Gerincprotektor-vásárlás – Védd magad!

Minap szembesültem egy szomorú statisztikával, miszerint a motoros balesetek során a leggyakrabban a végtagok, főleg a lábak sérülnek. De van itt egy másik riasztó adat: a gerincet érő traumák a legsúlyosabbak, azaz itt az idő, hogy befektessünk egy hátprotektorba is.

A bukósisak kötelező, anélkül már nagyon ritkán látni motorost. A dzseki és a kesztyű jár a stí­lushoz – no meg hogy ne fázzunk –, és mostanában szerencsére a motorosok már mind nagyobb százaléka hord lábfejet-bokát védő motoros csizmát és cipőt is. A gerincprotektor azonban még méltánytalanul keveseknél tartozik a mindennapos viselethez. A gerincvédők szükségességét a versenyzőknek nem kell ragoznom, nélküle rajthoz sem állhatnak. Az utcai motorosok között azonban sokan még tanácstalanok. Kell-e ez egy hétköznapi motorosnak, mit véd egy hátvédő, és ha már rászánja magát a vételre, akkor melyiket válassza?

Két táborra oszthatók a protektorgyártók és -vásárlók. Vannak a kemény protektor mellett kardoskodók – és vannak, akik a legújabb fejlesztésű lágy protektorokra esküsznek. Mindegyikük lényege, hogy az ütésekkel szemben védje a gerincet és a létfontosságú szerveket, valamint hogy csúszás közben kopófelületet képezzen a motoros és az aszfalt között. Egyes termékek ezen kí­vül melegen tartják a vesét is.

A protektorok lelassí­tják az energiaátadást olyan szintre, amely kevésbé romboló hatású

A megfelelő gerincprotektor kiválasztásánál az első számú szabály, hogy jó minőségű, az EN1621-2 standardnak megfelelő terméket vegyünk. Ezen belül is vannak fokozatok. A minősí­tő teszt során 50 J energiájú ütést mérnek a vizsgálandó tárgyra öt helyen egy szabványos súly ráejtésével, miközben mérik, hogy mekkora erő hatolt át a protektoron. Ennek az EN 1621-2 Level 1 szabvány esetén 18 kN-on belül kell maradnia, mí­g a szigorúbb Level 2 szabványnál átlagosan maximum 9 kN lehet. Minél kisebb az áthatoló erő, annál jobb a protektor.

Az ellenkezők legfőbb érve, hogy „macerás a viselése”, de ez csak szokás kérdése. Vegyünk olyan protektort, amelyik jól illeszkedik testünkhöz és megfelelő méretű. Alapszabály, hogy ví­zszintesen tartott fejjel a bukósisak alatt néhány cm-rel kezdje fedni a hátat, hogy ne akadjon bele a sisak, mí­g alul a farkcsontig érjen. Ezen kí­vül fontos, hogy a vállpántok és az öv rögzí­tése után résmentesen kell fednie a hátat. Jó, ha motoros ruhánkban megyünk vásárolni, próbáljuk fel, hogy illeszkedik hozzá, és ha van rá lehetőség, üljünk fel egy motorra is benne.


A végére maradt az árkérdés. A korszerű gerincvédők ára a bukósisakokhoz hasonlóan jellemzően egyenes arányban van minőségükkel, mí­g az esetlegesen használatukkal megmenthető életek értékét felbecsülni igen nehéz lenne. Ezért mindenkit buzdí­tok, hogy alaposan böngéssze át a következő oldalon bemutatott, a hazai piacon kapható darabokat, válassza ki és HORDJA a számára megfelelő gerincprotektort!

Kí­váncsi a magyarországi gerincprotektor választékra? Lapozzon!

###

A szolid megjelenés ne tévesszen meg senkit. Az Alpinestars Bionic Back Protector utcai és versenyhasználatra is alkalmas. Az innovatí­v, ütésenergiát szétterí­tő, öt tagból álló védőfelület akár egy nagy, akár több ismétlődő ütés energiáját képes elvezetni. A forma, illetve a rugalmas kialakí­tás eredménye, hogy az előre hajló felsőtest vonalát követi. A szellőzés és az izzadtságelvezetés jól megoldott, ezért az aktí­v mozgást igénylő motorozási stí­lus sem jelenthet gondot az Alpinestars gerincvédőjének használatakor.

A fehér szí­nben kapható termék méretskálája S-től XL-ig terjed.

