Főszerkesztői üzenet – Jó hí­rek

Mindenkinek jár egy kis jó hír,  ossza meg ismerőseivel.

A legfrissebb jó hír:

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

A Moderna koronavírus elleni vakcinája hatásos a brit és a dél-afrikai vírusmutációk ellen is – jelentette be az oltóanyag fejlesztője. Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, de elővigyázatosságból egy klinikai programot is indítanak, ahol tanulmányozni fogják, hogy a vakcina további emlékeztető oltásai miként fokozhatják az ellenanyag-termelést az új vírustörzsekkel szemben.

Forrás: www.ema.europa.eu

 

További jó híreket lent találsz.

Miről szól ez a rovat?

Kedves Olvasóink,

talán soha annyira nem voltunk kiéhezve a jó hírekre, mint mostanában, így elhatároztuk, hogy lehetőségeink keretein belül megpróbálunk egy kis napfényt vinni az életetekbe.

Mindenkit a koronavírussal kapcsolatos hírek érdekelnek, így a mi híreink is ezekről fognak szólni. De mi, a Motorrevü, igyekszünk a mainstream média szokásával szakítani, és csakis jó híreket hozni neked, hogy lásd, nem csak rosszakból áll az élet.

Fontos leszögeznünk, hogy jó híreinkkel nem a járvány veszélyeit akarjuk bagatellizálni. Hisszük, hogy minél fegyelmezettebben, okosabban állunk a kérdéshez, annál hamarabb túllehetünk a nehéz időszakon, annál hamarabb térhet vissza életünk a normális kerékvágásba és annál hamarabb motorozhatunk.

Mindenkinek jár egy kis jó hír,  ossza meg ismerőseivel.

Kitartás. Nem tart örökké.

Mező János

79. Jó hír – Nagy-Britanniában újabb vakcina alkalmazása kezdődött

Megkezdődött az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által a koronavírus ellen közösen kidolgozott oltóanyag nagy-britanniai alkalmazása. Az Oxford/AstraZeneca-vakcina a második oltóanyag a Pfizer és a BioNtech közös vakcinája után, amelynek nagy-britanniai alkalmazása megkezdődött.

Forrás: BBC

78. Jó hír – Az Egyesült Királyság jóváhagyta a Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcinát

A szigetország lakóit, a legveszélyeztetettebb csoportokat már napokon belül, a jövő héten elkezdhetik beoltani. Az MHRA szerint az oltóanyaga 95%-os védettséget nyújt a koronavírus ellen.

Forrás: BBC

77. Jó hír – 24 órán át kivédheti a koronavírus-fertőzést egy orrspray

Az amerikai kutatók egy olyan orrspray-t fejlesztettek ki, amely képes lehet meggátolni, hogy bejusson a szervezetbe a koronavírus. A megoldás legfontosabb eleme az úgynevezett lipopeptid – a lipidek és a peptidek elegye –, ami megakadályozza a koronavírust abban, hogy hozzákapcsolódjon a célsejt membránjához.

Forrás: biorxiv.org

76. Jó hír – Újabb ígéretes COVID vakcina gyártása indulhat be hamarosan

A többek között a Philip Morris International (PMI) és más nagyvállalatok tulajdonában álló géntechnológiai kutatásokkal foglalkozó kanadai biogyógyszerészeti vállalat teljesen egyedülálló módszerrel állítja elő a COVID-19 vírus elleni oltóanyagot. Az innovatív vakcinát a nicotiana benthamiana növényből nyerik ki, mely a dohány rokonságába tartozó növény. Az oltóanyag célja, hogy a vírusra adott immunválaszt idézzen elő.

Forrás: https://pm.gc.ca/en/news/news-releases/2020/10/23/prime-minister-announces-funding-advance-development-canadian-covid

75. Jó hír – A remdesivirrel kapcsolatos vizsgálat elkezdődött Magyarországon is

Hét COVID-19 beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen. A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják meg.

Forrás: semmelweis.hu

74. Jó hír – A D-vitamin csökkenti a fertőzést és a szövődmények kialakulását

A Bostoni Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van a koronavírus halálozási aránya és a D3-vitamin májban betöltött szerepe között. Összesen 235 páciens adatait vizsgálták meg, kiderült, hogy 51,5 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a fertőzésben, mint azok, akik D-vitamin-hiányban szenvedtek.

Forrás: journals.plos.org

73. Jó hír – Kedvező hírek érkeztek egy japán gyógyszerrel kapcsolatban

Az Avigan nevű készítmény sikeresen csökkentette a kevésbé súlyos koronavírusos betegek felépülési idejét.  Összesen 156 betegen tesztelték a készítményt eddig. Azok, akiket a gyógyszerrel kezeltek, átlagosan 12 nap után mutattak javulást, míg a placebóval kezelt betegek 14 nap alatt.

Forrás: Reuters.com

72. Jó hír – A koronavírusnak köszönhetően megnőtt a Balaton forgalma

A járványhelyzet miatt elrendelt korlátozások feloldásának köszönhetően a belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott, augusztusban pedig zsúfolásig megteltek a vendéglátóhelyek a magyar tengernél. A tapasztalatok alapján a nyári hónapok minden várakozást felülmúlóan alakultak, a kevesebb külföldi vendéget bőven pótolták a magyarok.

