GP 125 – Katar – éjszakai teszt

Talma éjszakai tesztje Életében először körözött éjszaka versenypályán Talmácsi Gábor.

2008. március 1. – Losail, Katar – 1. nap – Talma első éjszakai tesztje Katarban
Talma éjszakai tesztje KatarbanA magyar világbajnok motorja jobb lett a katari tesztekre, de vannak kanyarok, ahol még állí­tani kell az idei fejlesztésű Aprilia RS-A-n. A versenyzők számára a legnagyobb probléma az éjszakai futamon előreláthatólag az aszfalt hirtelen lehűlése lesz.
Eredmények:
1. – Sergio Gadea 2.05.982
2. – M. di Meglio 2.06.286
3. – D. Webb 2.06.647
4. – N. Terol 2.06.666
7. – Talmácsi Gábor 2.07.102
Talmácsi Gábor nyilatkozata:
“A motor jobb lett, de néhány kanyarban pattog egy kicsit a hátulja, itt tizedeket veszí­tek a riválisokkal szemben. A következő teszt napon ezt a hibát kell elsősorban orvosolnunk. Az aszfalt hirtelen hőmérséklet változása miatt a gumiválasztás nem egyszerű dolog, de a versenyig megtaláljuk a számomra legjobbat. Nappal kiváló az idő, de estére amikor, majd a futamot is rendezik lényegesen hűvösebbre fordul az idő. A kivilágí­tott pálya látványa csodálatos, én nem számí­tottam ilyen szintű fényre. Olyan mintha nappal motoroznánk, mégis van egy varázslatos hangulata. Jövő vasárnap csodás nagydí­jra van kilátás.”
Stefano Favaro, manager nyilatkozata:
“Úgy érzem sikerült a mai teszteken előrébb lépnünk, lényegesen jobb lett Gábor motorja. A futam idején lévő teszten egy óra alatt öt fokot esett az aszfalt hőmérséklete, amire érdemes lesz odafigyelnünk. Talma stabil időeredményekre képes, amin szerintem még bőven tud majd javí­tani. Nagyszerűen sikerült a katari pálya kivilágí­tása, semmilyen panasz sem lehet a fényre.”

2008. március 2. – Losail, Katar – 2. nap Talma motorja egyre jobb
A második éjszakai teszt során főleg a váz beállí­tásokra figyeltek Talmácsi Gáborék. Az Aspar team szerelői és az Aprilia mérnökei a magyar világbajnok tapasztalataira támaszkodva kezdik megtalálni az ideális verseny beállí­tásokat a 2008-as RS-A-hoz. Talmáék helyi idő szerint este hattól éjfélig róhatták a köröket a kivilágí­tott Losail Circuit-on. Talmácsi ideje javult, de további fejlődésre számí­tanak. Az aszfalt lehűlése még mindig okoz gondokat a csapatoknak, de a gumi szakemberek dolgoznak a megoldáson. Az időjárás napközben kellemes nyárias, estére viszont sokat csökken a hőfok. Talmáéknak nehéz átállí­taniuk magukban, hogy estére kell csúcsformában lenniük. A fiatal angol versenyző Bradley Smith új pályarekordot motorozott, Talma csapattársa Gadea viszont hatalmasat bukott. A versenyzők még ma gyakorolhatnak, utána a következő körözésre már pénteken a szezonnyitó katari nagydí­jon kerülhet sor.

Eredmények:

1. – B. Smith 2.05.306

2. – S. Redding 2.05.719
3. – M. di Meglio 2.06.063
4. – S. Bradl 2.06.232
5. – TALMíCSI GíBOR 2.06.347
Talmácsi Gábor nyilatkozata:
“Ma is sikerült előre lépni, a váz beállí­tások már szinte meg vannak. Kell még rajtuk finomí­tani, de kezd összeállni a gép. Tegnap a motor volt jó, ma a váz, í­gy a holnapi feladatunk, hogy a két nap tapasztalatait összedolgozzuk, és akkor gyors tudok majd lenni. Az egyik gyors kanyarban kicsúsztam, de szerencsére nem lett semmi bajom. Érdekes az éjszakai motorozás, de nem bánom, hogy az idény többi versenyét nappal rendezik.”
Stefano Favaro, manager nyilatkozata:
“Ma a váz beállí­tásokkal nagyon jól haladtunk, már csak kevés változtatásra van szükség ahhoz, hogy tökéletes legyen. A tegnapi motorikus teljesí­tmény, a megtalált váz beállí­tásokkal újabb fejlődést eredményezhetnek. Holnap elsősorban az időmérő edzések és a verseny időpontjában szeretnénk tesztelni, hogy a hétvégi nagydí­jra minden a lehető legjobb legyen. Az éjszakai versenyzés nagy odafigyelést kí­ván a pilótáktól, fárasztó versenyhétvége elé nézünk.”