Formula Xtreme Daytona 200

BMW-kettős az első hat között A BMW Motorrad Motorsport csapat pilótái, Richard Cooper és Brian Parriott, az ötödik és hatodik helyet szerezték meg a Formula Xtreme Daytona 200-on.

BMW Motorrad - Formula Xtreme Daytona 200

Mindkét motoros lélegzetelállí­tó pillanatokat élt át a nyitó körben, Parriott ütközött is, de végül mindketten továbbhajtottak a célig. Az első körben hátulról Rico Penzkoferbe rohant egy versenyző és csaknem magával sodorta Coopert is. Rico komolyabb sérüléseket szenvedett, í­gy nem folytathatta a versenyt sem. Nate Kern az aznap reggeli bemelegí­téskor szenvedett balesetet és megsérült a jobb keze. Bár rajthoz állt, már az első körben kiállt, mert nem érezte a gázt.

Eleinte úgy tűnt, hogy a jelenlegi Formula Xtreme bajnok, Joshua Hayer (Honda) nyerte a 69 körös versenyt, Chaz Davies (Kawasaki) lett a második és Steve Rapp (Kawasaki) a harmadik. ím a futam utáni ünnepség végén tudta meg a Team BMW Motorrad Motorsport, hogy Hayes-t technikai szabálytalanság miatt kizárták és Chaz Davies-é lett a győzelem. Ez a BMW Motorrad Motorsport versenyzői számára azt jelentette, hogy az eredetileg hatodik Richard Cooper és hetedik Brian Parriott í­gy ötödik és hatodik lett.
A hí­r felröppenése után Berti Hauser, a Motorrad Motorsport igazgatója, azt mondta, fantasztikusnak tartja az új fejleményt. “Az eredeti eredménnyel is elégedettek voltunk, de az ötödik-hatodik hely még nagyobb jutalom a csapat egész hetes kemény munkájáért. Nagy teljesí­tmény egy ennyire hí­res versenyen kétszeresen is a top 10-ben végezni. Ez mutatja csapatunk kitartó hozzáállását, akármilyen nehézségekbe ütközik is.”
“Richard egy stratéga,” – folytatta Hauser – “megérdemelte az eredményét és büszke vagyok arra, ahogy végigvitte a mai versenyt. Brian ugyan ütközött az elején, de megvillantotta küzdőszellemét és nagyon jó eredményt ért el. Rico balesete nem az ő hibája volt, hiszen hátulról találták el, és tudom, hogy nagyon csalódott emiatt. Nate is igazán megerőltette magát, hogy indulhasson a futamon, de belátta, hogy kézsérülése miatt nem tud tovább versenyezni – szerintem helyesen döntött. Sokat tanultunk itt, a Daytona 200 pedig össze sem hasonlí­tható az Endurance versenyekkel. A csapat kitűnően alkalmazkodott, a sikerünket pedig Thomas Hinterreiternek szeretnénk dedikálni.”

BMW Motorrad - Formula Xtreme Daytona 200

Richard Cooper (ötödik helyezett):El sem tudom mondani, mennyire meglepett az eredmény, persze nagyon boldog vagyok. Ez volt a negyedik daytonai indulásom, de eddig minden alkalommal történt velem valami szerencsétlenség. Idén az első körben majdnem Ricoba csapódtam, amikor hátulról nekimentek. Sikerült éleset lefékeznem és pont elkerültem az ütközést, de nagyon közel volt! Ezután nyugodtabb körök következtek és semmilyen szerencsétlenség sem ért. Tudtam, hogy a célom a top 15 közé kerülés, de azért reménykedtem a top 10-ben, í­gy elképesztő érzés az ötödik helyre kerülni. A kiállások tökéletesek voltak, a motor pedig egy álom. Mindez a csapat kemény munkájának köszönhető” – mondta el Cooper.
Brian Parriot (hatodik helyezett): “Elég akciódús verseny volt számomra a mai. Az első kört egy ütközéssel indí­tottam. Úgy gondolom, azért történt, mert a gumik még nem melegedtek fel eléggé és minden fajta előjel nélkül kitört a motor hátulja, í­gy felrepültem a levegőbe és a szélvédőn találtam magam, mielőtt földet értem volna. Visszamentem a motorhoz, ellenőriztem a kezelőszerveket és újraindultam. Egy kicsit szerencsés is voltam, mert utána kijött a biztonsági autó és be tudtam hozni az elvesztett idő egy részét. A verseny hátralévő része jó volt, közben egyre jobban megismertem a motort is. Úgy éreztem, hogy a motor most jobban ment, mint a hét eddigi részében. A futam előtt azt hittem, mindenképpen sikerülhet a top 10-be jutás, mert megnéztem a korábbi évek verseny- és köridőit, és meg tudtam saccolni, idén hogyan végzünk majd. De a hatodik helyezés óriási eredmény és igazságos jutalom az egész csapat kemény munkájáért.”
Nate Kern (nem ért célba): “Csalódott vagyok, mert úgy érzem, jó eredményt érhettem volna el. Elestem a reggeli bemelegí­téskor és elég súlyosan megsérült a jobb kezem. Nem gondoltam, hogy eltört, de nagyon fájt. Úgy döntöttem, mégis indulok és majd meglátom, hogy bí­rom a versenyt, de a start utáni kanyarokban rájöttem, egyáltalán nem érzem a gázt. Ezért mindenki biztonsága érdekében ki is álltam. Viszont gratulálok Richardnak és Brian-nek a fantasztikus eredményhez, és elnézést kérek a szerelőktől, akik egész héten maximális erőfeszí­téssel dolgoztak.”
Rico Penzkofer (nem ért célba): “Nagyon csalódott vagyok az ütközés miatt. Szerintem hátulról belém jöttek, erre utalnak a hátsó idomon ejtett sérülések is. Mivel nem tudtam tartani a motort, el is estem. Számomra ezzel vége is volt, és nagyon mérges voltam, mert kárba veszett az egész heti igyekezet. Nagyszerű lett volna egy harmadik szép helyezést is hazavinni a csapatnak.”
Eredmények
1. Chaz Davies, Kawasaki, 69 kör
2. Steve Rapp, Kawasaki, 69 kör
3. Larry Pegram, Ducati, 68 kör
4. Martin Cardenas, Suzuki, 68 kör
5. Richard Cooper, BMW Motorrad Motorsport, 67 kör
6. Brian Parriott, BMW Motorrad Motorsport, 67 kör
7. Bobby Fong, Suzuki, 67 kör
8. Bostjan Skubic, Yamaha, 67 kör
9. Steve Atlas, Honda, 66 kör