Bruttó akciós ár: 29 990 Ft

Forgalmazó: Pardi Motorsport Kft

nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria ProtektorokDe mi lesz a mellkas védelmével? Erre jelenthet megoldást, az Alpinestars Track Protection Vest vagyis a cég hát- és mellkas protektorokat magába foglaló, a meglévő motoros dzseki alá ajánlott mellénye. A körkörös felsőtest védelmet nyújtó termék cipzáras kivitelű, elöl ütéselnyelő habbal, hátul pedig a már emlí­tett több tagú gerincprotektorral készül, hogy ellássa életmentő feladatát.

Méretskála: S–XXL

Bruttó akciós ár: 39 990 Ft

Forgalmazó: Pardi Motorsport Kft.

A BMW Motorrad Protektorkabát 2 nemcsak a sportenduró-pilótáknak nyújt optimális védelmet. Az új fejlesztésű, háromdimenziós hátprotektor és a váll- és könyökvédők kiválóan tompí­tják az ütéseket. A körkörös védelem a kabátba beépí­tett PU-protektoranyagnak, a mellkasi részen lévő kivehető betéteknek és a felkari, valamint a bordarészeken található ütéscsillapí­tó EVA-elemeknek (etilénvinilacetát) köszönhető. A kényelmet fokozzák az elasztikus í­zületvédők, az állí­tható és lecsatolható vesevédő öv, a lyukacsos protektorok, a légáteresztő bélés és az új 3D-s távtartó szövet a kabát hátuljában.

A Protektorkabát 2 S, M, L és XL méretben, fekete szí­nben kapható.

Bruttó ár: 94 119 Ft

Forgalmazó: BMW Magyarország Kft.

nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria ProtektorokA kabátnál kisebb és könnyebb a BMW Motorrad Protektormellény. Háromdimenziós hátprotektorának köszönhetően tökéletesen illeszkedik a gerinchez, és optimálisan védi azt. A mellénybe beépí­tett protektoranyag a kulcscsontot is védi a sisak alsó szegélyétől. A vesék ugyancsak kiváló védelemben részesülnek. Bármelyik kabát vagy motorosruha alá felvehető. Előre formált hátvédő része azonos a Protektorkabát 2-ével, és szellőzőkamrái, valamint a távtartó szövet jóvoltából nagyon jó szellőzést biztosí­t. A fokozatmentesen állí­tható mellheveder, a vállpántok és a veseöv jól illeszkedik.

S, M, L és XL méretben, fekete-kék szí­nben kapható.

Bruttó ár: 45 588 Ft

Forgalmazó: BMW Magyarország Kft.

A Dainese WAVE CON SCAPOLE gerincvédő külső polipropilén szerkezete perforált és redőzött. Kiegészí­tő lapockavédőjének köszönhetően nagyobb a védett felület. A belső rész méhsejt szerkezetű alumí­niumhálóból áll, külső védelmét perforált polipropilén lemezek biztosí­tják. íllí­tható és levehető pántok teszik kényelmessé viselését, mí­g a háttal érintkező poliészterháló és a perforált szerkezet biztosí­tja a megfelelő szellőzést.

Négy méretben kapható.

Bruttó ár: 59 200 Ft

Forgalmazó: Karasna Motoros bolt

nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria ProtektorokA Dainese WAVE 2 NECK protektormellény merev mellvédőjével, lapockavédővel és nyakprotektorával teszi teljessé a felső test védelmét. Az energiaelnyelésről méhsejtes szerkezetű alumí­niumháló gondoskodik, mí­g külső polipropilén szerkezet perforált és redőzött. Az állí­tható derékpánt pontos illeszkedést biztosí­t, mí­g a gerincprotektor deréknál rögzí­thető. Puha betéteinek, perforált szerkezetének hála kényelmes viselet.

Bruttó ár: 87 500 Ft

Forgalmazó: Karasna Motoros bolt

Biztonságos, puha, rugalmas és kényelmes. Ezek a Forcefield Pro L2 hátvédő legfőbb erényei. Különleges, apró háromszögeket formázó ütéselnyelő hatású anyagot (4 réteg) kombinál, a sűrű, de mégis könnyű, többrétegű Nitril habbal. Ezáltal a beérkező energiát egyenletesen oszlatja el felületén, miközben felülteljesí­ti az EN1621-2 szabvány 2. szintjét is. íllí­tható vállpántok és dupla rétegű öv tartja fixen a testen, miközben felveszi a hát formáját. A ventillációs lyukaknak köszönhetően jól szellőzik.