Forrás: portfolio.hu

71. Jó hír – Biztató eredményeket mutat az idősebb pácienseken végzett vakcina teszt

A Moderna legújabb vakcinatesztjei, amit ezúttal idősebb önkénteseken végeztek. A biotechnológiai cég 10 fő 56 és 70 év közötti, valamint 10 fő 71 évnél idősebb páciensen tesztelte az oltóanyagot. A vakcinát jól tolerálta az önkéntesek szervezete, antitestek kezdtek termelődni a beoltott személyekben, valamint T-sejtek jelentek meg a páciensekben.

Forrás: cnbc.com

70. Jó hír – Tavalyhoz képest több mint három héttel későbbre, augusztus 22-ére esett idén a túlfogyasztás világnapja

A Global Footprint Network szerint tavaly július 29-ére esett a túlfogyasztás világnapja. Az idei dátum azt tükrözi, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma 9,3 százalékkal csökkent a január 1-je és a túlfogyasztás világnapjának aktuális dátuma közötti időszakban az előző év azonos periódusához képest, ami a koronavírus-járvány miatti korlátozások közvetlen következménye. A járvány kezelését célzó erőfeszítések azt mutatják, hogy lehetséges rövid idő alatt megváltoztatni az erőforrás-felhasználási trendeket.

Forrás: Global Footprint Network

69. Jó hír – Szupergyors koronavírusteszt érkezhet

A fertőzöttséget kevesebb, mint egy másodperc alatt kimutató nyálteszt klinikai vizsgálatát végzik Izrael legnagyobb egészségügyi központjában. A több száz páciens bevonásával végzett előzetes klinika vizsgálaton a mesterséges intelligencia alapú eszköz 95 %-os sikerrátával mutatta ki a vírus jelenlétét a szervezetben. További jó hír, hogy egy teszt kevesebb, mint negyed dollárba kerül. Jelenleg a fejlesztés hatósági jóváhagyásra vár.

Forrás: MTI

68. Jó hír – Megtalálhatták a koronavírus gyenge pontját

A koronavírus gyenge pontja közvetlenül a vírus tüskefehérjéi mellett van, amin keresztül a gazdatestekhez kapcsolódnak. A kutatók szerint, ha ezt veszik célba, akkor közömbösíthetik a vírust. Ezt egy negatív töltésű molekulával blokkolnák, így a vírus nem tudna kapcsolódni a gazdatesthez.

Forrás: pubs.acs.org

67. Jó hír – Bejegyezték a koronavírus elleni első vakcinát

Hivatalosan is bejelentették a SARS-CoV-2 koronavírus elleni első orosz vakcinát. A világon most először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus ellen, az információk szerint Vlagyimir Putyin lányát már beoltották.

Forrás: MTI

66.  Jó hír – Biztató a Novavax által fejlesztett vakcina

Jó hírek érkeztek a Novavax potenciális koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban, a társaság bejelentette, hogy a vakcinája ígéretes immunválaszt generált egy klinikai vizsgálat során. A vakcina semlegesítő antitesteket generált, amik a kutatók szerint szükségesek a vírus elleni immunitás felépítéséhez.

Forrás: CNBC

65. Jó hír – Harmincezer önkéntes résztvevővel megkezdődött a koronavírus-vakcinatesztje

Az elmúlt hetekben több gyógyszergyártó is bejelentette, hogy utolsó szakaszába ért frissen kifejlesztett vakcinájának próbája. A tervek szerint mostantól havonta végrehajtják harmincezer emberen egy-egy új, ígéretesnek tűnő vakcina próbáját. A tesztek nem csak az adott oltóanyag hatékonyságát hivatottak felderíteni, hanem azok lehetséges mellékhatásait is.

Forrás: MTI

64. Jó hír – Már tesztelik a legújabb AZD1222 nevű vakcinát

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca nevű cég közös kutatásának eredménye a vakcina, amit már tesztelnek embereken is. Eddig, 1077 személynek adták be, a szer antitesteket és fehérvérsejteket eredményezett, amik meg tudtak birkózni a koronavírussal.  Az eredmények jók, de további tesztekre lesz még szükség a gyártás megkezdése előtt.

Forrás: BBC

63. Jó hír – A tömeges tesztelés szakaszába lépett egy vakcina

A 30 ezer fős kísérletet július 27-én kezdik majd el, hogy megtudják, elég erős-e az oltóanyag ahhoz, hogy legyőzze a vírust. Az eredmények kiértékelése után kezdetét veheti a szer gyártása. Jelenleg, közel két tucat Covid-19 vakcinát tesztelnek világszerte.

Forrás: apnews.com

62. Jó hír – A súlyos állapotú betegeknél 62 százalékkal csökkentette a remdesivir a halálozást

A remdesivirrel kezelt betegeknél 7,6 % volt a halálozási arány, míg a hagyományos kezelésben részesítetteknél 12,5 %. A Gilead gyógyszerével kezeltek 74,4 százaléka felgyógyult 14 napon belül, szemben az 59 százalékos aránnyal a hagyományos módon kezelt betegekével. Jelenleg nincs hivatalosan engedélyezett hatásos gyógyszer a koronavírus ellen, de a remdesivir különleges jóváhagyást kapott a hatóságoktól a koronavírusos betegek kezelésére

Forrás: Reuters.com

61. Jó hír – Megszűnt a veszélyhelyzet, de életben van a járványügyi készültség.

Más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. Ugyanakkor a járványveszély nem szűnt meg, így a járványügyi készültség fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van. A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön.

