Folytatódtak a küzdelmek

Múlt hétvégén zajlott a Suzuki GSX-R Kupa és az Alpok-Adria Bajnokság legutóbbi, rijekai futama.Suzuki GSX-R Kupa

Idén második alkalommal látogatott el a Suzuki GSX-R Kupa mezőnye a horvátországi Rijekába, itt rendezték meg elmúlt hétvégén a sorozat 7. és 8. futamát.


A tengerpart közeli versenypálya kicsivel hosszabb négy kilométernél, vagyis nagyjából a Hungaroring aszfaltcsí­kjával egyenlő hosszúságú; viszont a 600 cm3-es Suzukik húsz másodperccel hamarabb érnek itt körbe, mint a mogyoródi pályán, ami nagyon jól példázza a rijekai kör tempóját. Ismét az Alpok-Adria Bajnokság versenyeivel párhuzamban folytak a Suzuki GSX-R Kupa csatározásai, í­gy három nap folyamatos izgalomban lehetett része nézőknek és versenyzőknek egyaránt.

Pénteken került sor mindkét időmérő edzésre. A profik között a kvalifikáció Juhász Dávidnak és Dudás Péternek sikerült a legjobban, ők ketten megközelí­thetetlenül gyorsak voltak. Az amatőrök sorából Deák Attila ugrott ki, a profikhoz viszonyí­tva is remeknek mondható idejével. Visszatért a mezőnybe Zsilják Lajos, aki egy baleset miatt kényszerült kihagyni az eddigi futamokat. A hatalmas igyekezet bukásokat is eredményezett, de csak Markó Zoltánt akadályozta meg sérülése a versenyeken való részvételben.

Szombaton a Suzuki GSX-R Kupával kezdődött a versenyek sora. A kora délutáni hőségben mérkőztek meg egymással a fiúk és a mezőny egyetlen hölgytagja, Molnár ígnes. A rajtot Dudás Péter kapta el a legjobban, nyomában közvetlenül Juhász Dáviddal. Kettejüket a harmadik körig tudták követni a többiek, ezután ők elöl külön csatát ví­vtak, melyből Juhász került ki a végén győztesen. Harmadiknak futott be Varga Gergely, a negyedik Adorján Tamás, az ötödik Benner Zsolt lett. Nagyon szépen ment az élmezőnnyel Szabó Gábor, de a hatodik körben bukás vetett véget versenyének.


Az amatőrök között Deák Attila fölényes győzelmet aratott. A második helyért Zsilják és Krizsán Szabolcs küzdött meg keményen, végül a visszatérő Zsilják nyerte a fej-fej melletti csatát. Halász Arnold szintén esélyes volt a dobogóra, de egy ártalmatlan bukás visszavetette őt a 6. helyre.

A vasárnapi verseny még izgalmasabbra sikerült. Elöl szintén Juhász és Dudás diktálta a tempót, de csatlakozott hozzájuk Varga Gergely is, aki  elszántan küzdött a lehető legjobb pozí­cióért. Mindhárman vezették is a versenyt, de a fiatal Juhász végül ismét magának követelte a győzelmet. Varga lett a második, Dudás minimális hátránnyal harmadikként ért célba. Szabó Gábor másodjára nem hibázott, és látványos küzdelemben maga mögött hagyta Bennert és Adorjánt. Utóbbi kettő versenyző mindössze három ezredmásodperc különbséggel teljesí­tette a versenytávot, szabad szemmel nem lehetett eldönteni melyikük haladt át elsőként a célvonalon.

Az amatőrök között a második futamon Deák Attila vezető helyről kényszerült kiállni az utolsó előtti körben, í­gy Zsilják Lajosnak lengették először a kockás zászlót, aki ismét ádáz küzdelemben győzte le Krizsán Szabolcsot. A dobogó harmadik fokára Halász Arnold léphetett fel, de neki is nagyon komolyan meg kellett küzdenie Boér Lászlóval.

A Suzuki GSX-R Kupa következő versenyeire szeptember első hétvégéjén kerül sor a Hungaroringen.

Alpok-Adria Bajnokság

A Team Suzuki két kiválósága, Dudás Péter és Juhász Dávid ismét rajthoz állt az Alpok-Adria Bajnokság rijekai futamán, í­gy mindkettejükre fokozott megpróbáltatás várt, hiszen a Suzuki GSX-R Kupában is elindultak. Előbbi Stocksport 1000, utóbbi Stocksport 600 kategóriában gazdagí­totta az igen népes és szí­nvonalas mezőnyt.


Dudás Péter

Dudás a kilencedik helyre kvalifikálta magát, ami jól mutatja a versenytársak erősségét, hiszen korábbi bajnokként nem sikerült megcsí­pnie az első soros rajtot. Andy Meklau is az indulók között volt, ő a negyedik helyről startolhatott. A rajtot jól kapta el Dudás, pozí­cióját tartva az élmezőnnyel motorozott. A futam második felében tovább tudott gyorsulni és két előzést követően a hetedik helyen ért célba. Az olasz Pellizzon győzött, Meklau lett a második, a dobogó harmadik fokára pedig magyar versenyző állhatott fel, Kispataki Viktor személyében, aki szintén Suzuki nyergében mutatott be nagyszerű versenyzést és legjobb edzésidejével a pole pozí­cióból rajtolhatott.


Juhász Dávid (92)

Stocksport 600-ban Juhász Dávid mindkét időmérőn a második leggyorsabb volt, kiváló 1 perc 32 másodperces idejének köszönhetően. Pole pozí­cióból a cseh Radomil Rous indulhatott. A futamon vele és az olasz Luca Tommasinivel küzdött Juhász. A rajtot követően Dávid állt az élre, egy kör után pedig többször is helyet cserélt egymással a három versenyző. Végig iszonyatos tempót diktáltak, messze leszakí­tva maguk mögött a többieket. Dávidot az egyik gyors jobbosban fékezésre kényszerí­ttette Rous, ezzel megtörte annyira lendületét, hogy nem tudta visszaverekedni már magát az élre, de í­gy is a nagyszerű harmadik helyen futott be a cseh és az olasz versenyző mögött.