Húsz év Yamaha

20. évfordulóját ünnepelte Magyarország legrégebbi hivatalos
márkakereskedése. 1992. március 2-án hazánkban elsőként a Yamaha Kalmár
í­rt alá hivatalos márkakereskedői szerződést az akkor még egyetlen
működő hazai vezérképviselettel, a Yamoto Hungáriával. A családi
vállalkozásként indult motoros bolt és szerviz két évtizedes múltjáról
kérdeztük a tulajdonost, Kalmár Józsefet.

Mikor alakult a cég? Milyen körülmények között?

A cég 1982. november 2-án indult Szegeden egy panelgarázsból. Eleinte motorkerékpárok javí­tásával (természetesen keleti gyártmányok) kezdtem. Később belefogtam az alkatrészek árusí­tásába, majd 1989-től a keleti motorkerékpárok értékesí­tésével bővült a tevékenység.

Mi vitte rá, hogy éppen motorkerékpárokkal foglalkozzon?

Nagyon fontos volt számomra az alkalmazotti létből az önállósodás. A legkisebb beruházással í­gy tudtam elindí­tani önálló vállalkozásomat, azaz kisiparos lettem. Mindemellett örök szerelmem a motor, hiszen 1967 óta a mai napig motorozom.

Milyen változásokon ment át a Yamaha Kalmár az évek során?

Kezdetben egyéni vállalkozásként működtünk, 2005 januárjában alakult a cég Kalmár Motor Kft-vé. A panelgarázsban elkezdett Yamaha kereskedésünk ma már egy főúvonal (47-es főú) mellett elhelyezkedő saját épí­tésű motorszalon márkaszervizzel együtt. 2007-ben újabb épí­tkezésbe kezdtünk és telephelyünkön egy autószervizt hoztunk létre, majd 2010 májusa óta bekapcsolódtunk a hatósági vizsgáztatás rendszerébe, vizsgabázist is üzemeltetünk.

Miért kötelezte el magát a Yamaha mellett, gondolt-e más márkák forgalmazására is?

Magyarországon először 1992-ben a Yamaha jelent meg szervezetten a magyar piacon, í­gy ezzel a lehetőséggel éltem. A Yamahával való együttműködésünk sikeres volt, í­gy más márkákkal nem szándékoztam kereskedni.A válság éveiben nagyon sok kereskedés megszűnt, hogyan sikerült talpon maradniuk?

Vállalkozásunk 1992-2006-ig kizárólag a Yamaha termékek forgalmazásával, szervizelésével foglalkozott. Ez elég komoly kihí­vás volt, hiszen az év csaknem fele nem a motorozásról szól. A válság kezdeti jeleit felfedezve elmozdultunk az autós világ irányába. 2007-ben indult beruházásunk következményeként negyedik éve üzemel márka független autósműhelyünk, ami a mai napon már vizsgabázisként is működik. Ez a tevékenység egyenlí­ti ki a motoros szezont. A motorszalonban a válság jeleit tapasztalva szélesí­tettük a motoros kiegészí­tők, ruházati termékek palettáját, illetve erősí­tettünk az alkatrészbeszerzés frontján, ma már akár márkafüggetlenül is betérhetnek hozzánk alkatrészért.


Hogyan látja a jövőt, van-e, aki továbbviszi a családi vállalkozást?

Nagyon nagy öröm számomra, hogy lányaim a vállalkozásban látják jövőjüket. Családjukkal együtt velem vállvetve küzdenek a mostani nehéz gazdasági helyzetben is. Remélem, hogy 3 éves Gréta és az 1 hónapos Vendel unokám is hamarosan a motorok szerelmese lesz.