Forrás: koronavirus.gov.hu

60. Jó hír – Új maszkgyártó gép kezdte meg működését Budapesten

Új maszkgyártó gépet állítottak üzembe, amely percenként 60 FFP2-es típusú, ötrétegű maszk előállítására alkalmas. Jelenleg 400-500 ezer maszk gyártásához szükséges alapanyaggal rendelkeznek, ám folyamatos az alapanyagok beszállítása.

Forrás: MTI

59. Jó hír – Elkészült az első hazai fejlesztésű Covid-teszt

A hazai fejlesztésű eszköz lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorsteszteknél. A teszt kifejlesztésében az NNK, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, valamint a CMC Déli Klinika szakemberei vettek részt. A teszthez vénás vérvétel szükséges, az eredmény néhány órán belül megvan, a gyorsteszt gyártása heteken belül elkezdődhet.

Forrás: MTI

58- Jó hír – Fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma

Magyarországon a járvány első szakasza továbbra is kedvezően alakul. Az aktív fertőzöttek száma már ezer alá, a kórházban ápoltak száma is kétszáz csökkent.

Forrás: koronavirus.gov.hu

57. Jó hír – A dexametazon tudományos áttörés lehet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudományos áttörésként értékelte a dexametazon nevű gyógyszerről szóló bejelentést, mely egy széles körben lefolytatott kísérlet szerint jelentősen csökkenti a súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek halálozási kockázatát.  Érdekesség, hogy a dexametazon már több mint hatvan éve létezik, világszerte széles körben hozzáférhető gyulladáscsökkentő szer.

Forrás: 24.hu

56. Jó hír – Megszűnt az idősek vásárlási idősávja

Az egyik legfontosabb, a hétköznapokat érintő változás, hogy megszűnt a 65 éven felüliek vásárlási idősávja, vagyis nem csak 9 és 12 óra között mehetnek vásárolni, ahogy a fiatalabbak is beléphetnek az élelmiszerüzletekbe és gyógyszertárakba ebben az időben. A szájat és az orrot azonban ezentúl is el kell takarni, a szabály érvényes a tömegközlekedési eszközökön is.

55. Jó hír – Feloldották a kórházi látogatási tilalmat

Feloldották a koronavírus miatt korábban elrendelt kórházi látogatási tilalmat. Látogatni  természetesen csak egészséges ember mehet, maszkot kell viselni, és csak azzal a beteggel kerülhet két méteres távolságon belülre, akit látogat. A látogatási tilalom továbbra is érvényben marad a koronavírus-fertőzéssel érintett osztályokon.

Forrás: MTI

54. Jó hír -Jó hírek a remdesivir nevű készítménnyel kapcsolatban

A Gilead Sciences remdesivir nevű készítménye, amit a legígéretesebb gyógyszernek tartanak most a koronavírus ellenszeréért folytatott versenyfutásban, megelőzte a tüdő károsodását a koronavírussal fertőzött makákó majmok esetében – derült ki egy tanulmányból. Vészhelyzeti céllal történő felhasználásra engedélyezték a készítményt az Egyesült Államokban, Indiában és Dél-Koreában, súlyos betegek esetében.

Forrás: reuters.com

53. Jó hír – Június 12-től szabad az átjárás Horvátországba

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentésében elmondta, hogy június 12-től szabad az átjárás Horvátországba, illetve az onnan hazatérő magyar állampolgároknak sem kell karanténba vonulniuk. A korábban megnyitott határátkelők Ausztria, Szlovákia, Csehország, Szlovénia és Szerbia felé, sem okozott negatív fordulatot a vírus terjedésében. Péntektől a magyar és a horvát állampolgárok is korlátozásoktól mentesen utazhatnak a két országba.

Forrás: MTI

52. Jó hír – A járvány első hullámának végén jár az ország

Jelentősen csökken a fertőzöttek száma, a gyógyultak pedig már kétszer annyian vannak, mint az aktív fertőzöttek. Magyarországon az év 10. hetében igazolták az első fertőzöttet és a 23. hétig fokozatosan emelkedett az igazolt pozitív esetek száma. A 15. héten volt a legtöbb regisztrált beteg (712), majd attól kezdve csökkent a számuk. Az Országos Vérellátó Szolgálat legfrissebb jelentése szerint a járvány idején nem volt fennakadás a vérellátásban, semmilyen beavatkozás, műtét nem maradt el vérhiány miatt.

Forrás: MTI

51. Jó hír – Korlátozás nélkül lehet utazni Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába

Minden korlátozás nélkül utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok, nem kell ezentúl sem negatív koronavírusteszt, és karanténba sem kell vonulni. Hazatérés esetén, megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is.