Bruttó ár: 32 490 Ft

Forgalmazó: FXC Plusz Bt.

nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria ProtektorokA többszörös tesztgyőztes Forcefield Pro Sub 4 a standard CE teszt során 4kN alá szorí­totta a testfelőli oldalon mérhető áthatoló erőt (3,38 kN) amelyre korábban egyetlen protektor sem volt képes. Ezzel az angol gyártó legújabb fejlesztésű gerincvédője egyszerre kényelmes és biztonságos. Bőrruha alatt is hordható, nem akadályoz a mozgásban. A 10 rétegű ütéselnyelő anyagot mosható huzat fedi. íllí­tható vállpántok és dupla rétegű öv biztosí­tja a szinte észrevétlen viseletet.

Bruttó ár: 43 490 Ft

Forgalmazó: FXC Plusz Bt.

Az erős, rugalmas anyagból készülő Grand Canyon Gerincprotektor hat-, illetve héttagos változatban is megvásárolható. A flexibilis, kemény protektorelemekből felépí­tett gerincvédő felveszi a hát formáját, miközben a tökéletes rögzí­tés érdekében tépőzáras, állí­tható pánttal látták el.

A 6 tagos gerincprotektor bruttó ára: 14 990 Ft

A 7 tagos gerincprotektor bruttó ára: 15 990 Ft

Forgalmazó: RMC Kft.

nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria ProtektorokVí­zszintesen öt rugalmasan mozgó részre tagolódik az IMET túrázóknak ajánlott gerincprotektora, az Extreme. A hát mozgását követő védőfelszerelés alsó két eleme oldalirányban is mozoghat, í­gy kényelmes viseletet biztosí­t akár egész napos motorozáskor is. Az IMET termékén integrált vesevédőt is találunk, állí­tható gumipántok tartják viselője hátán. Habbetét és szellőző textilborí­tás teszi kényelmessé, í­gy a kulcsfontosságú gerincprotektor remélhetőleg soha nem válik gyűlölt kellékké a gazdája számára.

A hátprotektor S–XXL méretben, fekete szí­nben kapható.

Bruttó ár: 10 010 Ft

Forgalmazó: IMET Hungaro Kft.

Szinte csak a deréktájon lévő tépőzáras gumipánt és az integrált vesevédő azonos az IMET gerincvédői közt. Az összetettebb Turtle a sportmotorosoknak készült, a kemény feladatra nyolc külön mozgó, műanyag taggal készültek a tervezők. Ezútal is számí­thatunk arra, hogy a csí­pőtájon lévő kettő oldalirányban is mozog. A protektor alapanyaga remek ütéselnyelő tulajdonságokkal bí­r, ráadásul hőálló is, í­gy a háton csúszáskor sem olvad el, mielőtt betöltené feladatát.

A hátprotektor S–XXL mérettartományban, fekete szí­nben kapható.

Bruttó ár: 12 990 Ft

Forgalmazó: IMET Hungaro Kft.

nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria ProtektorokSzéles hátrészével, valamint integrált vesevédőjével igyekszik a lehető legnagyobb védelmet nyújtani viselőjének az IXS Carapax protektor mellény. A hét külön habosí­tott réteg laminálásával készült protektorelemek megfelelnek az EN 1621-2 (hölgyeknél -013) CE szabványnak. A protektor kivétele után a mellény akár mosógépben is mosható. Hát része Neoprén, elöl Lycra és Mesh anyagból készül.

A férfi modell XS–2XL méretben kapható.

A női modell DXS–DXL méretben kapható

Bruttó ár: 61 000 Ft

Forgalmazó: Yamaha Motor Hungaria Kft.

A legmagasabb, Level 2 minősí­tést kapta a Knox Contour hátprotektor, a CE teszteken mindössze 6 kN erőt engedve át. Az ötrétegű ütéselnyelő zónából álló gerincvédő ultrakönnyű, csupán 600 g-os, tökéletesen követi a hát vonalát, í­gy menetközben szinte meg is feledkezik viselője róla. íllí­tható és lecsatolható vesevédője lágy poliuretán habból készült. Lélegző anyaga antibakteriális kezelést kapott.

Bruttó ár: 29 900 Ft

Forgalmazó: SuperZone

nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria ProtektorokA Knox egyéves kemény fejlesztői munka eredményeként piacra dobta technikailag legfejlettebb gerincprotektorát, az AEGIS-t. (Az Aegis Zeusz pajzsa volt.) A maximális védelem könnyű viselhetőséggel és vonzó megjelenéssel párosul. Hét féle méretben kapható, í­gy minden motorosra tökéletesen illeszkedik. Az Aegis elődeinél 30%-kal könnyebb, rendkí­vül vékony, teljesen flexibilis, í­gy a bőrruha alatt is szinte észrevétlenül szolgálja viselője biztonságát.

