Finálé: KINGSTON PHANTOM GOOD GHOST R 100

Dirk Oehlerking különleges státuszt élvez motorkerékpár-nemesítő berkekben: rendre kétkerekű műalkotásokkal kápráztatja el a nagyközönséget a nevével fémjelzett Kingston Custom műhely. Legújabb munkájához, a Phantom Good Ghosthoz egy BMW R 100 RS-t használt fel kiindulási alap gyanánt. Múzeumba készítette, de, mint hangsúlyozza, „közlekedni is lehet vele”.

Jó szellem” – magyarra fordítva így hívják Dirk Oehlerking legújabb kreációját, amelynek láttán sok, a témát jól ismerő emberben felvetődik a kérdés: vajon mind a négy kereke kivan ennek a fickónak? Az biztos, hogy nem a hagyományos értelemben vett custom bike a keze alól kikerült néhai BMW R 100 RS. Ami persze furán hangzik, hiszen egyetlen custom bike sem akar hagyományos értelemben vett motorkerékpár lenni. Ennek ellenére még a kreatív átépítők is tartják magukat bizonyos szabályokhoz. Legvadabb munkáikban is meglátni a motorkerékpárt, mindegy, hogy vaskos gumikkal, valószínűtlen átmérőjű kerekekkel, leflexelt hátsó vázzal, felespohár méretű tankkal vagy extrém széles kormánnyal tették-e azt egyedivé.

Dirk Oehlerking egy határozott mozdulattal sutba vágta a szabályokat. Mint mondja, „ez művészet”, majd – már-már dacosan – hozzáteszi, „és egyébként közlekedni is lehet vele”. Hangjából kiérződik a büszkeség, ami érthető, hiszen eredetileg „csak” múzeumi kiállítási tárgynak készült a Phantom Good Ghost. Hogy mindezt megértsük, közelítsünk megszületésének története felől a különleges járműhöz.

Oehlerking korábban készített már két motorkerékpárt Phantom néven. Az egyik az R 80 RT alapjára épített White Phantom, a másik az R 80/7-et magába olvasztó Black Phantom volt. Kiállítási célra rendelték őket, jelenleg a dallasi (Texas) Haas Moto Museum ad otthont nekik. Robert „Bobby” Haas, a múzeum tulajdonosa addig-addig nézegette új szerzeményeit, amíg megfogalmazódott benne a gondolat, hogy szüksége van egy harmadik Phantomra is.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/04 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.