Forrás: 24.hu

50. Jó hír – A fehérjék előre jelezhetik a betegség súlyosságát

27 kulcsfontosságú fehérjét találtak tudósok koronavírussal fertőzött betegek vérében, ezek előre jelezhetik a betegség súlyosságát. A brit Francis Crick Intézet és a berlini Charite Orvostudományi Egyetem kutatói azt írják, hogy a Covid-19 betegek vérében a fehérjék különböző szinten vannak jelen attól függően, milyen súlyosak a tüneteik. Előre kikövetkeztethető, hogy milyen lefolyású lesz a betegsége annak, aki megfertőződik az koronavírussal.

Forrás: MTI

49. Jó hír – A koronavírus miatt egészségesebben táplálkozunk

A felmérések azt mutatják világszerte, hogy a koronavírus árnyékában jobban aggódnak az emberek az egészségük, és az immunrendszerük miatt, ezért igyekeznek egészségesebben táplálkozni. Egy kutatásból kiderül, hogy az egyre többen maguk készítik az ételeiket, több gyümölcsöt, valamint zöldséget fogyasztanak. Az egészségesebb táplálékok iránti keresletet a kereskedők is alátámasztották. A megkérdezett országok közel felében a vásárlók kevesebb sós, vagy édes rágcsálni valót ettek a megváltozott körülmények miatt.

Forrás: reuters.com

48. Jó hír – Az éttermek belső részei is kinyithatnak Budapesten

Május 29-től, péntektől a vendéglátóhelyek, éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók belső zárt tereiben is lehet majd tartózkodni. A vendéglátóhelyeken a dolgozóknak, pincéreknek maszkot kell viselniük, és kötelező lesz  továbbra is a távolságtartás. További jó hír, hogy pénteken az összes szabadtéri játszótér is megnyithat a fővárosban.

Forrás: 24.hu

47. Jó hír – Másfél hónapja nem volt ilyen kevés új fertőzött Budapesten

Csökken a megbetegedések száma, 2020.05.25-én a megyei és fővárosi járványstatisztika szerint bő másfél hónapja, nem jelentettek olyan kevés koronavírussal fertőzött beteget Budapesten, mint hétfőn. Csupán 4 új esetet regisztráltak. Érdekesség, hogy koronavírus szempontjából a legegészségesebb megyének Tolna megye számít az országban. Ott májusban egyáltalán nem is jelentettek új fertőzöttet, az utolsó új beteget április 29-én regisztrálták.

forrás: koronavirus.gov.hu

46. Jó hír – Az immunsejtes terápia hatásos lehet

Brit tudósok új kezeléssel próbálkoznak, amely reményeik szerint csökkentheti a koronavírus-fertőzés hatásait a legsúlyosabb eseteknél. A kutatók az interleukin 7 elnevezésű gyógyszert vizsgálják, amely megnöveli a T-sejtek számát.  A T-sejtek feladata az, hogy felvegyék a harcot a szervezetet ért fertőzés ellen. Az interleukin 7 hatóanyagot szepszisben szenvedő betegeken már kipróbálták, és bebizonyosodott, hogy megemelte az immunsejtek szintjét.

Forrás: bbc.com

45. Jó hír – Május 30-án kinyitnak a strandok

Budapest főpolgármesterének május 19-i döntése értelmében a Palatinus, a Paskál, a pesterzsébeti, csillaghegyi és a Római strandok május 30-án, a pünkösdfürdői strand pedig legkésőbb június 15-én nyitja meg kapuit.

Forrás: budapestgyogyfurdoi.hu

44. Jó hír – Alacsony az átfertőzöttség Magyarországon

A vizsgálaton összesen 10 600 fő vett részt, 75 százalék feletti részvétel volt Veszprém, Nógrád és Pest megyében. Országosan a meghívottak 67,3 százaléka vett részt a teszten. A H-UNCOVER vizsgálat május 16-án zárult szűrésének részvételi aránya és a leszűrtek száma nemzetközi viszonylatban is kimagasló.

Forrás: MTI

43. Jó hír – Elindultak a közlekedési vizsgák Budapesten is

Május 18-tól ismét lehet közlekedési vizsgákat, utánképzéseket és pályaalkalmassági vizsgálatokat tartani Budapesten is, vidéken egy héttel ezelőtt engedélyezték a vizsgáztatás újraindítását.

Forrás: hirvonal.hu

42. Jó hír – Antitestekkel kísérleteznek egy kaliforniai biotechnológiai laborban

Eddig nagyon biztatók a preklinikai tesztek eredményei. Az STI-1499 nevű antitest egy négy napos inkubációs teszt után 100 százalékban meg tudta akadályozni, hogy a koronavírus egészséges sejteket támadjon meg.

Forrás: portfolio.hu

41. Jó hír – Gyógyszereket kapunk Japántól

Összesen 12 200 db, a koronavírusos betegek kezelésében kedvező eredményeket mutató gyógyszert ad további 29 ország mellett Magyarországnak Japán. A nekünk szánt Avigan nevű készítményt már legyártották, jelenleg a szállítás előkészítése zajlik.

Forrás: infostart.hu

40. Jó hír – Megnyitottak két határátkelőt Magyarország és Ausztria között

2020.05.13-án megnyílt a Jánossomorja és Andau, valamint az Alsószölnök és Neumarkt közötti határátkelők a személyforgalom előtt. A Jánossomorja és Andau közötti átkelő 5 és 21 óra között, az Alsószölnök és Neumarkt közötti átkelő pedig 7 és 19 óra között lesz nyitva.