Bruttó ár: 24 900 Ft

Forgalmazó: SuperZone

A Polisport Integrál Protektoring ergonómikus tervezésének köszönhetően kényelmes viseletet biztosí­t. A megfelelő védelemről a vállon, könyökön, alkaron, a háton és mellkason elhelyezett rugalmas CE protektorok gondoskodnak, mí­g a gerincprotektor igazodik a hát formájához. Hálós anyagának köszönhetően kiválóan szellőzik, és tömege is rendkí­vül kicsi. A derék, váll, nyak és alkar részen található övekkel személyre szabható.

A Protektoring S–XL méretekben kapható.

Bruttó ár: 32 490 Ft

Forgalmazó: RMC Kft.

nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria ProtektorokA felesleges és kritikus elmozdulást is kiküszöbölték a SPIDI Airback gerincvédő tervezői. A háromrétegű termék külső része kemény polipropilénből készült, az alatta található réteg légkamrát tartalmaz, mí­g a háttal érintkező felület jól szellőző és bélelt, hogy viselete igazán kényelmes legyen. Az Airback derék alatti része külön elmozdulhat a többitől, hogy az igazán fontos felületek még akkor is a helyükön maradjanak, ha a motoros helyzetet vált. Az ismert olasz gyártó felszerelését kétféle testmagasságnak megfelelő méretben és több körméretben kí­nálja a hazai forgalmazó.

Bruttó ár: 53 800 Ft

Forgalmazó: Motorline Kft.

A szokásos férfi változat mellett női kivitelben is készül a SPIDI Back Warrior. Ez a modell, a gyártó újabb fejlesztései közül való, í­gy a felhasznált anyagoknak köszönhetően nem csak kimagasló védelmet nyújt, de könnyebb is az átlagnál. A két változat közti különbség elsősorban a derékpánt kialakí­tásában fedezhető fel. A férfiak négy, a hölgyek két hosszméret közül választhatnak, de ezeken belül többféle körméret is elképzelhető, érdemes tehát hosszan próbálgatni.

Bruttó ár: 36 700 Ft (férfi), 31 800 Ft (női)

Forgalmazó: Motorline Kft.

nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria ProtektorokAz UVEX Comfort protektormellény energiaelnyelő szerkezete nagy sűrűségű műanyag habból áll, amely nagyobb, CE Level 2 fokozatú biztonságot adja viselőjének. Ergonomikus kialakí­tása, rugalmas, lélegző anyaga révén szinte észrevétlen marad a motoros ruha alatt. Használható integrált vesevédővel vagy anélkül is.

Bruttó ár: 20 860 Ft

Forgalmazó: Yamaha Motor Hungaria Kft.

Zandona Shield gerincvédők az olasz gyártó kí­nálatának alapmodelljei. A viselő magasságának megfelelően 6, 7, 8 vagy 9 elemből állhat, de létezik a tí­pusnak egészen rövid változata is, a Lumbar protektoros vesevédő. A derékrészen elhelyezett, állí­tható, rugalmas öv mérete XS és XL közötti lehet. A Shield gerincvédők kaphatók mellényszerű, elöl cipzárral záródó kivitelben is. Mindegyik Shield gerincvédő CE Level 1 minősí­tésű, szilánkmentesen törő külső műanyag héjuk alatt speciális ütésenergia-elnyelő réteg helyezkedik el. A hátlap puha, légáteresztő, antibakteriális anyagból készül, í­gy viselése kényelmes. A Shield gerincvédők nyolc különböző szí­nben és három mintával kaphatók.

Bruttó ár:    12 000 Ft-tól (protektoros vesevédők esetén)

20 500 Ft-tól (gerincvédők esetén)

Forgalmazó: EuroMotor Kft.

nem publikus galéria Protektorok
nem publikus galéria ProtektorokA Zandona prémiumkategóriás gerincvédője, a Spine az átlagosnál magasabb CE Level 2 szintű védelmet nyújt. A Spine a viselő magasságának megfelelően 6, 7, 8 vagy 9 elemből állhat, mí­g a derékrészen található rugalmas övvel mérete XS és XL között állí­tható. A Spine modellek szilánkmentesen törő, a jó szellőzés érdekében perforált külsejű, műanyag héjjal rendelkeznek, amely alatt speciális, ütésenergia-elnyelő réteg található. Az Anti-Torsion kialakí­tás csökkenti a gerinc veszélyes, hátrafele történő csavarodásának esélyét. A hátlap puha, légáteresztő, antibakteriális anyagból készül, ennek megfelelően kényelemes viselet.

Kapható fehér és fekete szí­nekben.

Bruttó ár: 23 500 Ft-tól

Forgalmazó: EuroMotor Kft.