Gombnyomásra sötétedik az AGV plexije

Igen borsosnak í­gérkezik a vételára

Az erős napsütés igen zavaró tud lenni. A túlzott fény elleni védekezés módját régóta keresik a motorosok. A legegyszerűbb megoldás egy vékonyabb szárú napszemüveg „betűzése”, de ez hosszúávon kényelmetlen lehet. A sötétí­tett plexi használata pedig az éjszakai motorozást teheti nehezebbé, emiatt célszerű egy normál rostélyt is magunkkal vinni. A beépí­tett napszemüveges bukók már jóval praktikusabbak, ám egyes vélemények szerint ezek kevésbé biztonságosak.

Éppen ezért a sisakgyártók szakemberei továbbra is napirenden tartják a probléma megoldását. Többek között a Bell nemrég előállt egy fényre sötétedő plexivel. Azonban az eddigi tapasztalatok alapján ez a konstrukció még további fejlesztésre szorul, mivel kissé lassan reagál a fényváltásokra, ami például az alagutak be- és kijáratánál zavaró lehet. Az AGV mérnökei pedig mostanra készültek el a saját megoldásukkal. A SWISS-MOTO-n bemutatott rendszer a védőfelszerelés-gyártó szerint kellően gyors és nem rontja a biztonságot. A sötét és világos állás között egy gomb megnyomásával lehet váltani.

Az AGVisor névre keresztelt fejlesztésben egy beépí­tett akkumulátor kapott helyet. A mindössze 2 óra alatt feltölthető telep alapesetben 55 órányi működést tesz lehetővé, sötétí­tett állásban viszont 12 óra alatt le lehet teljesen merí­teni. Ez pedig a nomád motoros túrákat kedvelőknek hátrány lehet. Emellett szintén a negatí­vumok között sorolható fel a vételár is. A jelenlegi információk szerint az AGV 200 euróért kí­nálja majd az újdonságot.