Forrás: 24.hu

39. Jó hír – Egy hónap után ismét látogatható a Margitsziget

Nem zárták le a Margitszigetet, nyitva volt a Hajógyári-sziget és a Városliget is. Egészségügyi sétát engedélyeztek, de a pikniket, csoportos sport tevékenységet továbbra sem. További jó hír, hogy az aktív fertőzöttek száma csökkent.

Forrás: mfor.hu

38. Jó hír – Tízezer feletti koronavírus-tesztet csinált a Budai Egészségközpont

A BEK saját dolgozói körében már közel 600 PCR tesztet cégzett és az OTP Bank foglalkozás-egészségügyi szolgáltatójaként további 10 106 vizsgálatot szervezett meg. Az intézmény Április 16-tól részt vesz a COVID betegek fekvőbeteg-ellátásában is.

Forrás: portfolio.hu

37. Jó hír – Több mint hetven kórházba szállítottak újabb védőeszközöket

Több mint hetven kórházba és más, a védekezésben résztvevő szervezetnek szállítottak védőeszközöket.  Május 7-én orvosi maszkokat, szájmaszkokat, védőruhákat, védőkesztyűket és arcvédőket szállítottak ki az intézményekbe.

Forrás: koronavirus.gov.hu

36. Jó hír – Életmentő lehet a Baranyi Lajos Egyesült Államokban élő magyar kutató által kifejlesztett terápia

Az eljárás képes meggátolni a koronavírus-fertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladást. A magyar biológus-immunológus egészen biztos abban, hogy az általa kidolgozott kombinált terápia hatékonyságát a klinikai vizsgálatok is igazolják majd.

Forrás: portfolio.hu

35. Jó hír – Biztonságosabb tesztre van lehetőség: otthoni mintavétellel, laboratóriumi elemzéssel

Újfajta tesztet alkalmaznak májustól, a mintát otthon, biztonságos körülmények között veszi le a páciens, de a kiértékelés PCR vizsgálattal laborban történik. A folyamat lényegében úgy néz ki, hogy futárszolgálattal érkezik a teszt a páciens otthonába, aki néhány perc alatt, a megfelelő instrukciók alapján el tudja végezni a mintavételt. Az eredményről online értesítést küldenek 36 órán belül.

Forrás: neumannlabs.com

34. Jó hír – Ebola elleni gyógyszer alkalmazását tervezik a Covid-19 kezelésére

A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A vizsgálatok szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de mellékhatásai lehetnek. Magyarország az elsők között vesz részt, Lengyelországgal közösen, a remdesivir intravénásan adható gyógyszer kipróbálásában.

Forrás: kcentv.com

33. Jó hír – Pontosabb tesztet kezdenek alkalmazni

Magyarországon elsőként a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban használják az új tesztet, és a közeljövőben több hazai intézmény elkezdi használni. Az új tesztnek 100%-os a szenzitivitása, és 99,5%-os a pontossága. Érdekesség, hogy hazánk az elsők között vezeti be Európában az új fejlesztésű SARS-CoV-2 IgG Assay tesztet.

Forrás: MTI

32. Jó hír – A reumagyógyszer hatékony a koronavírus ellen

Az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló tocilizumab nevű gyógyszer hatékonynak bizonyult a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésében. A svájci Roche gyógyszergyár által forgalmazott tocilizumabot eredetileg artritiszes betegek kezelésére használjak. A szer azonban nemcsak ízületi gyulladásokra lehet jó. A 188 beteg bevonásával zajló kísérlet május 10-ig tart.

Forrás: MTI

31. Jó hír – Megtörtént az első vérplazma-terápia

Biztató az állapota annak a fertőzött betegnek, akinek elsőként adtak be koronavírusból kigyógyult betegek vérplazmáiból kivont antitesteket Magyarországon. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője elmondta, hogy a kutatócsoport jelenleg a lehetséges donorvérek gyűjtésének és tesztelésének fázisában tart.

Forrás: infostart.hu


30. Jó hír –
Újabb nagy mennyiségű védőeszköz érkezik hazánkba

Újabb védőeszközök érkeznek Budapestre, összességében 17 tonna védőkesztyűt és 16 tonna sebészi maszkot hoznak hamarosan hazánkba a hatékony megelőzés érdekében. Múlt héten már több, mint 21 ezer liter kéz- és felületfertőtlenítő gél érkezett, ezt már sikeresen elszállították a 20 kijelölt kórházba.

Forrás: koronavirus.gov.hu


29. Jó hír –
Már tesztelik az egyik legígéretesebb koronavírus-gyógyszert

A remdesivir nevű készítmény, amit a legígéretesebb antivirális gyógyszernek tartanak most a koronavírus ellenszeréért folytatott versenyfutásban, jobban áll a tervezettnél a tesztelésekkel. A Gilead Sciences kutatói május végére várják az első eredményeket, a kutatások februárban indultak. Egy houstoni kórházban 41 beteget kezeltek a gyógyszerrel, akik közül eddig mindenki életben maradt és a betegek fele már haza is mehetett.

