Gyártsanak nehezebben lopható motorokat

Fordí­tva ül a lovon London polgármestere, legalábbis a motorlopás témakörében biztosan.

London polgármestere, Sadiq Khan arra ösztökélte a motorkerékpár gyártókat, hogy gyártsanak nehezebben lopható motorokat. Ez is lehetne persze egy megoldás de talán nem ez a legéletszerűbb. A polgármester úr egy találkozó keretében beszélt ötletéről ahová a BMW, Honda, Piaggio, Suzuki, Yamaha képviselői voltak meghí­vva, a téma pedig a mopedekkel kapcsolatos bűncselekmények volt a téma. Meglátása szerint a gyártóknak kellene nagyobb felelőséget tanusí­taniuk a biztonságot érintő kérdésben és nehezebben lopható motorokat alkotniuk. Hozzátette, hogy a mostani motorok túl könnyen lophatóak el.

Az új lopásgátló rendszerek megalkotásán túl Kahn úr “retrós” biztonsági eszközök használatát is támogatta. A cél a londoni utakon tapasztalható, elképesztő méreteket öltött, bűnözés megszüntetése, melyhez kellene a gyártók segí­tsége is, hogy a probléma gyökerénél kezelhessék a dolgot. A hivatalos adatok szerint az elmúlt évben 14 000 motor lopás történt Anglia fővárosában illetve 23 400 bűncselekményhez használtak motort a tettesek. Ez egyébként 163%-os növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Jó kérdés, hogy új eszközök fejlesztése (nyomkövetőtől az azonosí­tós rendszerekig) a megoldás-e ott, ahol még a rendőrt is késsel kergették el a bűnözők legutóbb, de az átlag motorosokra is hasonlóan késsel, fegyverrel, savval támadnak és veszik át az irányí­tást menet közben. Utcán parkoló gépek ellopása szintén rutinszerűvé vált.

Mindenesetre a gyártókat tömörí­tő szervezet, MCIA (Motorcycle Industry Association) a következőket reagálták a felvetésre:

“Tudjuk, hogy a város vezetői azt szeretnék hallani, hogy van egy varázs bogyó ami minden motorra felszerelhető és ami által megakadályozhatóak a lopások. Sajnos ilyen megoldás nincsen. Ha lett volna, már beépí­tettük volna mivel a lopások megkárosí­tják ügyfeleinket is és nekünk se üdvös.”

Bár felhí­vták a figyelmet a biztonságos parkolók kialakí­tására is a probléma jelentős részére az sem lesz megoldás…