhihetik – kétszer eltört a kardántengely, és egyszer a váz is, egy elég kényes szakaszon, de mindig sikerült megjaví­tani a motort az előnyünk elvesztése nélkül.
Heroes Legend
Harrie Jacobi is elégedett volt a BDM-BMW csapat győzelmével. A hivatásos rendőr és motoros oktató már többször versenyzett BMW motorokon a spanyolországi Alto Turia Rally-n, de mind az afrikai táj, mind a G 650 Xchallenge új volt számára.
“A rali afrikai szakaszán való részvétel csodálatos tapasztalat volt – mondta Harrie – Marokkó lapos volt, az Atlasz hegységet leszámí­tva, de Mauritánia és Szenegál szép kihí­vások elé állí­tott. Kemény rali volt, több visszatérő versenyző szerint sokkal nehezebb, mint a tavalyi. Az igazi tapasztalt fiúk – a volt Dakar versenyzők – mondták, hogy legalább négy-öt szakasz megfelelt az eredeti dakaros szakaszoknak, í­gy nem csoda, hogy a kezdőknek nagyon nehéz dolguk volt. A Touratech kittel felszerelt G 650 Xchallenge rali-képessége elképesztő, ugyan úgy, mint a takarékossága. Huszonegy kilométerenként fogyasztott egy litert, ami hihetetlen. Büszkék vagyunk a győzelemre, kí­váncsi vagyok, mit fognak szólni a kollégák, amikor visszamegyek dolgozni.”
További információért kattintson a www.heroeslegend.com honlapra.