Forrás: reuters.com


28. Jó hír –
Már a NASA mérnökei is orvosi eszközöket terveznek

Kaliforniai laboratóriumukban a NASA mérnökei 37 nap alatt terveztek meg egy lélegeztetőgépet, amely tömeggyártásra is alkalmas. Az űrhajózási szakemberek más védőfelszerelést is terveznek, például sisak-oxigénlégző rendszert. Eddig 250 javaslatot terjesztettek elő arról, hogy a NASA hogyan segíthetné a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

Forrás: nasa.gov


27. Jó hír –
Elkezdik Magyarországon a vérplazma-terápiát

A vérplazma-terápia lényege, hogy passzív immunizálással segít a gyógyulásban. Ez azt jelenti, hogy nem a betegek immunrendszerét stimulálják, hanem a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. Az első beteget, akit kezelnek a Dél-pesti Centrumkórházban látják el.

Forrás: MTI


26. Jó hír –
Szabadalomra vár magyar fejlesztésű lélegeztetőgép

Kifejezetten az új koronavírus okozta légzési elégtelenség kezelésében hatékony, hordozható lélegeztetőgépet fejlesztettek ki vállalati-egyetemi együttműködésben. A készülék akkumulátorról és palackról is működtethető. A szabadalmaztatást követően megkezdődhet a magyar találmány sorozatgyártása is.

Forrás: MTI


25. Jó hír –
A koronavírus-fertőzésen már átesett emberek vérsavójának terápiás felhasználási lehetőségeit vizsgálják

A betegség alatt ellenanyagot termel a szervezet, amely a gyógyulás után véd a fertőzéstől. A tudósok azt kutatják, mennyi ellenanyag termelődik, és az meddig marad meg a szervezetben. Az első vérplazma donor Dr. Kursat Demir török orvos, aki már kigyógyult a fertőzésből.

Forrás: sabah.com


24. Jó hír –
A Massachussettsi Műszaki Egyetem kutatói speciális fehérjéket állítottak elő, amelyek képesek leállítani a koronavírus előidézte citokinvihart

A citokinvihar károsítja a leginkább a tüdőszöveteket. A citokin a jelzőmolekulák egy fajtája, amely a sejtkommunikációban játszik alapvető szerepet. Az immunválasz szabályozásában és az információ közvetítésben van fontos szerepük. A kutatók remélik, hogy megkezdhetik a szerkezetükben az antitestekhez hasonló fehérjék tesztelését emberi sejtekben és állatmodelleken is.

Forrás: hvg.hu


23. Jó  hír –
Jó hírek érkeztek a Gilead Sciences készítményével kapcsolatban

A chicagói egyetem kutatóinak legfrissebb jelentése szerint gyors javulást mutatott azoknak a koronavírusos betegeknek az állapota, akiket a Gilead remdesivir nevű készítményével kezeltek a klinikai tesztjük során. Az érintett teszten 125 beteg vett részt, többségüket már 6 nap után kiengedhették a kórházból, az eredetileg 10 naposra tervezett terápiát csak mindössze 3 betegnél kellett alkalmazni. A készítményt eredetileg az ebola kezelésére fejlesztette a Gilead.

Forrás: statnews.com


22. Jó hír –
Folyamatosan érkeznek az egészségügyi védőeszközök Magyarországra

Ebben a hónapban már több millió maszk, overall, kesztyű, arcvédő és gyorsteszt érkezett hazánkba. A legszükségesebb védőfelszereléseket és eszközöket már országszerte eljuttatták a szükséges helyszínekre. A védőfelszerelések mellett 400 ezer darabot hoztak abból a gyógyszerből, amelyet Kínában teszteltek, fejlesztettek, és az alkalmazása a nemzetközi kutatások szerint ígéretes lehet a koronavírusos betegek kezelésénél.

Forrás: hirstart.hu


21. Jó hír –
Bill Gates alapítványa is segít

Bill Gates alapítványa most 150 millió dollárt adott a vírusellenes küzdelemre. Korábban is segítettek, így most összesen már 255 millió dollárt adományoztak a világjárvány elleni küzdelemre. Ezt az összeget a vírus elleni oltóanyag és gyógyszerek kutatására, továbbá a járvánnyal küszködő dél-ázsiai és afrikai országok megsegítésére fordítják majd.

Forrás: gatesfoundation.org


20. Jó hír –
Megérkezett az első szállítmány a Mol fertőtlenítő szereiből

A mostani szállítmánnyal ötezer liter Hygi Fluid kézfertőtlenítő és ötezer liter Hygi Flow Rapid felületfertőtlenítő folyadék került a busztársaságokhoz. Az Operatív Törzzsel együttműködve eddig csaknem félmillió liter fertőtlenítőt osztottak szét közfeladatot ellátó intézményeknek, például megyei rendőrségeknek, kórházaknak, és a honvédségnek.

Forrás: infostart.hu


19. Jó hír –
A három legbiztatóbb védőoltás fejlesztés közül kettő az EU-ban folyik

A brüsszeli bizottság vezetője egy interjúban elmondta, hogy a vakcina kifejlesztésére világszerte indított kutatási programok sorában a három legígéretesebb közül kettőt az EU-ban folytatnak. A kutatócsoportok tervei szerint hamarosan elindítják a klinikai teszteket, ezután következhet a tömeggyártás. Az Európai Bizottság már el is kezdte a tárgyalásokat a gyártókkal a termelési kapacitás biztosításáról.

Forrás: bild.de


18. Jó hír –
Világszerte visszaesett a bűnözés az elmúlt hetekben

Visszaesett a bűnözés az elmúlt hetekben, elsősorban a koronavírus gazdasági és társadalmi hatásainak köszönhetően. Chicagóban, az egyik legtöbb bűntényt regisztráló amerikai nagyvárosban összességében 10%-ot esett vissza a járvány kezdete óta, csak a kábítószerrel való visszaélés 42%-ot csökkent, New Yorkban az erőszakos bűncselekmények száma 12%-ot esett vissza márciusban februárhoz képest. El Salvadorban átlagosan két embert öltek meg márciusban naponta, néhány éve ez a szám még 600 volt.

Forrás: cnbc.com


17. Jó hír –
Csökken a forgalom, kevesebb a baleset az utakon.

A kijárási korlátozás, az otthoni munkavégzésre és a távoktatásra történő átállás, valamint a külföldi utazások leállítása a gépjárműhasználat csökkenését eredményezte. A közzétett jelentések szerint 20-30 százalékos mértékű forgalomcsökkenés érezhető az utakon. Ebből következik, hogy a balesetek száma is csökkenő tendenciát mutat.

Forrás: napi.hu


16. Jó hír –
Magyarországon is van már a Kínában bevált gyógyszerből

Vuhani tesztek alapján egy favipiravirt tartalmazó gyógyszer, amelyet eddig az influenzás betegeknél használtak, segíthet a koronavírus gyógyításában is. Ezzel az orvossággal a felgyógyulás átlagos idejét a kínai adatok alapján 11 napról 4 napra lehet csökkenteni. A favipiravirt főleg enyhe és közepes tüneteket produkáló betegeknél használták. Kínából összesen 400 ezer ilyen tablettát hoztak.

Forrás: vg.hu


15. Jó hír –
Eddig sikerült ellaposítani a járvány terjedésének görbéjét Magyarországon

A fegyelmezett védekezésnek köszönhetően eddig sikerült ellaposítani a koronavírus-járvány terjedésének görbéjét Magyarországon. Más európai uniós országokhoz képest hazánkba később ért a járvány, ennek köszönhetően a térség és az Európai Unió adataihoz viszonyítva is nagyon alacsony a 100 ezer főre jutó megbetegedések száma. Az eredmény annak tudható be, hogy időben születtek korlátozó és szigorító döntések, amelyek csökkentették a személyes találkozások számát.

Forrás: portfolio.hu


14. Jó hír –
A Mol átalakította a szélvédőmosó folyadék gyártósorát, hogy fertőtlenítőszert állítson elő.

Ahol eddig szélvédőmosó készült alkalmas arra is, hogy fertőtlenítőszert gyártsanak. A két termék alapanyaga 90 százalékban megegyezik, a gyártási kapacitás körülbelül 50 ezer liter naponta. Első körben azok kaptak a fertőtlenítőszerből, akiknek a legnagyobb szüksége van rá: közegészségügyi intézmények, rendvédelmi szervek, önkormányzatok és a nyugdíjas otthonok.

Forrás: MTI


13. Jó hír –
Újabb vakcinát kezdtek embereken tesztelni

A klinikai tesztek fázisába ért, ezzel embereken is elkezdik kipróbálni az Inovio nevű amerikai cég által fejlesztett koronavírus-vakcinát.  Ha a klinikai tesztek sikeresnek bizonyulnak, év végére már akár egymillió vakcinát is elő tudnának állítani. Az Egészségügyi Világszervezet összesítése szerint április végére várható egy negyedik vakcinajelölt is.

Forrás: techcrunch.com


12. Jó hír –
Semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek lehetnek blokkolni a vírust.

Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában jó hírről számolt be. A laboratóriumukban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek lehetnek blokkolni a vírust. Az antitestek a vírus felületén lévő tüskéket blokkolják, így a vírus elveszíti fertőzőképességét. Glanville doktor azt is elmondta, hogy az Ebola-járvány idején szintén antitestekkel sikerült gátat vetni a betegségnek.

Forrás: MTI


11. Jó hír –
Áttörést hozhat a koronavírus-gyorsteszt

Gyorsabbá válik a fertőzés felismerése, hamarabb juthat megfelelő ellátáshoz a beteg. A gyorsteszt kimutathatja a fertőzöttséget, az aktív fertőzőképességet, a betegség elmúltát (a feltehetően így szerzett immunitást) és természetesen a fertőzésmentességet is. A gyorsteszt kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak az erre kijelölt speciális mentőegységek alkalmazhatják.

Forrás: hirstart.hu


10. Jó hír –
Tömeg-lélegeztetőgépet fejlesztenek az Óbudai Egyetem kutatói

Az Óbudai Egyetem, Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán született meg egy egyedülállónak mondható különleges berendezés megvalósításának ötlete. Az Egyetem kutatói megfeszített tempóban dolgoznak egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely nagyszámú, egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet. Rendkívül fontosnak tartják, hogy minél több fejlesztőmérnököt és szakembert tudjanak bevonni a projektbe, hogy ezáltal gyorsabban haladjanak a megvalósítás felé. A fejlesztést már kormányzati szinten is számon tartják.


9. Jó hír –
Az őssejtkezelés hatásos lehet

Ígéretesnek bizonyultak az első pekingi őssejtkezelések a Covid-19-betegek gyógyításában. Kínai kutatók tanulmánya kimutatta, hogy az emberi őssejt intravénás infúziója biztonságos és hatékony megközelítés a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében. A kísérleti gyógykezelés részeként a pekingi Juan Kórház hét súlyos betege kapott intravénásan őssejteket. Az őssejttel kezelt hét beteg meggyógyult, és 14 nap múlva kiengedték őket a kórházból.

Forrás: MTI


8. Jó hír – A világon már összesen 178 378 ember meggyógyult (2020.04.01.)

A világon már összesen 178 378 fő gyógyult meg, itthon pedig 40 vannak túl a fertőzésen a John Hopkis Egyetem összesített adatai szerint. A vírus lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon.


Forrás: coronavirus.jhu.edu

7. Jó hír – Néhány hatóanyag már ígéretes eredményeket hozott

Müller Viktor, a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója bizakodik, mivel egy rokon vírusoknál hatásosnak bizonyult néhány hatóanyag tesztelése. Az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa azt mondta, hogy szerinte néhány héten belül kiderülhet, hogy pontosan milyen készítmények hatásosak a vírus ellen. A tesztelés folyamatos, jelenleg már pácienseken is alkalmazzák.

Forrás: infostart.hu


6. Jó hír –
Ausztrál tudósok egy tbc vakcinát tesztelnek a koronavírussal szemben

A kutatók ausztrál kórházakban dolgozónak adták be a BCG-oltást. A melbourne-i Murdoch intézet kutatói szerint ugyanis a BCG – melyet minden évben több mint 130 millió csecsemőnek adnak be – a szervezet alapvető immunkapacitását is növeli. Abban bíznak, hogy a négyezer egészségügyi dolgozó esetében csökkenhet a Covid-19 tüneteinek gyakorisága és súlyossága.

Forrás: MTI


5. Jó hír –
Genetikailag stabil lehet a koronavírus

A különböző vírusminták elemzése alapján az elmúlt időszakban több jelentés is azt állapította meg, hogy a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus viszonylag ritkán mutálódik, genetikailag tehát stabil. Ez jó hír lehet a vakcina fejlesztése szempontjából, amely ha elkészül, akár hosszú ideig hatékony lehet. Az influenzánál pl. minden évben új védőoltást kell fejleszteni, mivel a mutációs rátája sokkal magasabb.

Forrás: iflscience.com


4. Jó hír –
Magyarországon rengeteg van egy anyagból, ami hatásos lehet a koronavírus ellen

A koronavírus-járvány elleni harcban remélhetőleg hatásos lehet egy hidroxiklorokin-szulfát, ami egy maláriaellenes hatóanyag. Magyarországon rengeteg található az említett anyagból. A mennyiség, ami rendelkezésre áll, elegendő akár 20 millió 200 milligrammos tabletta gyártásához, ez pedig több mint 2,2 millió koronavírussal megfertőződött beteg kezelésre is elég lehet.

Forrás: vilagunk.hu


3. Jó hír –
Magyar tudós is keresi a koronavírus gyógyszerét

Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató, a MTA tagja saját laborját, a Northeastern University Barabási Lab nevű hálózatkutató egységet állította rá a kutatásra. A labor egy proteinkapcsolati térkép segítségével kezdett el dolgozni, munkájuk alapjául egy 2012-es vizsgálat szolgál, amelyben rákokozó vírusokat vizsgáltak. Ebben a kutatásban előre tudták jelezni a fertőzés okozta tünetek megjelenését, adatokat szereztek a vírusok emberi sejtekre gyakorolt hatásairól. A cél most is hasonló: a koronavírus és az emberi test fehérjéinek viszonyát elemezve keresik a vírus gyenge pontját.

Forrás: forbes.hu

 

2. Jó hír – A levegőszennyezés mértéke csökken azokban a városokban, ahol karantén lépett életbe.

Kína és Olaszország légszennyezettségének műholdas képei azt mutatják, hogy a COVID-19 által leginkább sújtott régiókban drasztikusan csökkent a légszennyezettség mértéke. Egyes jelentések szerint Kína több mint 100 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot engedett a levegőbe. Hasonló pozitív hatásokról számoltak be Olaszországban is, a velencei csatornák és vízi utak tisztábbak, mint valaha, mivel a dízelüzemű hajók nem járnak menetrend szerint.

.” href=”galeria.php?cid=55295″>

 

1. Jó hír

Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei jelenleg több mint 20 koronavírus-oltóanyag fejlesztésén dolgoznak. A világ minden tájáról származó tudósokkal működnek együtt, hogy minél előbb elkészüljön a vakcina. Bár még számos logisztikai és pénzügyi akadályt kell leküzdeni, a szakemberek bizakodnak. Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését már elkezdték, a klinikai teszteket 45 önkéntesen végzik. A kísérletek körülbelül hat hétig fognak tartani.

Forrás: University of Saskatchewan